Obezite cerrahisi sonrası karbonhidrat tüketimi nasıl olmalı?

Obezite cerrahisi sonrası karbonhidrat tüketimi nasıl olmalı?

Obezite ameliyatları sonrası sağlıklı bir şekilde yaşamın sürdürülebilmesi ve ağırlık kaybının maksimum düzeyde olması için tüketilmesi gereken temel besin grubu proteinlerdir. Peki ya karbonhidratlar? Günlük tüketimde hangi karbonhidratlar tercih edilmelidir? Karbonhidrat dediğimiz besinler nelerdir? Bu konu maalesef ameliyat sonrasında en çok zorlanılan ve kilo alımına en çok sebebiyet veren konulardan biridir.

Obezite ameliyatı öncesindeki beslenme genellikle karbonhidrata dayalı bir beslenme olduğu için bireyler ameliyattan bir süre sonra bu besinlerin eksikliğini hissederler. Zaman içerisinde bu his ağır bastıkça protein tüketiminin yerini karbonhidratlar almaya başlar. Ve sonuç ne yazık ki kilo alımı... Gelelim karbonhidratın ne olduğuna.

Karbonhidratlar günlük enerji ihtiyacımızı karşılayan en temel besin grubudur ve aynı zamanda beynimizin kullandığı tek enerji kaynağıdır. Basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar olmak üzere ikiye ayrılır. Asıl önemli olan nokta hangi karbonhidrat türünün tüketiliyor olmasıdır. Basit karbonhidratların vücutta yağa dönüşümü çok kolay gerçekleşir ve çok çabuk kilo alımına sebep olur.

Başlıca basit karbonhidratlar beyaz şeker, bal, pekmez, şekerlemeler ve meyvelerdir. Bu besinler arasında en masum olanı meyvelerdir. Meyvelerin uygun miktarda tüketilmesi herhangi bir sakınca yaratmamakla birlikte günlük vitamin, mineral ve posa alımı açısından olumlu etkileri de bulunmaktadır. Kompleks karbonhidratlar ise içerisinde sindirilemeyen diyet lifleri bulunduran ve bu nedenle sindirimi daha uzun süren karbonhidratlardır.

Diyet lifi mide ve barsaklarda suyu çekerek uzun süre tok kalmayı sağlar, kabızlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olur ve kolesterol düşürücü etkileri vardır. Başlıca kompleks karbonhidratlardır tam buğday, çavdar, kepek, yulaf gibi tahıllar, kurubaklagiller ve sebzelerdir. Kompleks karbonhidratların fazla tüketimi de obezite ameliyatı sonrasında kilo veriminin durmasına ve hatta kilo artışına sebep olabildiğinden dolayı günlük tüketim miktarları kontrol altında tutulmalıdır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar

Uzm.Dyt. Ezel KAVADAR, 2014 yılında Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuştur. Aynı zamanda 2010-2012 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği bölümünü de bitirdi. Lisans tezini “Tip 1 Diyabetli Çocukların Büyüme ve Gelişmesinin İzlenmesi” üzerine yaptı ve çocuklara diyabet eğitimi ile karbonhidrat sayımı eğitimleri verdi. Şuan Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Uzmanlık tezini de “Obezite Cerrahisi Sonrası Tat ve Koku Duyularındaki Değişikliklerin Kilo Kaybı Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi” üzerine yapmaktadır. İlk olarak 2014 yılında İstanbul’da Özel Bağcılar Tekden Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Daha sonra Fulya İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde çalışmalarına ...

Etiketler
Karbonhidrat
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar
Uzm. Dyt. Ezel Kavadar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube