Narkozsuz kürtaj

Narkozsuz kürtaj

Narkozsuz kürtaj, yani genel anestezi vermeden kürtaj işlemi yapılabilir mi? sorusu ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları sık karşılaşır. Kürtaj yaptırmak zorunda kalan kadınların vermek zorunda kaldıkları kararlardan biri de, işlem sırasında uygulanacak anestezinin şeklidir.

Narkozsuz Kürtaj kararını kim verir?

Kürtaj yapılacak kadının sağlık durumu, gebeliğin kaçıncı hafta olduğu, vücut direnci gibi kimi etkenler verilecek anestezi şeklinin belirlenmesinde önemli rol oynar.

Kürtaj işleminde uygulanacak yöntem kadının isteğine bağlı olabileceği gibi zorunlu durumlar ile de yapılabilir. Örneğin; kalp hastası bir kadın için uygulanacak kürtaj işleminde kadın eğer genel anesteziyi kaldıramayacak durumdaysa lokal anestezi uygulanması kaçınılmazdır. Daha risksiz olan bu yöntem ile kişinin operasyonu kolaylıkla atlatması sağlanabilir. Düşük ve anne karnında ölen cenin vakalarında da genel anestezinin tehlikeli görüldüğü durumlarda bölgesel anesteziye başvurulması kadının yaşamını kurtarabilir. Bu nedenle doğru tanı çok önemlidir.

Anestezi şeklinin belirlenmesi eğer kadının sağlık durumunu tehdit edecek bir durum yoksa kadının inisiyatifine bırakılır. Ancak kadının sağlık durumunu tehdit edecek anormal bir etken varsa Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı genel anesteziyi tercih edebilir. Örneğin, cenin anne karnında ölmüşse, gebelik 6 haftayı geçmişse, hasta düşük yapmış ve rahim içinde kalan parçalar temizlenecekse veya kanser tanısı için biyopsi nedeniyle parça alınması gerekiyorsa Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı genel anesteziyi de tercih edebilmektedir.

Kürtaj için anestezi çeşitleri

Kürtaj Lokal Anestezi (bölgesel uyuşturma), Sedoanaljezi (sedasyon anestezisi) veya genel anestezi altında yapılabilmektedir.

Lokal anestezi:

Hastanın bilinci tamamen açıktır. Rahim ağzına uygulanan lokal anestezi sonrası işlem gerçekleştirilir. Diş hekimlerinin diş tedavisi sırasında uyguladıkları anesteziye benzer. İşlem lokal anestezi ile yapıldığında, anestezi başarılı oldu ise kadın ağrı duymayabilir. Ancak lokal anestezi sırasında bilinç açık olduğu için işleme ait detaylar hatırlanır. İstenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması hiç kuşkusuz kadınlar açısından oldukça travmatiktir. İşlemin cerrahi travmasının ötesinde çok derin psikolojik etkileri olabilmektedir. Kadının kürtaja psikolojik olarak zor bir karar verdiği unutulmamalıdır.

Sedoanaljezi (sedasyon anestezisi) :

Damar yolu ile verilen ilaçlar yapılan anestezidir. Bu uygulamada işlem sırasında kürtaj uygulanan kadın uyur ve uyandığında hiç bir şey hatırlamaz. Son derece güvenilirdir. Genel anesteziden farklı olarak, bu teknikte kadına kas gevşetici ilaçlar verilmez ve dolayısı ile solunum durmaz, kadının refleksleri devam eder. Ayrıca genel anestezide kullanılan ve solunum yolu ile verilen anestezi gazları da kullanılmadığı için, kadının soluk borusuna tüp yerleştirilmesi gerekmez.

Genel anestezi:

Ameliyathane şartlarında uygulanabilir. Özel anestezi makinaları ve anestezi gazları verilmektedir. Muayenehane şartlarında uygulanamaz.

Bu makale 13 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abdulaziz Akkaya

Op. Dr. Aziz Akkaya, 19 Ocak 1955 tarihinde Elazığ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakülte de 1981- 1985 yılları arasında tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  İhtisas eğitimi sonrasında Isparta Senirkent Devlet Hastanesi'nde Başhekim olarak, Isparta Doğumevi'nde, ayrıca bu görev yerindeyken 4 yıl boyunca Isparta Burdur Tabip Odası Başkanı olarak çalışmalarını sürdürmüş daha sonra Antalya Devlet Hastanesi, daha sonra Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet veren Antalya Devlet Hastanesi'nde 3 yıl Başhekim yardımcılığı yapmıştır.  Op. Dr. Aziz Akkaya, mesleki çalışmalarına şu an Antalya'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Kürtaj uygulaması
Op. Dr. Abdulaziz Akkaya
Op. Dr. Abdulaziz Akkaya
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube