Neden kilo alırız

Neden kilo alırız

Yüzyılın problemi olan öbeziteye çözüm bulabilmek için obezitenin nedenleri bulmakda fayda vardır.Kişler nerde hata yapıyorda sürekli kilo alıyorlar.

Vücuda fazla enerji almak: Günlük insanların alması gereken bir kalori miktarı vardır. Bayanlarda yaklaşık 1600-2000kkal erkelerde ise 2000-2500 kkal kdar. Eğer enerji ihtiyacımızın üzerinde fazla enerji alırsak kilo almamız gayet normal bir durum.

Hareketsizlik: Günlük harcadığımız kalori aldıgımız kolariden az ise kilo alırız.Özellikle masa başı çalışan kişiler ve evden çıkmayan ev hanımları gün boyunca enerji harcaması az olduğu için kilo alırlar.Günlük kalori harcamamızı artırmak için düzenli yürüyşler yapılmalıdır. Eğer yürüyüş için bir zaman ayrılamıyor ise de adım sayar( padometre) kullanılabilir.Günde padometre ile adımlar sayılır ve günde 10.000 adım atmak hedeflenir.

Hormanaol bozukluk: Kilo almanın diğer bir nedenide hormonal veya sağlık sorunlarından kaynaklı olabilir.Troid hormanları ve çeşitli hormonlardaki dengesizlik ve kansılzık gibi problemler kilo almanızın nedeni olabilir.Bunun için dahiliye doktorunuza başvurabilirisniz.

İnsulin direncide kilo aldırıcı bir faktördür. İnsülin direnci vücudumuzda salgılanan insülin hormonuna karşı vücudun cevap vermemesi halidir. Bu durumda insülin görevini yapmadığından, kan şekeri dokulara taşınamaz ve kullanılamaz. Bunun sonucu olarak da büyük bölümü dokularda yağ şeklinde depolanır.

Sağlıklı kabul edilen bireylerin bile % 25’inde, Karbonhidrat metabolizması bozulmuş bireylerin ise % 60’ında İnsülin Direnci görülür. İnsülin direncini yine yapılan kan tahlilleri ile tespit edilebilir ve gerekli durumda ilaç tedavisi uygulanır.

Biyolojik saat: Vucudumuzun bir biyolojik saati vardır ve hormonlar vs bu saate göre çalışır. Vucudumuz biyolojik saati güneşe ( aydınlık – karanlık) göre çalışır. Biyolojik saate uymamak kilo alma, depresyon ve birçok kronik hastalığa neden oalbilir.Bu nedenle sabah erken uyanıp güne başlamamız ve gecede erken uyumamaz gerekiyor.

Psikolojik nedenler: psikolojik nedenler de kilo aldırıcı bir nedendir. Duygusal çöküntüler,mutsuzluk ve stresli durumlarda yemek yeme dürtüsü nedeniyle kilo alınabilir. Ayrıca depresyon ve. Gibi psikolojik durumlarda eve kapalı kalma ve sürekli uyuma eyilimide hareket azalması nedeniylede kilo aldırıcı bir durumdur. Bu gibi durumlarda eve kapalı kalmamak süreki arakadaşlarla görüşmek ve gerekirse psikolojik destek almak gerekmektedir.

Uzun süre aç kalmak: Bir çok kişi akşama kadar hiçbir şey yemedikleri halde kilo aldıklarını söyler. Uzun süre aç kalmak bazal metobolizma hızının ( günlük vücdün harcadığı enerji) düşmesine ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.Ayrca uzun süre aç kalmak gece yemelrine, tatlı krizlerine neden olur. Gün boyunca sık sık ve az az beslenmek gerekmektedir. 3Ana öğün 3 ara öğün tüketilmesi bizi hem zinde hemde zayıf kalmamıza yardımcı olur.

sürekli diyet yapmak ve düşük kalori diyetler kilo almanın nedenleri arsındadır. Özellikle gazte, tv ve internettden alınan diyetlerin kalorisi çok düşükdür. Bu diyetleri uzun süre yapılması hem metabolizmayı yavaşlatır ayrıca bu diyetlerde bıkmalar çok çabuk oluşabildiği için daha çok yemek yeme krizleri oluşabilir.Bu nedenle kilo probleminiz sa ise mutlaka diyetisyene başvurarak sizin sağlık durmunzui yaşam koşularınız ve kilonuza göre hazırlanmış diyetle zayıflayın.Ayrıca biz diyetisyenlerin amacı kişileri zayıflatmakdan çok sağlıklı beslenmyi öğretmekdir.Sağlıklı beslenmyi öğrendiğimiz takdirde daha sağlıklı ve zayıf yaşarsınız.

Sporu bırakmak: Uzun süre spor yapıp birden sporu tamamen bırakıldığı zaman kilo alınabilir. Profosyonel spor yapan bir kişinin kilosunu korumak için günde 5000 -7000kkal yemek tüketmesi gerekir. Fakat sporu bıraktığı zaman kilo almamak için bu yemek miktarınıda azaltması( 3000-4000kkal) gerekir. Aynı şey amatör spor yapan ( spor salonuna haftada 2-3 gun giden) bir kişi içinde geçerlidir,spora gidilmediği zman günlük yiyecek miktarı bir miktar azaltılmalı ve daha dikkatli beslenilmelidir.

Sigara bırakmak: sigarayı bırakmak bir çok kişinin kilo almasına neden olur. Sigarayı bırakmak isteyen kişiler genelde sigara akıllarına geldikleri zaman kuruyemiş ve kalorisi yiyecekler yedikleri için kilo alırlar. Ayrıca sigara içmek metabolizmayı bir miktar hızlandırır ve iştahı kapatır. Sigarayı bırakınca yemeklerin lezzteleri daha iyi algılanır. Bu sebeplerle sigara bırakan kişilerde kilo problemi ortya çıkar. Sigara bırakan kişiler profosyenel destek alabilirler ayrıca sigara içmek istedikleri zaman su içebilirler

İklim ve hava durumu: Hiç düşündünüzmü iklimin ve ya hava durumnunda kilo aldırabileceğini.Kış ayalrında havanın soğuk olması ve yağışlar nedeniyle daha çok eve kapalı kalırız ve kilo alırız. Fakat güneşli havalarda ve yaz aylarında kendimizi daha çok enerjik hissder , gün boyunca daha hareketli olur, dışarda vakit geçiriz. Ayrıca sıcak havalar metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nurcan Bıçakcı

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Nurcan Bıçakcı
Dyt. Nurcan Bıçakcı
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube