Nasır tedavi yöntemleri

Nasır tedavi yöntemleri

Nasır kişinin yaşam kalitesini ciddi düzeyde düşürebilen, hayati önemi olmayan ve tedavisi son derece basit bir hastalıktır. Her zaman çok şikayet yapmadığı için insanlar genellikle erteleme eğilimindedir yoksa toplumda erişkin nüfusun neredeyse yarısında az veya çok vardır.

Nasır Nedir

Bir tür deri kalınlaşmasıdır şeklinde tarif edilebilir ama deri kalınlaşmasının bazı özellikleri vardır. En büyük özelliği ters duran huni gibi bir yapısı vardır. Yani görünen kısmı geniş derine indikçe daha dardır. Geniş alana olan basıncın yansıması dar alanada ciddi ağrıya neden olur. Tıpta hiper keratoz denmektedir. Elde alet kullanılan ayakta ise daha çok bir noktaya çarpma şeklinde olan alanlarda deride reaksiyonel kalınlaşmaya denmektedir. Topuğun tamamını kaplayanlar bu sınıfa girmez.

Nasır Neden Olur

Genellikle ayakkabı vurması suçlanır ancak bu doğru değildir, ayakkabı vurmasında yara olur ve düzelir. En önemli sebep ritmik bir şekilde aynı noktaya küçük trava olmasıdır yani asıl suçlu dar ayakkabı değil tam tersi geniş ayakkabı ya da topuklu ayakkabı sebebiyle aynı noktaya her adımda küçük dokunmalardır. Bu küçük dokunmalara karşı deri kendini korumak için kalınlaşmaya doğru gider. Kalınlaşma tamamlandığında travma devam ederse bu durumda kalınlaşma derine doğru ilerler ve nasırın ortaya çıkmasına neden olur. Eldeki durum biraz daha farklıdır, elde küçük travmalar kullanılan aletlerle oluşur. Kullanılan alet veya aletin kendisi bir noktaya sürekli dokunabilir veya tutulduğu parmakların birbirine çarpması ile ortaya çıkar.

Nasır Kökü

Tedavide en önemli şey işte nidus denilen bu köktür. Yukarıda tarif ettiğimiz huni yapısındaki narsın en ince kısmına gelen yere kök ya da nidus denir. Aşağıda ayrıntılı bahsedilecek ancak şunu bilmek gerekir ki kökü etkileyemeyen bantlar, bitkisel ürünler, yakıcı kimyasallar, domates suyu gibi uygulamalar asla bu kök denilen kısma ulaşamaz ve tedavi başarısız olur. Tedavinin özü kök kısmının net bir şekilde çıkarmak oluşturur, kök çıkarılmadıkça gerçek bir tedaviden söz edilemez.

Nasır Nasıl Anlaşılır
En önemli belirtisi bir yer dokunduğunda ya da üzerine basıldığında şiddetli ağrı olmasıdır. Belirtilere dikkat edildiğinde doğru teşhis konabilir ve sıkça karıştırılan ayak tabanı siğillerinden ayırt edilebilir. Tabandaki bu siğillere verruko plantaris denir. Ayağın tabanı veya parmak aralarında deriden biraz daha sarı, sert, üzerine basınca ağrıyan yuvarlak yapıda görüntü akla narsı getirir. Siğille arasındaki fark şudur; siğilin yüzeyi daha pürüzlüdür, daha az ağrır, çok sayıda olabilir, aile içinde başkalarında da vardır.

Nasır Nasıl Çıkarılır (nasır ameliyatı)

Eskiden ameliyatla alınırdı. Bölgesel uyuşturma ile uyuşturup yuvarlak şekilli yapı etrafından balık şeklinde kesilerek çıkarılıp geride kalan açıklık dikilirdi. Nasrın çapının iki katı uzunlukta dikiş hattı olurdu. Dikiş hattında çok sık tekrar olduğu için artık pek tercih edilmeyen bir yöntemdir. Tekrar ihtimalinin yüksekliği yanı sıra ağrı olması, dikiş alınması gibi uygulamalar da hastayı rahatsız ederdi. Ameliyat yerine radyo frekans gibi teknolojiler kullanılmaktadır.

Radyo Frekansla Nasır Tedavisi

Radyo dalgalarıyla oluşturulan enerji ile nasırın tam sınırından yakılarak alınır. Nidus dediğimiz kök kısmı net bir şekilde çıkarılır. Çıkarılan alan açık bırakılır ve bu alan yeni deri ile kaplanır. Yeni oluşan deri zarif olduğu için tekrar etme ihtimali yok denecek kadar düşüktür. Dikiş atılmaz, işlem 2- dakikada bitirilir ve minimal ağrı ile hasta sosyal yaşamına dönebilir. Radyo frekans tedavisi ile ilgili ayrıntı için idea klinik sitesinden yadırm alabilirsiniz.

Ameliyatsız Tedaviler

Bitkisel nasır tedavisi, domates suyu, bant uygulaması, silikon yastık koyma, ponza taşı, zımpara, asitle yakma, krioterapi, jiletle yüzeyden kazıma gibi bir çok uygulama vardır ancak bunların hiçbiri nidusa ulaşamaz yani kökü yerinden alamaz ve % 100 e yakın ihtimalle tekrarlar. Şöyle bir olumlu etkisi vardır; yukarıdaki deri kalınlığı azaldığı için geçici bir süre ağrıda azalma olur.

Elde Nasır

Ayakta oluşana kıyasla daha azdır ve de ayaktakinden daha az şikayet yapar çünkü üzerine basmak zorunda kalınmaz. Genellikle alet kullanımına bağlı olarak gelişir, örneğin cerrahlarda ve berberlerde makas tutan parmaklarda görülebilir. Elde nasır tedavisi ayaktakine benzer şekilde yapılır.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Nasır tedavisi
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube