Obezite ve çocuk isteği

Obezite ve çocuk isteği

Obezite sadece ülkemizde değil, tüm dünyada artış trendindedir. Görülme sıklığı 1975’ten bu yana 3 katına çıkmıştır. Yanlış yeme alışkanlıkları ve hareketsizlik ise obezitenin başlıca nedenleridir. Birçok hastalığı beraberinde getiren obezite aynı zamanda bebek sahibi olma konusunda da sorun yaratır. Kilo fazlası arttıkça yumurtlama fonksiyonları bozulur. Bebeğin rahme tutunması zorlaşır. Erken dönem bebek kayıpları artar. Birçok obez çift bebek için tedavi almak zorunda kalır. Tedavi başarıları da maalesef kilo artışıyla beraber değişir. Obez beylerde sperm sayı ve kalitesi düşer, östrojen miktarları artar.

Bebek için tedavi alan obez hastalarda ise normal kilodaki hastalara nazaran aylık  tedavi iptalleri daha fazla yaşanır. Daha fazla miktarda ilaç kullanmak zorunda kalırız. Bu hastalarda daha az yumurta elde edilir ve sayıca daha az kullanılabilir embriyo oluşur. Tedavi sonucunda hamile kalma oranları ise zayıf hastalara nazaran daha azdır. Özellikle polikistik over sendromu olan obez hastaların tedavi başarıları normal kilodaki hastalara nazaran çok daha düşüktür.

%10 kilo kaybı ile insulin direnci düzelip, kendiliğinden gebe kalma şansı ve bebek eve götürme oranlarında artış görülür. % kilo kaybı ile yumurtlama fonksiyonları geri döner ve insulin direnci azalır. 

Çiftlerin beraber kilo vermek için çaba sarfetmeleri ise tedavi başarısını artırır. Ayrıca çiftin yeme stilini düzeltmesi doğacak bebeğin ve tabii anne-babanın sağlığını da çok iyi etkileyecektir.  

Ailecek sağlıklı günlere…

Bu makale 4 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş

Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nden sonra Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak ihtisasımı tamamladım. 2004 yılında İngiltere’de Londra King’s College Hospital, Women’s Services, Harris Birthright Research Center for Foetal Medicine Hastanesi’nde Prof Dr Kypros Nicolaides’in yanında yüksek riskli gebeliklerle ilgili çalışmalarda bulundum. Devlet Hizmet yükümlülüğümü Konya Ilgın Devlet Hastanesi’nde yaptım. 2008 yılında Hindistan Yeni Delhi’de Laparoscopy Hospital’da Prof. Dr. R.K.Mishra’nın yanında İleri Düzey Laparoskopi konusundan Fellowsip in Minimal Access Surgery programını tamamladım. 2011’de Amerika Birleşik Devletleri’nde New York St. Luke’s and Roosevelt Hospitals, academic affiliates of Columbia University’de Prof. Dr Farr Nezhat ile ...

Etiketler
Obezite tanısı
Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş
Op. Dr. Yeksin Helvacıoğlu Karataş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube