Okul uyum sürecinde;Çocuk ve Aile

Aile Danışmanı Betül Araz Pir
Aile Danışmanı Betül Araz Pir
2 Ekim 2019104 görüntülenme
Randevu Al
Okul uyum sürecinde;Çocuk ve Aile

      > Okul fobisi çocuğun okula giderken annesinden ayrılmaya karşı gösterdiği bir çeşit ayrılma kaygısına bağlı olarak gelişir. Yani okul korkusunun kaynağı anneden ayrılmalarıdır.

      > Okul fobisi olan çocuklar okula olan isteksizliklerini bedensel sıkıntıları olduğunu ifade ederek anne babayı okula gitmeme konusunda ikna etmeye çalışır. Çocukta görülen mide bulantısı, karın ağrısı gibi şikayetler okula gitmemeye karar verilmesiyle kaybolur.

      > Çocuğun okul fobisi aşırı bağımlı ve yalnız kalmak istemeyen bir annenin çocuğuna karşı takındığı tutumdan kaynaklanabilmektedir. Ayrıca tüm istekleri karşılanan bir çocuğun her yerde aynı şekilde isteklerinin karşılanmasını beklemesi de onu sıkıntıya sokar.Bununla birlikte anne babanın hastalığı, evde yangın ve hırsızlık, yeni kardeşin eve gelmesi, yakın çevredeki ölüm, anne babanın boşanması, okul değişikliği, okuldaki arkadaşlık ilişkilerindeki bozukluk, okulu sevmeme, evdeki yaşamıyla ilgili bir güvensizlik durumu da  okul fobisinin nedenleri içindedir.

Okul Fobisinin Oluşmasını Engellemeye Yönelik Öneriler:

* Çocuğun okula gitmek istememesinin nedenlerini araştırın.

* Çocuğa karşı tutumlarda aşırı koruyucu ve esnek olunmamalıdır.

* Çocuğun bağımlı olduğu ebeveyn yerine okula diğer ebeveynin götürmesi veya okul servisi ile gitmesini sağlayın.

* Çocuk okulda olduğunda kaygılandığı her ne ise o konuda belli bir güven kazandırılmaya çalışılmalıdır.

* Okula gitmediği için çocuğu suçlamaktan kaçının.

* Okula gitme konusunda aile üyelerinin kararlı ve ısrarlı olması gerekir.     

* Çocuğun okula gitmek istememesinde gerçekte organik kökenli bir rahatsızlık olup olmamasına dikkat edin.     

* Okul ortamı çocuk için okul fobisi yaratıyorsa o zaman öğretmen sınıf içi etkinliklerini çocukların düzeyine uygun ve zevkli olmasına dikkat etmelidir.Öğretmen çocuğun sınıf içinde mutlu olabilmesi ve sınıf ortamına katılımının sağlanması için destek olmalıdır.

* Öğretmen çocuğa karşı anlayışlı olmalı ve zorlayıcı tutumlardan kaçınılmalıdır.

Etiketler

Okula başlamakOkula uyum süreciOkula gitmek istemeyen çocuklarOkula gitmemenin sebepleriOkul fobisi kendiliğiOkul problemleriOkula başlama süreciOkula başlama korkularıOkul kaygısıOkula başlama ve uyum sağlama

Yazar Hakkında

Aile Danışmanı Betül Araz Pir

Aile Danışmanı Betül Araz Pir

PROFESYONEL DENEYİMLER
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Manisa Çocuk,Ergen Ruh Sağlığı Baş Hekimi,Uzm.Dr. İSMAİL YAVAŞ ile Çalışma Psikodinami Özel Eğitim Rehberlik Psikolojik Danışmanlık Psikiyatri Tedavi Merkezi M.E.B Özel Nesli Özel Eğitim Kursu
Lale Bahçesi Anaokulu Ravza Nur Anaokulu Nilüfer Dershanesi Derince Belediyesi Aile ve Çocuk Danışma Merkezi Kumlu Kres ve G.Bakımevi Bilgi Küpü Kres ve G.Bakımevi Altıneller Kres ve G.Bakımevi Naz Kres ve G.Bakımevi Ispartakule Çocuk Akademisi Boğazköy İncigül Anaokulu Beykent Yıldızlar Anaokulu Beylikdüzü Beyaz Salıncak Anaokulu Beylikdüzü Ayda Başak Anaokulları Başakşehir Minio Kids

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.