Obezite cerrahisinden önce ve sonra en iyi diyet tavsiyeleri

Obezite cerrahisinden önce ve sonra en iyi diyet tavsiyeleri

Boy ve kilonuzdan hesaplanan vücut kitle indeksinize göre obezite cerrahisi sınırına giriyorsanız, fazla kilonuz yanısıra diyabet, tansiyon yüksekliği, uyku apnesi, kolesterol yüksekliği gibi ciddi yandaş hastalıklarınız varsa ve en az 2 yıldır diyet girişimleriniz başarısız olduysa, obezite cerrahisi sizin için iyi bir tedavi seçeneği olabilir. Eğer böyle bir karar verdiyseniz, ameliyat öncesi ve sonrası diyetinizde nasıl değişiklikler yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. İşte bazı ipuçları:

Bariatrik cerrahiden önce nasıl bir diyet yapmak gerekir?

Obezite cerrahisine hazırlanırken mutlaka bir uzman diyetisyenle birlikte ilerleyin. En ideali, obezite cerrahisi ekibinde yer alan diyetisyen olsa da, daha kolay ulaşabileceğiniz veya sizi yıllardır izleyen biri de olabilir. Araştırmalar, beslenme desteği ve kılavuzluğu alan kişilerin kilo verme başarısının daha yüksek olduğunu kanıtlamıştır.

Size özel hazırlanmış diyet planlarıyla başlayın. Ameliyat öncesi diyet dönemi tamamen kişiye özel nitelikler taşır. Yandaş hastalıklarınız, kilo öykünüz, fazla kilo miktarınız, laboratuar değerleriniz, güncel kalori alımınız, beslenme konusundaki genel bilgi düzeyiniz bu planları belirleyecektir.

Çok düşük kalorili bir diyete ihtiyacınız olabilir. Ameliyattan 2 hafta önce başlanan çok düşük kalorili ve sıvı ağırlıklı bir diyetin komplikasyonları azalttığı kanıtlanmıştır. Burada amaç yağlanmaya bağlı artmış olan karaciğer boyutunu ve batın içi yağ miktarını hızlı şekilde azaltmaktır.

Bariatrik cerrahiden sonra nasıl bir diyet yapmak gerekir?

Obezite cerrahisinden sonra elinize daha önceki diyetlerde olduğu gibi günlük hatta saatlik bir liste verilmesini beklemeyin. Temel kurallara odaklanın. Amleiyat sonrasındaki diyetin basamaklı özelliğinin önemini anlamanız beklenir. Hemen ameliyat sonrasında berrak sıvı diyete başlayacaksınız. Bu süreç midenizdeki zımba hatlarının iyileşmesi için çok önemlidir. Ardından aşamalı olarak sıvı, püre, yumuşak ve katı gıdalara geçeceksiniz. Bütün bu aşamalar ortalama 1 ay sürecektir. Porsiyon miktarları da çok önemlidir ve diyetisyeniniz tarafından size detaylı olarak anlatılacaktır.

Küçük miktarlarda ve sık sık yemeniz gerektiğini unutmayın. Uygun miktar genellikle bir kasenin üçte birini geçmeyecek üç ana öğün ve gerektiğinde ek protein ihtiyacını karşılamak üzere bir veya iki ara öğündür.

Yerken yediklerinizin içeriklerini, özellikle protein içeriğini düşünerek hareket edin ve mutlaka yeterli sıvı tüketin. Hızlı kilo kaybı sürecinde protein tüketimi kas kütlenizin korunması için önemlidir. Obezite cerrahisi sonrası susuz kalınması hastaneye tekrar başvurunun önemli nedenlerindendir ve yeterli su tüketimi ile kolayca önlenebilir.

Porsiyon miktarlarınızı kontrol altında tutun. Ameliyattan sonra mide boyutunuz gıda tüketimini ciddi şekilde kısıtlayacaktır. Bu miktarın üzerinde yeme hemen daima ağrı, bulantı ve kusmaya yol açar. Bu alışkanlık haline getirilirse gerilen mide duvarları bir süre sonra genişleyecektir.

Besin eksikliklerinden kaçınmak için ek ürünler almayı ihmal etmeyin. Obezite cerrahisinden sonra ömür boyu vitamin ve mineral desteği almanız gerektiğini unutmayın. Ameliyattan sonra günlük olarak alınacak tabletlerle bunu önlemek son derece kolaydır. Vitamin ve mineral eksikliklerinin en sık görülen sonuçları kansızlık ve kemik erimesidir.

Obezite Ameliyatlarından Sonra Bilinmesi Gereken Diğer Konular

Obezite cerrahisinden sonra 3 ila 6 ay arasında saç dökülmesi hemen daima görülür, ancak tamamen geçicidir. Yeterli protein, vitamin ve mineral alınması şartıyla saçlar yeniden çıkacaktır. Unutmayın ki, obezite cerrahisi kolay ve hızlı bir kurtuluş vadetmez. Aksine, güç, ömür boyu sürecek ve ameliyatın dışında ciddi yaşam tarzı değişiklikleri gerektiren bir çözümdür. Bu süreçte, hasta-cerrah iletişiminin sürdürülmesi kadar destek grupları da hayati öneme sahiptir. Yaşamınızda olumlu değşiklikleri gerçekleştirmenin getirisi, uzun vadeli sağlık kazanımları olacaktır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Bariatrik cerrahiden önce nasıl bir diyet yapmak gerekir?
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube