Obezite cerrahisi son çare değildir!

Obezite cerrahisi son çare değildir!

Diabetik morbid obez hastalar için cerrahi, son seçenek değil, ideal bir tedavi seçeneğidir. Bu özellikle tedaviye dirençli diyabeti olan veya obeziteyle ilişkili yandaş hastalıkları tam kontrol edilemeyen hastalarda geçerlidir. Bu bulgular, İtalya’daki Roma Universita Cattolica del Sacro araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmanın sonuçları..

Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity dergisinde yayınlanan “Obez diyabetik hastaların bariatrik cerrahi için değerlendirilmesi, hangi adaylar seçilmeli?” başlıklı makalede, bariatrik ve metabolik ameliyatların son çare değil, geçerli bir tedavi seçeneği olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bariatrik ameliyatların sadece hastaların çoğunda diyabeti kontrol altına almakla kalmadığı, özellikle de diyabet süresi kısa olan hastalarda tam iyileşme sunabildiği belirtildi.

Çalışmanın amacı, obez diyabetik hastalarda bariatrik metabolik cerrahiyi değerlendirmek, farklı prosedürleri ve cerrahi dışı programların sonuçlarını karşılaştırmaktı. Uygun yöntem seçiminde hastaya bağlı risk faktörleri (yüksek perioperatif mortalite ve morbidite, hastanın tercihleri, postoperatif önerilere uyum) ve cerrahi faktörler (cerrahın uzmanlık ve deneyimi, prosedürün basit ve geri döndürülebilirliği) üzerinde duruldu. Sonuç olarak, bariatrik metabolik prosedürlerden sonra diyabet kontrolünde gözlenen iyileşmenin bir çok faktörün birlikte etkileşmesine bağlı olduğu gözlendi.

Geleneksel cerrahi dışı tıbbi tedavilerle karşılaştırıldığında bariatrik metabolik cerrahinin etkili bir tedavi olduğu açıktır. Bu bulguları gösteren bir meta analiz çalışmasında, ortalama 17 aylık izlemde, cerrahi grubunda Tip 2 diyabette düzelme % 63.5 iken, bbi tedavi grubunda % 15.6 idi. Bu çalışma, 6131 hastayı içeren 16 çalışmanın sonuçlarını toparlıyordu. Çalışmanın süresi kısa olmakla birlikte, bariatrik cerrahinin Tip 2 diyabet ve mikro-makrovasküler komplikasyonlarının düzelmesinde etkinliğini kanıtlayan Swedish Obese Subjects adlı uzun süreli çalışma sonuçları ile uyumluydu. Buna göre, kısa süre önce başlayan diyabette uygulandığında bariatrik metabolik cerrahi ile ameliyattan 10-15 yıl gibi uzun bir süre sonra bile diyabette tam düzelme sağlamak mümkün..

Bu bulgular ışığında, ameliyat öncesi metabolik değerlendirme hangi hastaların diyabet kontrolünde bariatrik metabolik cerrahiden büyük fayda göreceğini değerlendirmede temel öneme sahiptir. Araştırmacılar sadece tıbbi tedavilerle kilo kontrolünde başarısız olmuş morbid obez diyabetiklerin değil, vücut kitle indeksi 35’in altında olan ve obeziteyle ilişkili ciddi yandaş hastalıkları olan kişilerde de bariatrik metabolik cerrahinin son seçenek olarak değil, etkili bir tedavi yöntemi olarak değerlendirilmesi gerektiğinde hemfikir.

Gelecekte yandaş hastalıklara bağlı mortalite ve morbiditenin tahminlenmesiyle, hasta çok detaylı değerlendirilerek klinik bulgulara göre ameliyat kararı verilmelidir. Böylece, kalp damar hastalıklarının veya prediyabetin erken evrede saptanmasıyla daha buna bağlı sistemik komplikasyonlar çıkmadan hastalıkların yokedilmesi mümkün olabilecektir.

Hangi hastaların bariatrik metabolik cerrahiden fayda görebileceğini belirlemede ameliyat öncesi metabolik değerlendirmeler, kan şekeri düzeyininin değerlendirilmesi (Açlık kan şekeri, HbA1c, insülin direnci, tokluk insülini, tokluk Cpeptid) zorunludur. Bariatrik metabolik cerrahi, yeterli bir risk-fayda analizi yapıldıktan sonra ve mutlaka obezite ve diyabet yönetiminde deneyimli multidisipliner ekipleri içeren, bu ameliyatların çok sayıda gerçekleştirildiği merkezlerde yapılmalıdır. Bu ameliyatlar sıradan genel cerrahi ameliyatlarından çok daha farklı riskler ve takip süreçleri içermektedir ve diğer ameliyatların yanısıra bir çeşni gibi yapılmamalıdırlar. Ameliyat sonrası dönemde düzenli nutrisyonel takip, uygun diyet programlarıyla hastanın yönlendirilmesi, mikrobesinler açısından izlem ve bireyselleştirilmiş nutrisyonel destek de çok önemlidir.  

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Obezite cerrahisi hakkında
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube