Obezite ( şişmanlık) tedavisinde diyet

Obezite ( şişmanlık)  tedavisinde diyet

Diyet değişikliği

Kaloriyi azaltırken sağlıklı besinlerle beslenme oranını artıran bir diyet alışkanlığı şişmanlıkla mücadelede birinci kuraldır. Diyetle çok hızlı kilo vermek değil yavaş yavaş uzun zamana yayılmış kilo vermek ve verilen kiloları koruyabilmek çok önemlidir. Çünkü zor olan kilo vermek değil verilen kiloları geri almadan devam edebilmektir. Uzun süre devam ettiremeyeceğiniz hızlı kilo vermeyi hedefleyen kısa süreli çok yoğun diyetlerden uzak durulmalı.

Piyasada medyatik olan ve çok hızlı bir şekilde kilo verebileceğinizi ve sağlığınıza kavuşabileceğinizi nerdeyse garanti eden diyet programları maalesef genellikle başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Çok mükemmel bir şişmanlık diyeti yoktur. Sadece sağlıklı yiyeceklerin olduğu diyet programları daha uygun.

•Kalorinin kesilmesi: Günlük aldığımız kalori miktarını azaltmamız gerekmektedir. Siz veya sizin için sizin sağlığınızdan sorumlu destek aldığınız kişi sizin günlük aldığınız yiyecekleri ve içeceklerin bir listesini çıkararak almakta olduğunuz kalorinin hesaplanması ile işe başlanmalıdır. Daha sonra sizin verilerinize göre size özel günlük almanız gereken kalori miktarının hesaplanması gerekmektedir. Genelleyecek olursa normal bir yetişkin insanlarda bayanlar için alması gereken kalori miktarı 1200 ile 1500 arasında iken erkeklerde bu oran 1500 ile 1800 kkaloridir

•Az yiyerek duymuş hissetmek. Yediğimiz yiyeceklerin enerji konsantrasyonlarının düşüklüğü, az kalorili büyük hacimde yiyecekler yanı kalori konsantrasyonu düşük bol lifli yiyeceklerin yenilmesi daha çok doygunluk hissi yaratacaktır.

Tüm yiyeceklerin belirli miktarları içinde belirli oranda kalorileri mevcuttur.  Mesela örnek olarak şeker, tatlılar, yağlar ve işlenmiş yiyecekler yüksek enerji yoğunluğuna sahiptirler. Bunun anlamı şudur; çok küçük volümdeki besinlerde çok yüksek kaloriler içermektedirler.

Bunun tam tersi meyve ve sebzeler genel de daha düşük kalori yoğunluğuna sahiptirler. Bu yiyecekler çok büyük porsiyonlarda çok az kaloriler içermektedirler. Bu az kalorili büyük porsiyonları yiyerek açlık duygusunu daha kolay bastırıp, doygunluk hissine ulaşmak  ve yemekten tatmin olmak daha kolay olmaktadır.

•Daha sağlıklı seçenekler yapmak:

Tüm diyetini sağlıklı yapmak için başlıca yapılması gerekenler nelerdir;

Öncelikle bitkisel bazlı yiyecekler daha ağırlıkta olmalı, örnek olarak meyveler, sebzeler ve tam kepekli buğday ve çavdar ekmekleri.

Aynı zamanda bitkisel proteinlerinde alınması gerekmektedir örnek olarak fasulye, soya ve bezelye gibi.

Bunun dışında protein ihtiyacını karşılamak için yağsız et,  mümkünse ve seviyorsanız haftada iki kez balık diyetinizde olmalıdır. 

Yemeğinize fazladan tuz ve şeker eklemekten vazgeçmelisiniz

Az yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, bu yağlarında genellikle zeytinyağlı yiyeceklerin tüketilmesi 

•Bazı yiyecek gruplarında kısıtlama yapılması: Bazı diyetler bazı yiyecek gruplarında belirli sınırlamalar getirmektedir, örnek olarak, yüksek kalorili veya bol yağlı yiyecekler. Doktorunuza hangi diyet programının yapılması gerektiğini ve size daha faydalı olacağını sormalısınız. Bol kalorili yüksek enerjili içecekleri tüketmekten uzak durmalısınız ve bunları içmeyi bırakmak bile sizin diyet programınızda bir başlangıç olabilir.

Çok hızlı kilo verme diyetlerinden uzak durulmalı. Bu diyet programları ile hızlı kilo verilebilse de çoğunlukla geri alınmaktadır. Bu nedenle bu tarzda uzun süre uyulması çok zor olan diyet programlarından kaçınılması gerekmektedir. Diğerlerinden çok üstün olan ve hızlıca kilo vermenizi sağlayacak sihirli bir diyet maalesef yoktur.

Genellikle bazı ağır diyet programları ile hızlı kilo kaybedebilirsiniz, fakat büyük olasılıkla diyeti bırakır bırakmaz geri alırsınız. Kilo vermek ve bu sağlıklı kiloda kalmayı devam ettirmek istiyorsanız, sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz ve ömür boyu bu beslenme şekline devam etmelisiniz. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fahri Yetisir

13 Eylül 1974 tarihinde Konya - Karapınar'da doğmuştur.  Tıp eğitimini 1992-1999 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (İngilizce Tıp) tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1999-2004 yılları arasında SSK Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Elazığ Devlet Hastanesi'nde 5 yıl görev yapmış ve 2010 yılında Etlik İhtisas Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde ve 2012 yılında Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Genel Cerrahi Kliniği'nde Başasistan olarak görevlerde bulunmuştur. 2013 yılında ise Doçent Doktor unvanını almıştır. 2017 yılından beri mesleki çalışmalarına Özel Ankara Medical Park Hastanesinde devam eden Doç. Dr. Fahri YETİŞİR,  Türk Cerrahi Derneği, Endokrin Cerrahi Derneği, Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Der ...

Prof. Dr. Fahri Yetisir
Prof. Dr. Fahri Yetisir
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube