Narrative (öyküsel) terapi ve travma

Narrative (Öyküsel) terapi çalışanları, kişinin travmatik durumlar ile mücadele ederken kendi kaynaklarına dayalı bir kimlik oluşturmasına yardımcı olacağını ifade etmişlerdir.

Narrative (öyküsel) terapi ve travma

Narrative (Öyküsel) terapi’de kullanılan, travma yaşayan kişilerin travmaya karşı güçlenmesini ve anlattıkları hikayelerin olumlu yönlerinin güçlendirilerek yeniden yazmalarını sağlayacak, anlattıkları travmatik hikâyenin güçlü yanlarına odaklanarak kişinin iyi oluşunu arttıracak sorulardan faydalanılmıştır. Bununla beraber travma karşısında deneyim ile elde edilen bilgilerin zenginliğini konuşulmasını önemseyen Narrative (Öyküsel) terapi, travma yaşayan kişilerin en kötü durumda bile travma ile aktif olarak baş ettiklerini ortaya çıkarmak için yeniden yazma sorularından faydalanmaktadır (White ve Epston, 1990, s. 25). Yeniden yazma soruları, kişilerin yaşamlarında ihmal edilmiş alan ve olayları (ki bunların üzeri, sıklıkla, anlatılmakta olan sorunlu ve olumsuz hikâye tarafından örtülür) saklandıkları yerden çıkarmaya yardım etmeye davet etmektedir. Bu ihmal edilen ve travma yaşayan kişilerin farkındalığının düşük olduğu alan ve olaylar içerisinde; dayatma altında iken sergilenen başarılar, geliştirilen hayatta kalma becerileri ve kişinin hikayesinin dışında kalan sahip olduğu değerler bulunmaktadır (Madigan, 2016, s. 53). Bu değerler kişilerin diğerleri ile kurdukları bağlar yoluyla gelişir ve kişilerin dayanaklığını ortaya koyar.

White, M., & Epston, D. (1990). Narrative means to therapeutic ends. WW Norton & Company.
Madigan, S. (2011). Narrative therapy. American Psychological Association.

Bu makale 18 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Emin Kurtuluş

Emin Kurtuluş Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik anabilim dalından lisans mezunudur. Yüksek lisans eğitimini ise Çukurova Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Yüksek lisans tezinde kadınlarda toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanan stres ve olumsuz değerlendirme korkusu üzerinde çalışmıştır. Doktora eğitimini ise Sakarya Üniversitesinde devam etmektedir. Doktora tezinde ise ergenlerde olumsuz değerlendirme korkusuna yönelik Naratif (Öyküsel) terapi odaklı bir müdahale yaklaşımı uygulamaktadır. Emin Kurtuluş yaklaşık 13 senedir çocuk, ergen ve yetişkinler olmak üzere tüm yaş gruplarından aktif olarak danışan görmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Etiketler
Narrative Terapi
Uzm. Psk. Dan. Emin Kurtuluş
Uzm. Psk. Dan. Emin Kurtuluş
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube