Kılavuz 2:Tip I Mide Fıtıklarında reflü semptomları yoksa ameliyat endikasyonu yoktur(+++güçlü)
Tip I mide fıtıklarının esas klinik semptomları reflüye bağlıdır. Eğer hastanın gastroözefagial reflü hastalığı mevcutsa mide fıtığı olsun veya olmasın anti reflü cerrahisi bir tedavi seçeneğidir.33, 34. Tip I mide fıtıkları için ameliyat endikasyonu GÖR hastalığı mevcutsa vardır. Tek başına ameliyat endikasyonu yoktur. Reflü için fundoplikasyon şart 20.
Kılavuz 3: Akut tıkanma veya dönme belirtisi veren tüm semptomlu paraözefagial herniler ameliyatla onarılmalıdır.(++++ güçlü)
Kılavuz 4: Rutin olarak elektif şartlarda asemptomatik paraözefagial hernilerin ameliyat edilmesi her zaman endike olmayabilir. Hastanın yaşı ve komorbid hastalıkları da cerrahi için düşünülmelidir. (+++zayıf)
Kılavuz 5:Akut mide dönmelerinde midenin redüksiyonu ve sınırlı bir rezeksiyon gerekli(++++güçlü)
Çoğu mide fıtığı asemptomatiktir yani belirti vermezler tesadüfen başka sebeplerle yapılan tetkiklerle tanı konur 10,39. Kayıcı tipte mide fıtığında genellikle reflü hastalığına bağlı semptomlar gelişir. Asemptomatik paraözefagial hernide mevcut fakat çok nadirdir. Eğer dikkatli bir sorgulama yapılırsa yemek sonrasında göğüste dolgunluk veya nefes daralması olduğu görülebilir. Göğüste yanma ve reflü semptomları paraözefagial hernilerde sık değildir.
Bazı paraözefagial hernilerin daha küçük hernilerden gelişmiş olması muhtemeldir. Bazılarıda anatomik değişimlerden(Kifoz, dejeneretif disk hastalığı gibi)sonra oluşmaktadır 40. Daha çok mide göğüs kafesi içine hareket ettikçe solunum sistemi sorunları ön plana çıkabilmektedir.10, 41. Tekrar eden solunum yolu enfeksiyonlarıda görülebilir. 39. Sonrasında mide dönmesine bağlı gelişen gastrik mukozal iskemi e bunun sonunda da ülserasyon, kanama ve anemi gelişebilir. Paraözefagial hernilerde demir eksikliği anemisi 50% e kadar görülebilir. 41.
Tıkanma bulguları hafif bir bulantıdan, yemek sonrası şişkinlik, yutma zorluğu ile birlikte akut distres, kusma. Ağrı özellikle üst karın bölgesinde doluluk ve bir ağırlık hissi ile birlikte olur. Yemek sonrası ağrı kusma sonrasında kaybolur.42.Tedavi edilmemiş mide fıtıklarının gidişatını gösteren çok kısıtlı litaratür mevcuttur.
Eldeki veriler ışığında akut semptom geliştirme veya tıkanma riski olan fıtıkların opere edilmesi yönünde. Para özefagial fıtıklarda gastrik fundusun diyafram üstüne kaydığı tıkanma riski olan durumlar. daha öncesinde asemptomatikken semptomatik hale gelen paraözefagial herni oranı her yıl için ortalama 14% 44, 45. Bütün bunların hepsine baktığımızda paraözefagial fıtıkları uygun şartlar oluşturularak elektif şartlarda ameliyat edilmelidir.46,47. Semptomatih fıtıklarda yaş bir sınır oluşturmaz.
Karar analizi asemptomatik paraözefagial fıtıklarda rutin elektif ameliyatı önerilmeyebilir 45;Bazı asemptomatik fıtıklar gözlem altında tutularak ihtiyaç halinde tedavi edilebilir. Bu sonuçlar 5 çalışmanın analizine dayanmaktadır.53-57, fıtık onarımı gastrik çıkım tıkanıklığı olduğunda, ağır GÖR hastalığı varlığında veya anemi ve mide strangülasyon ihtimali olan durumlarda önerilmektedir.
Midenin dönmesi sonrasında strangülasyona neden olabilir ve akabinde iskemi, nekroz ve perforasyona neden olabilir. Tedavisinde fıtık içeriğinin redüksiyonu ve nekroz olan kesimlerin rezeksiyonu uygulanmaktadır. Laparoskopik yaklaşım kullanılabilir fakat zor durumlarda açığa geçmekten çekinmemek gerekir. 58,59.
Obezite cerrahisi esnasında mide fıtığı tamiri yapılmalı mı?
Kılavuz 6: Obezite cerrahisinin hepsinde(tüp mide, gastrik baypas….) eğer bir mide fıtığı tespit edilirse semptom olsun veya olmasın tamir edilmelidir(+++zayıf)
Bazı zararlar obezite cerrahisi öncesinde ve operasyon esnasında mide fıtığının olup olmadığının bakılması gerektiğini savunmaktadır.
Gastrik band esnasında mide fıtığının onarılmasının avantajlarından bahseden çok sayıda araştırma olmasına rağmen diğer obezite cerrahileri esnasında mide fıtığı onarmanın avantajlarından bahseden az sayıda da olsa çalışma mevcuttur.67-69 70-72.