Obeziteden nasıl korunalım?

Obeziteden nasıl korunalım?

Obeziteden korunma

Obezite için ilk olarak uygulanması gereken tedavi seçeneği yaşam tarzı değişikliğidir. Eski yeme alışkanlıklarını değiştirmek bu konuda atabileceğiniz en doğru adımdır. Peki neler yapılabilir? Birkaç basit sağlıklı öneri ile yaşam tazı değişikliği ve yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi mümkündür.

1) Günün en önemli öğünü kahvaltıyı atlamayalım ve uyanır uyanmaz metabolizmamızı da uyandıralım. Çalışmalar kahvaltı yapan ve öğün atlamayan kişilerin daha zayıf olduğunu gösteriyor. 

2) Hareket, hareket, hareket ! Sadece kilo vermek için değil hayatınızın her döneminde hareket etmelisiniz. Unutmayın yedikleriniz ve yaktıklarınız dengede olmalı.

3) Basit şekerden uzak durun. Nedir basit şeker? Şekerli tatlılar, meşrubatlar, kolalı asitli içecekler faydası olmadığı gibi içeriğindeki yüksek kaloriler başınıza bela olabilir.

4) Yeşillikleri, sebzeleri, doğru tahılları hayatımıza dahil edelim. Bol lifli ve antioksidan içeriği yüksek meyve ve sebzeleri tüketelim.

5) Günlük hayatın telaşı ve stresi hepimizi hızlı yemek yemeye itse de ana öğünlerimize gereken özeni gösterelim. Bedenimize iyi bakalım.

 Bu beş adımı sağlıklı yaşam için gerekli alışkanlıklar için hayatımıza dahil ederek obeziteden korunmak mümkün. Yoğun çalışma temposu nedeniyle kahvaltıya zaman ayıramayanlar için sabahları yiyecekleri bir elmanın bile faydalı olacağını hatırlatmak isterim. Meyveleri yemek üzerine alışkanlığı türk mutfak yapısına has bir beslenme tercihi de olsa, ara öğün olarak meyve tüketmek açlık krizlerini ve öğle yemeği gibi ana öğünlerde çok fazla kaloriiçeren gıdalar tüketilmesinin önüne geçecektir.

Hareketli yaşam tarzının sağlığımız üzerine katkıları tartışılamayacak kadar çok. En ideali hafif tempoda egzersiz alışkanlığını, en az haftada 3 kez, yaklaşık yarım saat olacak şekilde hayatımıza dahil etmemiz. Buna fırsat bulamayanlar için günde birkaç kez bir iki kat merdiven çıkmak, arabamızı uzağa park ederek yada otobüsten bir durak erken inerek 10-15 dakikalık yürüyüşler için fırsat oluşturmak mümkün. Aşırı kilo problemi olanların eklemlerine yük bindirecek ağır egzersizlerden kaçınmalarını tavsiye ederim.

Basit şekerler genellikle paketlenmiş atıştırmalıklarda bolca bulunur. O yüzden mümkün olduğunca hazır gıdalardan mümkün olduğunca hazır gıda tüketimimizi azaltmaya çalışalım. Taze meyve ve sebze tüketimini artırmaya çalışalım. Böylelikle hem basit şeker yerine kompleks şeker tüketmiş olur ve tükettiğimiz gıdalara lif de dahil etmiş oluruz.

İş temposu arttıkça, yemek için ayırdığımız zaman azalmakta. Erken sanayileşen toplumlar bunun zararı görüp, gerekli önlemleri de almaya başladılar. Fransa’da öğle yemeği süresi ortalama iki saat. Böylelikle yemek, dinlenmek, hatta yenilen yemeği sindirmek için gerekli zaman ayırılmış oluyor. Ülkemizde bunun uygulaması zor da olsa öğle yemeğinin daha özenli planlanması gerektiğini düşünüyorum.

 

 Obezite Tedavisinin Amacı Nedir?

Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir kilo verme hedefi oluşturarak, obeziteye ilişkin sağlık sorunlarını ve buna bağlı ölüm riskini azaltmaktır. Aynı zamanda bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazandırıp ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Obez ve morbid (Ölümcül düzeyde) obez kişilerde kilo kaybı kısa sürede ulaşılır bir hedef olamasa bile sağlıklı bir yaşam tarzı için bireylerin motive olabileceği gerçekçi hedefler konulabilir. Önemli olan kısa sürede çok fazla kilo vermek değil, diyeti bir sağlıklı beslenme alışkanlığına çevirmektir. 

Sağlıklı beslenme konusunda bu şekilde bilinçlendikten sonra ise bu durum kendiliğinden bir hayat tarzı haline gelecektir. Zayıflamak doğru bir karardır. Bu karar ne kadar erken alınırsa sonuçlar o kadar yüz güldürücü olmaktadır. Tercihimiz herkesin öncelikle diyet ve egzersizle zayıflaması. Bunun için uygun olan ise bir diyetisyen ve doktor gözetiminde kilo vermeniz olacaktır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül

Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, 1981 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Bakırköy Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  2014 - 2016 Yılları arasında Kilis Devlet Hastanesi'nde mecburi görevini yerine getirmiş olan Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, Tıbbi bilimsel dergilerde çeşitli yayınları bulunmakta ve asistanlık eğitimi döneminden itibaren obezite cerrahisine, özellikle de tüp mide ameliyatlarına ilgi duymuş ve 2016 yılında tüp mide ameliyatını Türkiye' ye getiren Obezite Cerrahisi Ekibi’ne dahil olmuştur. Op. Dr. Kaplan Baha TEMİZGÖNÜL, evli olup ileri seviyede İngilizce, orta seviyede Almanca ve başlang ...

Etiketler
Kilo verme
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube