Obezite Cerrahisi (Şişmanlık Ameliyatı)

Prof. Dr. Fahri Yetisir
Prof. Dr. Fahri Yetisir
2 Temmuz 2016125 görüntülenme
Randevu Al
Obezite Cerrahisi (Şişmanlık Ameliyatı)

Günümüzde morbid obezler üzerine yapılan uzun süreli çalışmalar net bir şekilde göstermiştir ki şişmanlık tedavisinde cerrahi dışı yöntemlerin kalıcı bir kilo vermede etkinlikleri maalesef yoktur. Uzun süreli kalıcı ve etkili obezite tedavisini sadece obezite cerrahisi  yapılan hastalarda başarılabildiği gösterildi. Bundan dolayı son 30 yıl içinde obezite cerrahisinde çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Sadece 2015 yılında Türkiye de 10000 den fazla obezite ameliyatının yapıldığı bilinmektedir. Son verilere göre tahminen Türkiye’de 2 milyon civarında da obezite ameliyatı bekleyen morbid obez insan var. Yanı kısaca morbid obezitenin şu an tek kalıcı tedavisi cerrahidir.

Şişmanlık ameliyat (bariatrik cerrahi) nasıl çalışmaktadır

Kısıtlayıcı işlemler: Midenin hacmi küçültüldüğü için az yiyecek tüketebilmesini ve bu az yiyecek ile doymasını sağlaması, daha fazla yiyecek tüketmeye kalkarsa rahatsızlık duyması.

Bağırsakların önemli bir kesimini devre dışı bırakılması sonucunda tüketilen yiyeceklerle alınan besinlerin önemli bir kesiminin sindirilememesi

Vücuttaki hormonsal değişimler sağlayarak hastanın yemeklere karşı olan tavrını değiştirmesi ve hastanın metabolizmasını değiştirmesi.

Şişmanlık Ameliyatı ne zaman gerekli?

Diğer yöntemlerle kilo vermeyi denemiş fakat başarılı olamamış olan hastalarda 

VKI>40 hastalar

VKI>35 olan ve obezite ile ilişkili hastalığı olan kişiler, örnek olarak şeker hastalığı, yüksek tansiyon, eklem problemleri gibi

Obezite cerrahisinin en çok yapılanları:

Gastrik bypas: Midenizde küçük bir poş oluşturulur (20-30 cc kadar) bu poş direk olarak ince bağırsağa bağlanır. Böylelikle yiyecekler bu küçük mide poşuna oradan da ince bağırsağa geçerler, bu esnada midenin geri kalan kısmına, on iki parmak bağırsağına ve 200 cm yakın bir ince bağırsak kesimine hiç uğramamış, bypas etmiş olur.  Bu şekilde hem daha az bir besin ile doyma sağlanabilmekte ve çok uzun bir bölüm devre dışı bırakıldığı için besinlerin önemli bir kesimi sindirilememektedir.

Tüp mide (sleeve gastrektomi): Midenin boylu boyunca kesilerek midenin fundus tarafının alınması ve tüp şeklinde bir mide bırakılmasıdır. Burada bırakılan mide poşu yaklaşık 45-120 cc civarındadır. Tüp mide ameliyatı obezite cerrahisi içerisinde yapılması en kolay ameliyatlardan birisidir.

Biliopankreatik diversiyon ameliyatı: Tüp midede olduğu gibi midenin bir kısmı çıkarılır ve ardından midenin çıkış kapakçığı korunarak oniki parmak bağırsağının birinci kısmından kesilir ve burası ince bağırsağın önemli bir kısmı devre dışı bırakılarak orta kesimine yakın bir yere bağlanır.

Metabolik Cerrahi: Bu şişman hastaların eş zamanlı şeker hastalığının da olduğu durumda tercih edilen ve şeker hastalığını daha etkili ve kalıcı bir şekilde çözen ameliyatlar tübtünüdür. Bu ameliyattada tüp mide ameliyatı yapılmakta ve ince bağırsaklarında yer değişim işlemi yapılmaktadır. 

Etiketler

Obezitenin cerrahi tedavisiObezitede zayıflamak için ne yapılmalıObesesyon tedavisiObezitede mide bypass ameliyatıObezite tedavisi nedirObezlik ve tedavisiObezite hastalarında cerrahi tedaviObezite tedavisi kilo vermeObezite nedirTüp mided ameliyatıTüp mide ameliyatı ile zayıflamaObeziteden kurtulmaObezite cerrahiObezite cerrahisi ve sonrasıObezite cerrahisinin detaylarıObezite cerrahisinin önemiTüp mide ameliyatı ne demektirTüp mide ameliyatı kimlere uygulanırTüp mide ameliyatı kimlere önerilirObezite cerrahisinde gastrik bypass yöntemiObezite cerrahisi ne demektirObezite cerrahisinin kilo vermeye etkisiObezite cerrahisinin avantajlarıTüp mide ameliyatı nasıl uygulanırObezite cerrahisinin riskleriObezite cerrahisinde kullanılan yöntemlerObezite cerrahisinde hangi yöntemler kullanılırObezite cerrahisinde yapılan ameliyatlarObezite cerrahisi hakkında

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Fahri Yetisir

Prof. Dr. Fahri Yetisir

13 Eylül 1974 tarihinde Konya - Karapınar'da doğmuştur.  Tıp eğitimini 1992-1999 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (İngilizce Tıp) tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1999-2004 yılları arasında SSK Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.