Omuz sıkışma sendromu nedir?

Dr. Öğr. Üyesi Ateş Şendil
Dr. Öğr. Üyesi Ateş Şendil
2 Eylül 20162088 görüntülenme
Randevu Al
Omuz sıkışma sendromu nedir?

İmpingment sendromu; rotator manşon denilen, omuz eklemine stabilite (sağlamlık) sağlayan ve hareketlerine izin veren kas ve tendon (kiriş) grubunun omuz ekleminde sıkışması sonucu omuz ağrısına sebep olan bir durumdur.

Omuz sıkışma hastalığı bir veya daha fazla problemin bir arada bulunması ile gelişir. Bu problemler;

•Bursa denilen yağlayıcı keseceğin şişmesi ki bursitis denilir. Omuzun yüksek yüklenme altında hızla uzatılması sırasında sıktır. Bu en sık fırlatmaya dayanan sporlarda görülür. Spor dışında boya, cam silme gibi aktivitelerde de olabilir. İleri yaşlarda kendiliğinden de gelişebilir.

•Rotator manşet tendonlarının ödem ve iltahabı ki tendinit denilir. En sık ani ve yüklenme ile başlanılan sportif aktivitelerde başlar. Buradaki neden adalelerin henüz bu aktiviteye hazır olmamasıdır.

•Köprücük kemiği ile kürek kemiği arasındaki eklem kireçlenerek tendonların deçtiği boşluğu daraltır. Bu da sürtünme ile tendonlarda tendinit gelişir.

•Omuz başının üzerindeki çatının ön kısmının (akromion) aşırı kıvrık olması da kolu yukarıya kaldırma sırasında tendonların buraya sıkışmasına neden olur ve tendinit, ileri vakalarda yırtık gelişir.

Belirti ve bulgular

Hastalar genellikle ilk belirtileri görmezden gelirler. Genellikle başlangıçta küçük bir ağrı ve adalelerde hafif bir güç kaybı vardır. Omuz hareket kısıtlılığı ve baş üzeri hareketlerde ileri ağrı daha sonra başlar.

Bursitis te orta-ileri derecede ağrı ve hareket kısıtlılığı vardır.
Tendinitte ise bazı kesin pozisyonlarda keskin bir ağrı olur. Tekrarlayıcı tendinit atakları rotator manşet yırtığına neden olabilir.

Ağrı
– Ön tarafta
– Ön ve yandan kola yayılır.
– Gece artar

Hareket kısıtlılığı
– Omuzu öne (Fleksiyon) ve yana (abduksiyon) kaldırma hareketlerinde üst açılarda kısıtlılık görülür.
– Kolu içe çevirme, sırta götürme gibi hareketlerde kısıtlılık vardır,
– Rotator manşet denilen tendonların yırtıklarında kuvvetsizlikle birlikte görülür.

Tanı
– Direkt grafiler (AP, skapula Y, axiller)
– MRG
– Lokal anestezik ile test “impingement testi” ; Bu omuz başı ile çatı arasına lokal anestezik bir ilaç enjekte edilir. Sıkışmadan doğan ağrılar tama yakın geçer ve omuz hareketleri artar. Ağrı geçmesine rağmen hareket artmaz ise bir tendon yırtığı düşünülür. Ağrı geçmez ise ya sıkışma sorununuz yoktur ya da enjeksiyon yapılan bölge doğru değildir.

Dr. Ateş ŞENDİL

Etiketler

Omuz sıkışma sendromu tedavisiOmuz sıkışma sendromu tedaviOmuz sıkışma sendromu nedirOmuz sıkışma sendromu belirtileriOmuz sıkışma sendromu (impingement sendromu) nedir ?

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Ateş Şendil

Dr. Öğr. Üyesi Ateş Şendil

Dr. Ateş ŞENDİL, 1966 yılında Ankara'da doğmuştur. İlköğrenimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini ise İstanbul 50. Yıl Küçükyalı Lisesi'nde tamamlamıştır. Lisans öncesi eğitiminin tamamlanmasının hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanmıştır. Kars’da mecburi hizmetini tamamlamasının ardından 2000 yılında Ankara Tabip Odasının Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Kürsüsü'nde açmış olduğu Spor Hekimliği Kursu’nu bitirmiştir. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nden Sporcu Sağlığı Uzmanı unvanını almıştır. 2008 yılında aynı enstitünün Spor Bilimleri ve Teknolojisi Anabilim Dalı'nda Egzersiz Fizyolojisi doktorasını tamamlamıştır. 2010 yılında ise 5 yıl süren bir eğitim sonucunda Almanya’nın en büyük Osteopati okullarından olan ‘Institut für angewandte Osteopathie’ den Osteopat olarak mezun olmuştur. 2006 ile 2013 yılları arasında bu okulda Diferansiyel Diagnoz Dersleri’ni vermiştir.

Dr. Şendil, 2007 yılında Amerika'da Caring Medikal and Rehabilitation Service'de Doktor Ross HAUSERR ve ekibi ile 3 ay süre Proloterapi üzerine çalıştı. 2004 yılında Ankara Üniversitesi Spor Hekimliği Anabilim Dalında Prof. Dr. Emin ERGEN'den Spor Yaralanmalarında Kuru İğneleme Kursu’nu almıştır. 2011 yılında Spor Yaralanmalarında PRP uygulaması üzerine 10 gün süre ile Real Madrid Futbol Takımı Medikal Ekibiyle beraber çalışmalar yapmıştır. 2004-2006 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulunda 3 dönem süresince ‘Spor Yaralanmaları, Anatomi, Sportif Rehabilitasyon’ derslerini konuk Öğretim Görevlisi olarak vermiştir. 2002 yılında Serbest Güreş A Mili Takımı ile başlayan Takım doktorluğu serüveni, U-15, U-16, U-17, U-18 Genç Milli Futbol Takım Doktorluğu, Ankaragücü, Malatyaspor, Ankaraspor, Ankarademirspor, Bugsaşspor, Şekerspor, Türk Telekom PTT gibi pek çok futbol takımında da devam etmiştir. Günümüzde ise Ziraat Bankası Voleybol A Takımı Doktoru olarak görev yapmakta ve kariyerini başarılı bir şekilde devam ettirmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır