Doktorsitesi.com

Obez ve Diyabetli Bireyler İçin Egzersiz Niçin Önemlidir?

Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
20 Kasım 2015104 görüntülenme
Randevu Al
Obez ve Diyabetli Bireyler İçin Egzersiz Niçin Önemlidir?

Düzenli ve sürekli uygulanan fiziksel aktivite ve egzersiz; glikozun hücreler tarafından daha iyi kullanılmasını ve  kan şekerini olumlu yönde etkilemesini sağlar. Aktivite ve egzersiz bütün yaş gruplarında yararlıdır. Özellikle yaşlılara önerilmeli, planlanmalı ve hafif aktivitelerle başlatılmalıdır. Egzersizin en önemli etkisi kardiyovasküler sistem kapasitesini arttırır, aterosklerotik risk faktörlerinin kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Egzersize bağlı olarak lipid profilinde olumlu değişiklikler gözlenir, trigliserid ve LDL kolesterol azalır, HDL kolesterol artar. Sistolik ve diastolik kan basıncı düşer.  Vücut ağırlığının azalmasına yardımcı olur. Kalp kasını kuvvetlendirir, kasların ve eklemlerin kuvvetlenmesini sağlar, yağ dokuda azalmaya yol açar. Hareket durumundaki artış psikososyal durumun iyileşmesini ve kendine güvenin gelişmesini sağlar.

Obez diabetlilerde 45 dakikalık egzersizin hepatik glukoz yapımını baskılayarak postprandial glukoz düzeyinde ortalama 50mg/dl ‘lik bir azalmaya neden olduğu bildirilmiştir. Diabet hastalarında egzersizin riskli olduğu durumlarda mevcuttur. Artan insülin duyarlılığına karşılık sekresyonda yeterince azalma olmaması durumunda oral antidiabetik kullanan hastalarda hipoglisemi riskini arttırır.

Egzersize başlamadan  nelere dikkat etmeli?

 Egzersize başlamadan önce  ve sonrasında kan şekeri düzeylerine bakılmalı. Egzersize başlamadan önce kan şekeriniz düşükse (100 mg/dl’nin altında) egzersiz sırasında “Hipoglisemi” (kan şekerinin çok düşmesi) riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Egzersiz sonrası insülin daha çabuk emilerek hipoglisemi oluşturabilir. Mümkünse, ana öğüne 1 saat kala ve öğünden sonraki 1 saat içinde egzersiz yapmayın. Öğün öncesi egzersiz zorunlu ise, ek karbonhidrat alımı hipoglisemi riskini önleyebilir.  Egzersiz sonrası kasların insüline duyarlılığı artar, insülinin etkisi daha hızlı başlar ve kan şekeriniz birden düşebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız doktorunuza başvurunuz. İnsülin dozunuz veya zamanının de ğiştirilmesi gerekebilir.  Bir egzersiz programına başlamadan önce, yapacağınız egzersizin süresi ve tipi hakkında mutlaka doktorunuzla konuşunuz. Aksi takdirde, farkına varılmamış bir kalp-damar hastalığınız varsa egzersiz sırasında ağırlaşabilir. Eğer diyabet veya başka hastalıklar nedeniyle bazı sorunlarınız gelişmişse, bazı egzersiz türleri sizin için sakıncalı olabilir. Unutmayalım ki egzersizin şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişebilir.

Bireyin gösterdiği çaba ve egzersizin nasıl gittiği izlenir, kaydedilir ve değerlendirilir. Glikoz kontrolü iyileşiyorsa, istenen tartı değişimi oluyorsa, komplikasyonlar yoksa ve aktiviteden hoşlanıyorsa sürdürülür. Herhangi bir sorun oluşursa egzersiz planında değişiklik yapılır.

                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                    

Etiketler

Mide balonu nasıl uygulanırObeziteden kurtulmak için tavsiyelerObezite ve beslenmeObesiteTüp mideObezlikMide küçültme operasyonuObezitenin cerrahi tedavisiObezitede ilaç tedavisi yararlarıObezitede zayıflamak için ne yapılmalıObezitede beslenme düzeni ve egzersizObesesyon tedavisiObezlik ve gebe kalmamaObez hastaligiObezitede mide bypass ameliyatıObezite tedavisi nedirObezlik ve tedavisiObezite hastalarında cerrahi tedaviObezitede beslenme ve egzersiz yaklaşımlarıObezite tedavisi kilo vermeMide küçüklüğüMide küçültme ameliyatı yan etkileriObezite problemleri diyetSleeve gastrektomi sonrasi sarkmalarin duzeltilmesiMide küçültme egzersizleriObezite nedirObezite cerrahisi doktorlarıObezite ile mücadele programıObezitenin etkileriTüp mided ameliyatıTüp mide ameliyatı ile zayıflamaObeziteden kurtulmaMide küçültme yöntemleriTüp mide ameliyatı ne demektirTüp mide ameliyatı kimlere uygulanırTüp mide ameliyatı hangi durumlarda uygulanırTüp mide ameliyatı zararlarıTüp mide ameliyatı kimlere önerilirTüp mide ameliyatı kimlere yapılırTüp mide ameliyatı nasıl uygulanırTüp mide ameliyat süresiTüp mide ameliyatı obezitede kesin çözüm müdürTüp mide ameliyat riskleriTüp mide ameliyatında anesteziTüp mide ameliyatı ekibi nasıl olmalıTüp mide ameliyatında komplikasyonTüp mide ameliyatı başarısını etkileyen faktörlerTüp mide operasyonu ile başarı kesin midirTüp mide operasyonu avantajlarıMide küçültme ameliyatı yöntemleriTüp mide ameliyatı sonrasıMide küçültme nasıl yapılırMide küçültme riskleriMide küçültme sonrasıMide küçültme zararlı mıSleeve gastrectomy nedirSleeve gastroktomiMide küçültme ameliyatları herkese olur mu?Mide küçültme ameliyatları nasıl yapılırMide küçültme ameliyatları

Yazar Hakkında

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır