Obezite cerrahi sonrası uyulması gereken öneriler

Obezite cerrahi sonrası uyulması gereken öneriler

* Yiyecek alışverişlerinizi tok karnına yapın ! 

Aç karnına alışverişe gidildiğinde daha kalorili ve sağlıksız yiyecekler seçmemiz kaçınılmazdır. Çağu zaman tüketebileceğimizden çok daha fazla ve gereksiz seçimler yaparız. Aç iken kan şekerimiz düştüğünden tokken aklımıza yenmesi gelmeyecek özellikle de şeker oranı yüksek yiyeceklere yönelimimiz artar.

* Alışveriş listesi hazırlayıp, alışverişe gidin !

Aç ya da tok fark etmeden ihtiyaçlarınız dahilinde hazırlamış olduğunuz listeyle alışverişe gidilmesi, gereksiz yiyeceklerin seçimini engellemiş olacaktır. Markette liste dışında yer alan reyonlara (abur – cubur, hazır yemek, vb. )uğramadan alışverişinizi tamamlayın. Alışveriş esnasında ki seçimleriniz yanlış olmadığı taktirde, doğru beslenme sizin için daha kolay olacaktır. Unutmayın ki yanlış seçimler önce alışveriş sepetinde, sonra mutfakta, en son olarakta midenizde geri dönüşü olmayan yolcuğunu tamamlar. Yanınıza ortalama olarak ihtiyacınıza ve yapılan listeye yetecek kadar para almak, gereksiz yiyeceklere yönelmenizi engelleyecektir. İhtiyaçlarınızı satın alırken aynı grupta yer ürünlerin enerjisi düşük olanını tercih edin. (Örneğin; light süt ve süt ürünleri, light ton balığı ve az yağlı ve şekersiz tercihler gibi)

* Önce hayatınızı, sonra da beslenmenizi planlayın !

Gün boyunca ne yiyeceğinizi planlamanız sizi yanlış seçimlerden uzak tutacaktır. Son anda karar verilen karalar daha çok fast food ya da sağlıklı pişirme yöntemlerine ( çok yağlı, tüp mide için yeterli protein içeriğine sahip olmayan, bol baharat ve salçalı, katkı maddesi içeren) uygun olmayan yiyecekler olacaktır. Yiyecekleri bir plana göre yemek (5-6 öğün şeklinde) öğün atlamamıza ve ara öğünleri zamanında tüketmenizi sağlar. Böylece günlük tüketilmesi gereken protein miktarına da kolaylıkla ulaşmış olursunuz.

* Genel öneriler !

Göz önünde, elinizin altında hemen ulaşabileceğiniz şekilde yiyecek bulundurmayın.

Mutfakta gereğinden fazla zaman geçirmeyin. Kısa sürede yemek hazırlama işlemini tamamlayıp, hazırlık sırasında ayakta atıştırma yapmayın.

Size sunulan sağlıksız ve sizin tüp midenize uygun olmadığını düşündüğünüz ikramları geri çevirmeyi öğrenin. Çevrenizde ki insanları da doğru seçimler yapması konusunda bilgilendirin.

Servis tabaklarınızı küçültün ve dışarıda yemek yediğinizde sizin için fazla miktarda olduğunu düşündüğünüz yiyecekleri gerekirse tabakta bırakın. Doymadığınız takdirde tekrar alma şansınız olduğunu düşünerek tabağa mümkün olduğunca az yemek alın, bir miktar yedikten sonra bir süre bekleyip tokluk hissini duymayı bekleyin.

Yemek pişirirken düşük enerjili yemekler pişirmeye özen gösterin (etli yemeklere yağ koymamak, yemeklerdeki yağ miktarını azaltmak, kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirmek vb.), her öğünde mutlaka protein kaynağına (süt ve süt ürünleri, et, balık, tavuk, yumurta, kurubaklagiller, vb. ) yer verin.

Hareketi arttırın. Kısa mesafelere taşıt kullanmadan yürüyerek gidin, asansörü değil merdivenleri kullanın, ev işlerinizi kendiniz yapın, gideceğiniz mesafelere yolu uzatarak gidin.

Sizi spordan ve sağlıklı yaşamdan uzaklaştıran kişilerle değil, aktif ve sizi motive edebilecek kişilerle zaman geçirin.

Kilo verme konusunda kendinize güvenin, siz doğru seçimler yaptığınızdan ve sağlıklı beslendiğinizden eminseniz yeni mideniz sizi mutlaka hedefe ulaştıracaktır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Obezite ve beslenme
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube