Doktorsitesi.com

Morton Nöroma nedir?

Prof. Dr. Tahir Öğüt
Prof. Dr. Tahir Öğüt
22 Kasım 2016551 görüntülenme
Randevu Al
Morton Nöroma nedir?

İntermetatarsal sinirler ana posterior tibial sinirin dalları olan medial plantar ve lateral plantar sinirlerin devamıdır. Tekrarlayan travmalar sonucu üçüncü intermetatarsal sinirin schwann kılıfında kollajenöz madde birikimi sonucu oluşan perinöral fibrozis nedeni ile sinirin genişlemesi Morton nöroması olarak adlandırılır.

Keskin bıçak batar tarzda ağrı, parestezi, uyuşukluk ve parmaklarda kramp gibi şikayetlere neden olur. Semptomlar genellikle 3. parmak ile 4. parmağın iç tarafına doğru yayılır. Genellikle tek taraflıdır. Genelde yürürken veya ayakta dururken ağrılar artar. Hastalar özellikle araba kullanırken ayağın dorsifleksiyon pozisyonunda bulunmasının ağrılarını ortaya çıkardığından yakınırlar. Diğer tipik bir bulgu ağrı olduğunda ayakkabılarını çıkarıp ayak altlarına masaj yapmalarıdır. Bu bölgenin palpasyonu oldukça ağrılıdır. 3. ve 4. parmakların arası ayakta dururken hafif ayrık olarak gözlenebilir. Bu bölgenin parmaklarla sıkıştırılması ağrıyı arttırır. Tedavide genellikle ayakkabı düzenlenmesi ve ortotikler yeterli olur. Ağrının devam ettiği durumlarda lokal analjezik ve steroid enjeksiyonları yapılabilir. Cerrahi son seçenektir.

Enjeksiyon tekniği: Hastaya supin pozisyon verilir ve dizler altlarına yastık konularak fleksiyon pozisyonunda tutulur. Ayaklar gevşek pozisyonda durur. Etkilenen metatars başları arasındaki hassas bölge palpe edilir. Enjeksiyon için iğne dorsal ayak yüzünde distalden proksimale 45 derecelik açı ile metatars başları arası dolgun alandan aşağıya doğru batırılır. Plantar yağ dokusuna enjeksiyon yapılırsa atrofi olur, bu yüzden bundan kaçınılır.

Etiketler

Ayak sorunlarıMorton nöromasıMorton nöroması tedavisiMorton nöroma nedirMorton nöroması ve tedavisi hakkındaAyak ve ayak bileği

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Tahir Öğüt

Prof. Dr. Tahir Öğüt

Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında derece ile tamamlamıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlık yapan Dr. ÖĞÜT, 1999 yılında Marmara Bölgesinde meydana gelen depremde bu görevini ilk 3 ay kadrosuz ve gönüllü olarak yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır