Nöral plastisite ve nörogelişimsel yaklaşıma dair

Nöral plastisite ve nörogelişimsel yaklaşıma dair

Bütün sıkıntıların sınırı geçemediği yer,

Yolun bitip patikanın başladığı yer.

Patikalar sadece dağda değil sinir sistemimizde de bulunur. Nöral patikalar yeni alternatifleri içerir.

Nasıl ki bir patikadan 1 kişinin yürümesi sonucu oluşan iz ile 100 kişinin yürümesi sonucu oluşan iz aynı değilse, nöral patikalarda durum aynı şekildedir.

Kas kuvvetiniz ne kadar iyi olursa olsun, vücut ilk defa deneyimlediği her harekette en düşük farkındalığa sahiptir. Hareketin düşünsel boyutu en yüksek seviyede ve kassal farkındalık en alt seviyededir. Hareket varyasyonlarla desteklenerek tecrübe edilmeye devam ettiği sürece iletimin sağlandığı nöral yol o oranda belirginleşir ve hareketin düşünsel boyutunun oranı, kassal farkındalık düzeyine göre daha düşük seviyede kalir.

Her tecrübe tüm sistemlerin adaptasyonuyla gelişir. Yanı görünüşte kas gücü gerektiren bir hareket sadece kas kuvvetlendirmek ile başarılı şekilde yapılamaz. Hareket içerisinde solunum sisteminin ve sinir sisteminin adaptasyonu, dolaşım sisteminin adaptasyonu, kulaktaki denge bileşenlerinin bile adaptasyonu gerekir.

O yüzdendir ki beyinde sonsuz yol/patika vardır.

Sen hangisinden gitmeyi tercih edersen, tüm sistemler de o yoldan gider.

Gitmeyi bıraktığın yolların akıbeti zamanla tüm vücutta anlaşılır hale gelirken, yaş ve fizyolojik birçok etken ile beraber geri dönüşü eskisi kadar kolay olmayan bir hal alır.

Amaca yönelik yaptığınız her çalışmada farklı yollar denemekten çekinmeyiniz. Çünkü beynimiz en çok bağlantıyı ve en sağlam yolları bu şekilde oluşturur.

Bu makale 3 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Behlül Levent

1989 Seydişehir doğmuştur. Seydişehir Mahmut Esat Anadolu Lisesinden mezun olmuştur. 2008'de Türkiye derecesi yaparak 9 Eylül Fizik Tedavi ve Rehabilitasyona başlamıştır. 2011'de Serebral Palsi ile çalışmaya ve Bobath konsepti üzerine kurslar almaya başlamıştır. 2014 yılı şubat ayında (Neuro Developmental  Treatment  Association ) NDTA onaylı olarak Joan Day Mohr dan 8 haftalık Temel Bobath konsept eğitimini tamamladı ve o yıldan beri Serebral Palsi üzerine yoğun çalışalar sürdürmektedir. 2021 yılının başından itibaren Otizm Spektrum üzerine çalışmalarına başlamıştır. 2020 yılından beri Bobath ve Floortime konseptlerini birleştirerek Serebral Palsi ve Otizm Spektrumlu çocuklarla yoğun olarak çalışmalar yapmaya başlamıştır. Tanıdan öte gelişim problemlerine yönelik alternatif konseptler ile tanı ne olursa olsun ilerleyici gelişime odaklanm ...

Etiketler
Çocuklarda
Fzt. Behlül Levent
Fzt. Behlül Levent
İzmir - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube