Doktorsitesi.com

Obezitede Lipostat Mekanizması

Prof. Dr. Cemalettin Camcı
Prof. Dr. Cemalettin Camcı
8 Mart 201776 görüntülenme
Randevu Al
Obezitede Lipostat Mekanizması

 Beyinde yerleşik Hipotalamus birçok maddenin vücuttaki durumlarının (azaltılması/çoğaltılması gereği vb) düzenleme yeridir. Benzer şekilde vücuttaki yağ kitlesinin de ayarlandığı yer bu milimetrik yapının içindedir. Daha doğrusu vücudun enerji alımı ile harcaması arasındaki dengeyi/düzeni burası sağlar. Vücutta fazla yağ dokusu varlığında bu bölge uyarıldığında TOKLUK HİSSİ nedeniyle vücuda yemek alımı durur. Uyaran ise LEPTIN hormonudur.

 Beynin içinde bu dengeyi ayarlayan yer küçük bir bölgedir. Bu bölgeye LİPOSTAT BÖLGESİ denir. Yani Yağ alımını ve harcanmasını ayarlayan bölge. Bu bölgenin bir AYAR noktası vardır. Kısa vadede ne kadar kilo verirsek verelim bunu uzun süre devam ettiremez ve verdiğimiz kiloları alırsak tekrar eski kilomuza döneriz. Hatta bazen daha da fazlasına çıkarız. Burası bir nevi beynin kilo konusunda HAFIZA noktasıdır. Kilo aldığımızı fark edip kalori alımını kısıtlarsak yine bu eski kiloya döneriz. Ancak bundan daha aşağıya inemeyiz. Bu hep LİPOSTAT mekanizması nedeniyledir.  

 Bu yüzden kilo verimi sağlandıktan sonra bunun MUHAFAZA edilmesi de son derece önemlidir. Bazı yayınlarda 1 yıl bazı yayınlarda ise 3 yıl süreyle aynı kiloyu muhafaza etmenin bu ayarın son hali olarak beynin algılayacağı ve bu ayar üzerinden işlem yapacağı belirtilmektedir. Bizim bilmemiz gereken ve hastalarımıza uygulamaları için salık verdiğimiz ise 1-1.5 yıl aynı kiloyu (yani diyet +/- egzersiz veya ameliyatla verilen kiloyu) muhafaza etmelerini sağlamalarıdır. Bu sebeptendir ki hastalarımıza HAYAT TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ni yapmalarını önermekteyiz.

 Sağlıklı ve FİT günler dilerim….

 

Etiketler

Obeziteden kurtulmakObezitenin oluşumuLipostat

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Cemalettin Camcı

Prof. Dr. Cemalettin Camcı

Prof. Dr. Cemalettin Camcı,1968 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,1985 yılında başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak, 1991 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1992-1998 yılları arası Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sırasında Norveç Hükümeti ile Türk Hükümeti arasındaki Kültürel Değişim Anlaşması çerçevesinde verilen bursu kazanarak Norveç’in tek transplantasyon merkezi olan Rikshospitalet-Oslo’da 1995 yılında 4 ay süreyle çalışmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır