Omega-3 yağ asitlerinin faydaları

Omega-3 yağ asitlerinin faydaları

OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİNİN FAYDALARI

 Omege-3 yağ asidi günlük yaşamın sağlıklı sürdürülebilmesi ve vücut dengesinin sağlanması için önem taşıyan doymamış yağ asidi türüdür. ALA, EPA, DHA türevleri mevcut olup vücuttaki her hücrenin yapısında bulunması yönüyle esansiyeldir.

 Omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarının önlenmesi, romatoid artrit, Alzheimer, demans gibi hastalıklardan korunma, depresyon, şizofreni gibi zihinsel dengesizliklerin tedavisi, gebe beslenmesi, kanserden korunma gibi bir çok hastalıkların tedavisinde önemli  yere sahiptir.

 Kalp sağlığı üzerine etkileri: Omega-3 yağ asitleri kan basıncını düşürmek, ritim bozukluğu gelişimini yavaşlatmak, kan yoğunluğunu düşürmek, total kolesterol ve kötü huylu kolesterolü(LDL) düşürmek gibi faydalı etkilerinden dolayı kalp sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.

 Zihin sağlığı üzerine etkileri: Omega-3 yağ asitlerinin beyin inflamasyonlarını azaltabildiği, sinir hücrelerinin yenilenmesinde rol oynayabildiği, öğrenme güçlüğü olan bireylerin tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Hafızayı güçlendirmek, enerji ve konsantrasyonu artırmak için omega-3 yağ asitlerinden faydalanılmalıdır.

 Eklem hastalıkları üzerine etkileri: Yapılan araştırmalarda romatoid artritli hastalarda omega-3 yağ asidi düşük bulunmuştur. Eklemlerde şişme, halsizlik, yorgunluk, ağrı gibi şikayetlerin önlenmesinde bu yağ asitleri etkilidir.

 Hamilelik sağlığına etkileri: Anne karnında bebek omega-3 yağ asitlerini üretemediğinden bu ihtiyacını anneden karşılar. Özellikle 6.aydan itibaren bebeğin beyin gelişimi hızlandığı için omega-3 yağ asitleri önem kazanır. Bu yağ asitlerinin beyin, göz, sinir sistemi gelişimi için önemli olduğu bilinmektedir.

 Diyabet üzerine etkileri:  Omega-3 yağ asitleri diyabetli hastalarda glisemik kontrolün sağlamasında, insülin düzeyinin dengede tutulmasında etkilidir.

 Kemik sağlığı üzerine etkileri: Omega-3 yağ asitleri kalsiyum emilimini artırır, kemiklerde kalsiyum depo edilmesinde ve kemiklerin güçlenmesinde rol oynar.

 Kanser üzerine etkileri: Omega-3 yağ asitlerinin kanser kaşeksisini azaltıcı, kemoterapinin etkinliğini artırıcı, çeşitli kanser türlerinden koruyucu etkisi vardır. Bu yağ asitleri tümör gelişimini yavaşlatıcı etkiye sahiptir.

 Omega-3 yağ asitlerinden zengin besinler nelerdir?

 Deniz ürünleri diğer besinlere kıyasla omega-3 yönünden çok daha zengindir. Özellikle somon, uskumru, ton balığı, sardalya, hamsi, kabuklu deniz ürünleri omega-3 açısından zengindir.

 Bitkisel omega-3 kaynakları; keten tohumu, semizotu, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, antep fıstığı, kabak çekirdeğidir.

 Bitkisel kaynaklardan alınan omega-3’ün yeterli olup olmayacağı konusunda kesin bir bilgi yoktur. Bu nedenle en iyi omega-3 kaynağı olan balık haftada iki gün mutlaka tüketilmelidir. Sofralarımız ceviz, semizotu, yeşil yapraklı sebzeler bakımından zengin olmalıdır.

Diyetisyen İrem BAŞAR

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. İrem Başar

Etiketler
Sağlıklı diyet
Dyt. İrem Başar
Dyt. İrem Başar
Aydın - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube