Obezite cerrahisinde (bariatrik cerrahi) bilinmesi gerekenler ?

Obezite cerrahisinde  (bariatrik cerrahi) bilinmesi gerekenler ?

Obez hastaların yani beden kitle indexi   35-40 ‘ın üzerinde olan aşırı kilolu kişilerin gıda alımını azaltarak kilo vermelerini sağlamak için sindirim sistemine cerrahi müdahale edilmesine obezite cerrahisi adı verilmektedir. 

Eğer kişide tip 2 diabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi durumlar varsa obezite cerrahisi için birer aday olabilirler. Ancak bunun için mutlaka cerrahi uzmanının yanında psikiyatri, endokrinoloji, kardiyoloji görüşü de gerekmektedir. Obezite cerrahisi ile kişiler hızlı bir şekilde kilo verirler. Ancak bu hastaların önemli bir operasyon geçirdiğinin bilincinde olması gerekir. Çünkü ameliyat sonrası sağlıklı bir diyet programı uygulamamaları halinde birçok sağlık sorunu yaşayabilirler. Kişiler yeni bir beslenme alışkanlığı kazanmak durumundadırlar.

Ameliyat sonrasındaki süreç çok önemlidir. Obezite ameliyatının başarısının artırılmasının en önemli yolu, hastaların doktor-diyetisyen takibine düzenli uyum göstermelerinden geçer. Çünkü bu hastalar genellikle takiplerine uymazlarsa istenmeyen aşırı kilo kayıplarına neden olabilirler veya hasta eski yeme alışkanlığına dönebilir. Bu nedenle 2 sene sonra bu ameliyatın etkisi ortadan kalkabilir. Ameliyat sonrasında hastanın uyumlu olması,  diyetisyen ve endokrinoloğa düzenli gitmesi başarı için çok önemlidir.

Obezite, kalp hastalıkları, insülin direnci, şeker hastalığı, hipertansiyon, cinsel fonksiyon bozuklukları, uyku apnesi, kolesterol yüksekliği, felç gibi hastalıklara zemin hazırlayan bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkları olan obez kişilere bu cerrahi yöntem uygulanabilmektedir. Ancak obezite cerrahisi girişimleri isteyen her kilolu kişiye uygulanmamalıdır. Mutlaka vücut kitle indeksine bakılmalı ve mutlaka önceden bir diyet-egzersiz programı uygulanmalıdır. Eğer başarı sağlanabiliyorsa öncelikle diyet-egzersiz programı devam ettirilmelidir.  Eğer diyet-egzersiz programı başarısız olmuşsa ancak doktor tarafından cerrahi girişime karar verilebilir.

Obezite cerrahisinden sonra mutlaka bir diyet programı uygulanmalıdır demiştik. Bu durumda hastalarda mide kapasitesinin azalmasına bağlı olarak bir öğünde tüketilecek yemek miktarı azalmaktadır. Bu nedenle azar azar sık sık beslenme planı uygulanmalıdır. Ancak buna rağmen yine de yeterli protein-vitamin-mineral alımı olmayabilir. Bunun için protein-vitamin-mineral destekleri de gerekebilmektedir. Bunun programı doktor-diyetisyen kontrolünde uygulanmaktadır.

Obezite cerrahisinde amaç, kişiyi zayıflatarak obezitenin sebep olduğu hastalıkları azaltmak ve ileride karşılaşabileceği başka rahatsızlıklardan koruyarak kişinin yaşam kalitesini artırmaktır.

SAĞLIKLA KALIN…..

Bu makale 20 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tümay Karlıdere

Dyt. Tümay KARLIDERE, 1966 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında başarıyla tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen) unvanı almıştır.

Dyt. Tümay KARLIDERE, Balıkesir Merkez'de bulunan Karlıdere Sağlık Eğitim ve Danışmanlık  Merkezinde  hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bariatrik cerrahi
Dyt. Tümay Karlıdere
Dyt. Tümay Karlıdere
Balıkesir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube