Doktorsitesi.com

Obezite Sonrası Deri Sarkması Neden Olur? Deri Sarkması Ameliyatı Kimlerde Gerekir?

Op. Dr. Selim Birol
Op. Dr. Selim Birol
10 Ekim 2017129 görüntülenme
Randevu Al
Obezite Sonrası Deri Sarkması Neden Olur? Deri Sarkması Ameliyatı Kimlerde Gerekir?

OBEZİTE SONRASI DERİ SARKMASI 

Günümüzde tüm dünyada görülen Obezite Salgını dolayısıyla neredeyse her ülkede Tüp Mide (Mide Küçültme), Mide Bypası, Mide Balonu, Duodenal Switch ve birçok değişik Metabolik Cerrahi Ameliyatlarında(Transit Bipartisyon, İleal İnterpozisyon ..vs) hızlı bir artış mevcuttur. Artan hareketsiz hayat, spordan uzak kalma, yüksek kalorili hazır gıdalar gibi etkenler Obezite Salgınının başlıca sebebi olarak gösterilmektedir.

Neyse ki özellikle son 10 yıl içinde, laparoskopik tekniklerin ve laparoskopi aletlerinin iyice gelişmesiyle Tüp Mide- Mide Küçültme, Gatrik Bypas (Mide Bypası) gibi obezite tedavi yöntemleri  beden kitle indeksi obezite ameliyatını gerektiren hasta grubunda hızlı ve etkin bir obezite tedavisi imkanı sunmuştur. Obezite Cerrahisiyle (Bariatrik Cerrahi) morbide obezite ve metabolic sendromu olan hastalarda hızlı bir iyileşme sağlanmaktadır, bununla birlikte Obezite Cerrahisi sonrasındaki hızlı kilo vermeye bağlı olarak vücudun değişik yerlerinde deri sarkmaları gözlenmektedir.

Obezite Ameliyatlarıyla hastaların Obezite sebepli sağlık risklerinde ciddi bir düşüş olduğu ve genel sağlık durumunun hızla düzeldiği artık bilimsel araştırmalar sonucunda net olarak ortaya konmuş bir gerçektir. Ancak Obezite Ameliyatı sonrası görülebilen bu Deri Sarkmaları hastaların hayat kalitelerini kötü yönde etkileyebilmektedir. Genel olarak deri sarkmaları hastaların hayat kalitelerini psikolojik olarak kötü yönde etkilediği var sayılsada sarkmanın ileri derecede olduğu bazı hasta gruplarında sarkan cildin hareket etme kaabiliyetini ve rahatlığı azalttığı, bunun da kilo verimini yavaşlattığı rapor edilmektedir.

Batı dünyasından özellikle ABD den yapılan bilimsel yayınlarda Obezite Ameliyatı sonrası deri sarkması görülme oranı kabaca %70 olarak bildirilmektedir.

Her ne kadar Obezite Ameliyatı sonrası deri sarkmasını önlemek için bol hareket, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenme, dehidratasyondan korunma gibi önlemler tavisye edilse de bu önlemler genel önlemlerdir ve deri sarkmasını ne derece azalttıkları bilimsel olarak net olarak ortaya konmuş değildir.

Deri sarkmasının genel olarak kadınlarda erkeklerden daha afzla olduğu, çok kilo kaybdenlerde daha az kilo kaybedenlere göre daha sık görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca kişinin genetic özellikleri de deri sarkma oranını belirleyen bir diğer faktördür.

Her halükarda, gerekli önlemlerin alımasına ragmen sarkma gelişen hastalarda eğer bu deri sarkmaları hastanın hayat kalitesini psikoloji veya fiziksel olarak azaltıyorsa, deri sarkma ameliyatı (Abdominoplasti, Brakioplasti…vs) her zaman etkin çözümlerdir.

Burada biz obezite doktorları, deri sarkma ameliyatlarını obezite ameliyatından genel olarak en az 1 yıl sonra yapılmasını tavsiye ediyoruz.

NOT: Bu yazı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır, profesyonel sağlık uygulamalarının karar verilesinde kullanılamaz!

Etiketler

Obezite tedavisiObezite ameliyatıObezite tedavi yöntemleriObezitenin zararlarıObezitenin riskleriObezite oluşumuBariatrik cerrahiObezite sıklığıObezite riskleriİleal interpozisyonŞeker ameliyatıDeri sarkmasıBariatrikBariatrik cerrahi nedirObeziteAbdominoplastiSelim birolDünya obezite merkeziMetabolik cerrahiWorld obesity centerTransit bipartisyonBrakioplastiPost bariatrik cerrahiİstanbulda obeziteObezite doktorları

Yazar Hakkında

Op. Dr. Selim Birol

Op. Dr. Selim Birol

Op. Dr. Selim BİROL, 1981 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesi'nde yaparak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır