Obez ve diyabetli bireyler için egzersiz niçin önemlidir?

Obez ve diyabetli bireyler için egzersiz niçin önemlidir?

Düzenli ve sürekli uygulanan fiziksel aktivite ve egzersiz; glikozun hücreler tarafından daha iyi kullanılmasını ve  kan şekerini olumlu yönde etkilemesini sağlar. Aktivite ve egzersiz bütün yaş gruplarında yararlıdır. Özellikle yaşlılara önerilmeli, planlanmalı ve hafif aktivitelerle başlatılmalıdır. Egzersizin en önemli etkisi kardiyovasküler sistem kapasitesini arttırır, aterosklerotik risk faktörlerinin kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Egzersize bağlı olarak lipid profilinde olumlu değişiklikler gözlenir, trigliserid ve LDL kolesterol azalır, HDL kolesterol artar. Sistolik ve diastolik kan basıncı düşer.  Vücut ağırlığının azalmasına yardımcı olur. Kalp kasını kuvvetlendirir, kasların ve eklemlerin kuvvetlenmesini sağlar, yağ dokuda azalmaya yol açar. Hareket durumundaki artış psikososyal durumun iyileşmesini ve kendine güvenin gelişmesini sağlar.

Obez diabetlilerde 45 dakikalık egzersizin hepatik glukoz yapımını baskılayarak postprandial glukoz düzeyinde ortalama 50mg/dl ‘lik bir azalmaya neden olduğu bildirilmiştir. Diabet hastalarında egzersizin riskli olduğu durumlarda mevcuttur. Artan insülin duyarlılığına karşılık sekresyonda yeterince azalma olmaması durumunda oral antidiabetik kullanan hastalarda hipoglisemi riskini arttırır.

Egzersize başlamadan  nelere dikkat etmeli?

 Egzersize başlamadan önce  ve sonrasında kan şekeri düzeylerine bakılmalı. Egzersize başlamadan önce kan şekeriniz düşükse (100 mg/dl’nin altında) egzersiz sırasında “Hipoglisemi” (kan şekerinin çok düşmesi) riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Egzersiz sonrası insülin daha çabuk emilerek hipoglisemi oluşturabilir. Mümkünse, ana öğüne 1 saat kala ve öğünden sonraki 1 saat içinde egzersiz yapmayın. Öğün öncesi egzersiz zorunlu ise, ek karbonhidrat alımı hipoglisemi riskini önleyebilir.  Egzersiz sonrası kasların insüline duyarlılığı artar, insülinin etkisi daha hızlı başlar ve kan şekeriniz birden düşebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız doktorunuza başvurunuz. İnsülin dozunuz veya zamanının de ğiştirilmesi gerekebilir.  Bir egzersiz programına başlamadan önce, yapacağınız egzersizin süresi ve tipi hakkında mutlaka doktorunuzla konuşunuz. Aksi takdirde, farkına varılmamış bir kalp-damar hastalığınız varsa egzersiz sırasında ağırlaşabilir. Eğer diyabet veya başka hastalıklar nedeniyle bazı sorunlarınız gelişmişse, bazı egzersiz türleri sizin için sakıncalı olabilir. Unutmayalım ki egzersizin şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişebilir.

Bireyin gösterdiği çaba ve egzersizin nasıl gittiği izlenir, kaydedilir ve değerlendirilir. Glikoz kontrolü iyileşiyorsa, istenen tartı değişimi oluyorsa, komplikasyonlar yoksa ve aktiviteden hoşlanıyorsa sürdürülür. Herhangi bir sorun oluşursa egzersiz planında değişiklik yapılır.

                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                    

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Mide balonu nasıl uygulanır
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube