Omurga ameliyatlarında “felç riski” tarih oldu

Omurga ameliyatlarında “felç riski” tarih oldu

Medikal açıdan en zor ameliyatlardan olan omurga ameliyatları, artık sıfır felç riski taşıyor. Bunda Türkiye’de sınırlı sayıda doktor tarafından kullanılan Nöromonitörizasyon sisteminin payı büyük. Hasta uyuduktan sonra kol ve bacaklarına, özel kasların içine ve başına yerleştirilen elektrotlarla sinir uyarılarının takip edildiği sistemle, kol ve bacaklara giden sinirlerin sağlıklı olup olmadığı anında anlaşılıyor.

Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler hastalar için umut oluyor. Özellikle ameliyatların taşıdığı riskler hastaların cerrahi müdahale öncesinde psikolojilerini olumsuz etkilerken, bazıları narkozdan uyanınca ne olacağım endişesi taşıyor. Bu ameliyatların başında omurga ve benzerleri geliyor.

Nöromonitörizasyon sistemi ile ameliyatlarda felç riski tarihe karışıyor.

Az sayıdaki cerrahın başarıyla uyguladığı sistem, omurgada operasyon esnasında omuriliğe herhangi bir zarar verilip verilmediğini gösteriyor ve anında ameliyat ekibine haber veriyor. Böylece hastanın felç kalma olasılığını bildirdiği için riski yok ediyor. Nöromonitörizasyon sistemi ameliyat esnasında cerrahın psikolojisini de rahatlıyor.

Bu sistemin anestezi ile koordineli bir şekilde çalışılması gerekiyor. Anestezi dediğimiz şey aslında kasların felç olması demek. Sistemin kullanıldığı ameliyatlarda çok derin anestezi olmaması gerekiyor. Kaslara verilen elektriğin geri dönmemesi ameliyattan değil anesteziden kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeple nöromonitör teknisyeninin anestezi doktoru ile çok sıkı iletişim içinde olması gerekiyor.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Çağatay Öztürk

Doç.Dr.Çağatay ÖZTÜRK, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2004 yılında Şişli Florence Nightingale Hastanesinde göreve başladı. Nisan 2012 yılında Doçent Doktor ünvanını aldı. Çoğunluğu omurga cerrahisi alanında olmak üzere 100’ün üzerinde uluslararası yayın ve kitap çalışması bulunan Doç. Dr. Çağatay Öztürk, özellikle omurga cerrahisi alanında bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir.Halen Liv Hospital Omurga Cerrahisi Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Etiketler
Nöromonitörizasyon sistemi nedir
Prof. Dr. Çağatay Öztürk
Prof. Dr. Çağatay Öztürk
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube