Obezite

Obezite Nedir Obezite, vücutta aşırı yağlanmayı içeren kompleks bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. Vucut kitle İndeksi (BMI)nin 30 ve üzerinde olması temel kriteridir. Obezite toplumda kozmetik bir sorun gibi görünse de pek çok hastalığa temel oluşturan bir rahatsızlıktır. Obeziteyle birlikte tip 2 diyabet, kalp hastalığı, uyku apnesi, karaciğer yağlanmasına bağlı hastalıklar ve kas iskelet sistemi rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklar görülebilir.

Obezite

 

Obezite Cerrahisi

          Obezite cerrahisi, klinik olarak obezite sorunu yaşayan ve buna bağlı sağlık sorunları açısından risk taşıyan kişilere uygulanan kilo verdirme ameliyatlarıdır. Bariatrik cerrahi olarak da adlandırılan obezite cerrahisi, diyet ve egzersiz ile hedeflenen ölçüde kilo veremeyen hastalara uygulanır. Obezite cerrahisi ile bazı yöntemlerde kişinin yeme kapasitesi azaltılırken bazı yöntemlerde ise mide ve bağırsaktan emilen besin miktarı azaltılır. Obezite cerrahisinin bazı türlerinde ise her iki işlem birden yapılabilir.

          Obezite cerrahisi herkese uygulanamaz. Bu ameliyatları olabilmesi için hastanın belirli kriterleri karşılaması ve cerrahiye bağlı komplikasyonları kabul etmesi gerekir.

         

 

          Kimlere yapılabilir

•    Vücut Kitle İndeksi (BMI) 40 ve üzerinde olanlar (morbid obezite)

•    Vücut Kitle İndeksi (BMI) 35-40 arasında olup obeziteye bağlı diyabet, uyku apnesi gibi bir sağlık sorunu yaşayanlar

•    Vücut Kitle İndeksi (BMI) 30-35 arasında olup obeziteye bağlı ciddi sağlık sorunu yaşayanlar

          Hastalar BMI bakımından kriterleri karşılasa dahi obezite cerrahisi ameliyatı olup olamayacağının kararını doktor verir. Hastanın obeziteye bağlı sağlık sorunları  burada etkili olur.

         

          Obezite Cerrahisi  Yöntemleri

          Obezite cerrahisinde birkaç farklı tür ameliyat vardır. Yapılacak ameliyatın türü hastanın yaşı, kilosu, obeziteye bağlı rahatsızlıklar gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Obezite cerrahisindeki operasyonların hepsi genel anestezi altında yapılır. Ameliyatların çoğu kapalı olarak bilinen laparoskopik yöntemle yapılır. Bu yöntemde hastanın karnına küçük birkaç delik açılır, deliklerden içeri ucunda kamera olan ve karın içinde işlem yapmayı sağlayan özel cihazlar sokulur. Cerrah, bu cihazlar yardımıyla yapacağı işlemi gerçekleştirir. Açık yöntemde ise hastanın karnı klasik cerrahi yöntemlerle açılır ve ameliyat tamamlanır.

          Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide)

          Sleeve gastrektomi olarak da bilinen bu yöntemde hastanın midesinin yaklaşık %80’lik kısmı çıkarılır. Kalan mide parçası ince uzun tüp şekline getirilir. Bu sayede mide küçülmüş olur ve eskisi kadar çok besini içerisinde tutamaz. Ayrıca mideden salgılanan ve açlık hormonu olarak bilinen ‘ghrelin’ hormonu da daha az üretilir. Böylece hastanın ameliyat sonrasında iştahı azalır. Bu ameliyat türünün en büyük avantajlarından biri, hastane yatış süresinin daha kısa olmasıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gastrik Bypass

Bariatrik cerrahide sık uygulanan yöntemlerden birisidir. Temel olarak iki adımda yapılır. Öncelikle midenin üst kısmındaki küçük bir kısım midenin geri kalanından ayrılır. Daha sonra midenin bağlandığı ince bağırsağın başlangıç kısmı ile bağırsağın devamı da iki parçaya bölünür. Bağırsağın ortasında yer alan kısım, mideden ayrılan küçük kısma bağlanır. Midenin kalan büyük kısmı ile bağırsağın başlangıç kısmı ise yine bağırsağın ortalarına yakın bir yerde yapıya eklenir. Gastrik bypass ameliyatı ile mide boyutu küçüleceğinden hasta tek oturuşta daha az yemekle doyar. Ayrıca tüketilen besinler bağırsağın ilk kısmına uğramadan geçeceğinden  besin emilimi de azalır.

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mide botoksu

Mide kaslarını gevşeten bir tedavi yöntemidir. Bu işlem sırasında, botulinum toksin tip A adlı bir madde, mide kaslarına enjekte edilir. Bu madde, mide kaslarının geçici olarak gevşemesine ve küçülmesine neden olur, bu da yemek yeme kapasitesinin azalmasına ve dolayısıyla kilo kaybına yardımcı olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mide botoksu

Mide kaslarını gevşeten bir tedavi yöntemidir. Bu işlem sırasında, botulinum toksin tip A adlı bir madde, mide kaslarına enjekte edilir. Bu madde, mide kaslarının geçici olarak gevşemesine ve küçülmesine neden olur, bu da yemek yeme kapasitesinin azalmasına ve dolayısıyla kilo kaybına yardımcı olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obezite Cerrahisi Erken Riskler

          Aşırı kanama

          Dikişlerin açılması sonucu mide ve bağırsak içeriğinin karın içine sızması

          Enfeksiyon

          Anestezik maddelere karşı yan etki gelişmesi

          Kan pıhtılaşması ve emboli

          Kalp ve akciğer problemleri

         

          Obezite Cerrahisi Geç Riskler

          Bağırsak tıkanıklığı

          Dumping sendromu (Mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi)

          Safra taşı

          Fıtık

          Düşük kan şekeri

          Malnütrisyon

          Ülser

          Kusma

          Reflü

Bu makale 6 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Kemal Önalan

Op. Dr. Ali Kemal Önalan, Özel İstanbulum Tıp Merkezi'nde hasta kabulüne devam etmektedir.

Op. Dr. Ali Kemal Önalan, Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğimini tamamlamıştır. Ankara Onkoloji Hastanesi'nde Anestezi ve Reanimasyon Uzmanlığını; Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimini tamamlamıştır. 

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Ali Kemal Önalan
Op. Dr. Ali Kemal Önalan
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube