Neden sağlıklı beslenmek gerekir?

Neden sağlıklı beslenmek gerekir?

Obezite, çağımızın büyüyerek arttan bir sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Obezite, artık ciddi bir hastalık olarak kabul edilmekte dolayısı ile tedavisi diyetisyenler ve doktorların da için de bulunduğu geniş bir grup çalışması ile yapılmaktadır. Sadece beslenmenin düzenlenmesi obezite tedavisi için yeterli değildir. Bunun yanında fiziksel aktivitenin arttırılması da gereklidir. Günde en az 45 dakika tempolu şekilde yürüyüş kilo kaybının daha hızlı ve kalıcı olmasını sağlar.

Sık aralıklarla beslenme sağlıklı beslenmenin temel kurallarındandır. Sağlıklı bir bireyin günde en az 6 öğün tüketmesi gerekmektedir. Bu sayede öğünler arasında aşırı açlık hissedilmesi önlenmiş olur. Unutmayalım ki aldığımız besinlerin sağlayacağı enerji maksimum 3-4 saat sonra biter ve açlık hissi oluşmaya başlar. Eğer siz 3- 4 saat içerisinde yeni bir öğün tüketirseniz metabolizmanızı sürekli aktif tutabilirsiniz. Böylece metabolizma hızını yüksek tutarak enerji harcamanızı arttırabilirsiniz. Ayrıca uzun süreli açlıklar aşırı yemek yeme özellikle de şekerli besinleri tüketme isteğimizi arttırır.

3 ana 3 ara öğün tüketimi önemli bir konu olmakla beraber bu öğünler de tüketilecek yiyeceklere de dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle ana öğünler de 4 besin grubundan da yiyeceklerin bulunmasına dikkat etmemiz gerekir. Her öğünde süt ve süt ünlerinden bir yiyecek, et, yumurtanın içerisinde bulunduğu gruptan bir yiyecek, Ekmek ve tahılların bulunduğu gruptan bir yiyecek ve meyve sebze grubundan bir yiyeceğin bulunması gerekmektedir. Dengeli tüketilen diyette tek bir besin grubuna yüklenilmeyeceği gibi vücudun ihtiyacı olan her gruptan bir gıda alınmış olur. Tek besin grubunun alındığı diyetlerin şişmanlığı tetikleyici etkisi olduğu kabul gören bir gerçektir. Karbonhidratların diyetten çıkarılıp sadece protein ağırlıklı beslenilmesi ile vücutta oluşan su ve kas kaybıyla beraber hızlı ağırlık kaybı oluşur fakat bu kayıp kalıcı değildir.

Tüm bunların dışında önemli bir konu daha diyet bireye özgüdür. Diyet planlanırken bireyin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivite düzeyi, fizyolojik durumu, sosyo ekonomik düzeyi göz önüne alınır tüm bunlar dikkate alındığında bireye en uygun diyet planlanır.

Sadece diyet uygulanması hiçbir zaman kilo kaybı için yeterli değildir. Sağlıklı kilo verilmesi için beslenmenin düzenlenmesiyle birlikte fiziksel aktivitenin arttırılması da gereklidir. Günlük aktiviteler örneğin yemek yapmak alışveriş yapmak gibi aktivitelervücudun alışık olduğu rutin hareketlerdir bunun dışında yapılansporların sağlık üzerine etkileri olumludur. Sadece diyet süresince kiloverimini hızlandırmak amaçlı değil sporu bir yaşam şekli haline getirmek önemlidir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gizem İncekalan

Dyt. Gizem İNCEKALAN, 1987 yılında Adana’da doğmuştur. 2004 yılında Ankara Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne başlamış,  2006 yılında üstün başarı ile Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne geçiş yapmıştır. 2009 yılında Kopenhag Suhr’s Semminarium Üniversitesi’ nde eğitimine devam eden Dyt. Gizem İNCEKALAN aynı yıl Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Eğitim hayatı boyunca İstanbul Acıbadem Hastaneleri, Ankara İbn-i Sina Hastanesi, Hacettepe Hastanesi, Kopenhag Herlev Hospital ve Right Hospital‘ da stajyer diyetisyen olarak çalışmıştır. Özel Venüs Polikliniği Adana' da 2009 yılından beri ve Özel Metro Hastanesi' nde 2009 dan beri Çocuk ve Yetişkin Polikliniklerinde çalışmaktadır. Aynı zamanda 2009 yılından beri Özel Metro Hastanesi yeni doğan yoğun bakım ünitesinde metabolik hastalık, gelişme geri ...

Etiketler
Sağlıklı beslenme
Dyt. Gizem İncekalan
Dyt. Gizem İncekalan
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube