Normal doğum ve evreleri

Normal doğum ve evreleri

Doğum, çoğu kadının komplikasyonsuz yaşayacağı normal fizyolojik bir durumdur. Fakat bazen anne ve bebeğe ait beklenmedik ve hızlı bir şekilde komplikasyon gelişebilir. Bu nedenle hem anne, hem yakınlarının kendilerini rahat hissetmesi sağlanmalı ve aynı zamanda aniden gelişebilecek komplikasyonlar açısından anne ve bebeğin güvende olduğundan emin olunmalıdır.

Normal doğum 4 evrede gerçekleşir.

1.Evre: Rahim kasılmalarının düzenli, periyodik ve ritmik olarak başladığı evredir. Her geçen saat kasılmaların şiddeti ve sıklığı artar. Rahim kasılmalarını hasta kasık ağrısı, bel ağrısı veya karın ağrısı şeklinde alıgılayabilir. Rahim kasılmalarının sonucu rahim ağzı yumuşayıp açılmaya başlar. Yumuşama ve açıklık tam olduğu zaman 1. evre tamamlanmış olur (Bu evrenin sonunda rahim ağzı 10 cm kadar açılmıştır). Bu evre’nin süresi ilk doğumunu yapan kişilerde ortalama 10 ila 12 saat, ikinci ve sonraki doğumlarda ise yaklaşık 7ile 9 saat arasıdır. Bu evrede sancılar  sırasında su kesesi kendiliğinden açılabilir veya doğum uzmanın uygun gördüğü sırada doktor tarafında açılabilir. İlk doğumu olan kişilerde bu evrenin başında bebeğin başı doğum kanalına yerleşmiştir. İkinci ve sonraki doğumu olan kişilerde ise bu evrenin sonuna kadar herhangi bir zamanda bebeğin başı doğum kanalına yerleşebilir.

2.Evre: Rahim ağzının tamamen açılmasıyla bu evre başlar. Bu evrede anne ıkındırılır. Ikınmayla birlikte bebek doğum kanalında ilerlemeye başlar. Ikınmayla ve bebeğin başının ilerlemesiyle annede tuvalet yapma hissi olur. Bu evrede rahim kasılmaları 1-1.5 dk sürer. Dinlenmede 1 dk’dan azdır. 2. evrenin süresi ilk doğumda 50 dk, ikinci ve sonraki doğumlarda ise 20 dk civarındadır. Bebeğin doğmasıyla 2.evre sonlanır.

3.Evre: Bebeğin doğumundan hemen sonra başlayan devredir. 5 dk içinde annede tekrar rahim kasılmasıyla birilikte karın ağrısı başlar. Bu kasılmayla birlikte plasenta ve kordon (bebeğin eşi) rahimden ayrılarak doğar. Eğer 1 saat içinde plasenta kendiliğinden ayrılmazsa doğum uzmanın müdahelesiyle plasenta çıkartılıp rahim içi temizlenir. Plasentanın ayrılmasıyla 3.evre tamamlanmış olur.

4.evre: 3.evreden sonraki 1 saatlik bir süredir. Bu süre içinde eğer doktor tarafından epizyotomi (doğum kesisi) yapıldıysa dikiş ile epizyo bölgesi dikilir ve hasta dinlenme odasına alınır. 4.evre rahimin kendisini toplaması ve doğum sonrası kanamanın azalması açısından önemli olup mutlaka hasta yakından takip edilmelidir.

                Unutulmaması gereken hususlar

-Normal doğum kararı hekim ve anne adayı ile birlikte verilir. Şöyleki, doğum uzmanı, anne ve bebeğin sağlığı açısından normal doğumun sakıncalı olmadığından emin olmalıdır. Anne adayı ise psikolojik ve fiziksel olarak kendinin normal doğum yapabileceğine inanmalıdır. Şayet hekim normal doğumu anne veya bebeğin sağlığı açısından sakıncalı buluyorsa veya anne adayı kendini normal doğum yapmaya hazır hisetmiyorsa normal doğum için ısrarlı olunmamalıdır. Çünkü her şeyden önemlisi anne ve bebeğin sağlıklı bir şeklide eve gitmeleridir.

-Normal doğum, yazının başında belirttiğim gibi sürprizlerle dolu bir süreçtir. Normal doğum diye karar verildiğinde bile aniden sakıncalı durumlarla karşılaşılabilir ve hekim mecburen süreci yarıda kesip hastayı sezaryene alabilir (Örneğin bebeğin kalp atışlarının bozulması veya doğum sürecinin yukarda belirttiğimiz sürelerde ilerlemeyip sürenin uzaması gibi).

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Müjde Koyuncu

Op. Dr. Müjde KOYUNCU, lisans öncesi öğrenimin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitiminin ardından Ankara Numune Hastanesi, Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara Fatih Üniversitesi Hastanesi gibi saygın kurumların Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde görev yapmış olan Op. Dr. Müjde KOYUNCU, 2000 yılından beri Ankara - Çankaya'da bulunan özel kliniğinde hastalarını kabul etmektedir. Ayrıca kendisi evli ve 1 çocuk annesidir.

Etiketler
Normal doğumda nelere dikkat edilmelidir
Op. Dr. Müjde Koyuncu
Op. Dr. Müjde Koyuncu
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube