Doktorsitesi.com

Morbid Obezitenin Cerrahi Tedavisinde Tüp Mide ve Gastrik Bypass

Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli
Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli
14 Mart 2016172 görüntülenme
Randevu Al
Morbid Obezitenin Cerrahi Tedavisinde Tüp Mide ve Gastrik Bypass

Morbid obezite ve onun beraberinde getirebileceği başta kardio-vasküler, metabolik ve endokrin hastalıklardan cerrahi aracılığıyla kurtulma isteğine bağlı ameliyat olma kararı önemlidir. Ancak, morbid obezite nedeniyle uygulanacak cerrahinin seçimi ve uygulayan cerrahın minimal invaziv cerrahi deneyimi daha fazla önem arz etmektedir. Obezite tedavisinde uygulanan cerrahi yaklaşımlardan herhangi birisi için tek başına, tüm morbid obez hastalara uygundur demek doğru değildir.

Morbid obezitenin cerrahi tedavisinde günümüzde tüp mide ameliyatı ve Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatı sık uygulanan işlemlerdir. Peki morbid obez hastalarda tüp mide mi, Roux-en-Y gastrik bypass mı, hangisini tercih etmeliyiz? Bilimsel veriler ışığında sadece kısıtlama etkisi olan tüp mide ameliyatı ile hem daha fazla kısıtlama hem de emilim azaltıcı etkiye sahip Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatının endikasyonları istisnai durumlar dışında benzerdir. Tüp mide ameliyatının kilo verme, obeziteye bağlı hastalıklarda düzelme gibi hususlardaki kısa dönem başarısının Roux-en-Y gastrik bypass cerrahisi’ne yakın olduğu yönündedir. Ancak uzun dönemde yani obezite ameliyatından 10 yıl, 20 yıl sonraki sonuçları hakkında tüp mide ameliyatı ile ilgili Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatı kadar kesin konuşamıyoruz.

Literatüre bakıldığında her cerrahın tercih ettiği ameliyat hakkında duymak istediği sonuçları karşılayabilecek çalışmalara ulaşabiliriz. Ancak doğru olan kanıt değeri yüksek bilimsel çalışmaları incelemek, özellikle bu cerrahinin yoğun yapıldığı Amerika’da yayınlanan kılavuzları (Guidelines) değerlendirmek ve o verilerle cerrahın kendi tecrübelerini birleştirmesidir. Tüp mide ameliyatı sonrası yeniden kilo alma sorunları neticesinde revizyonel cerrahi gereksinimi olan hastaları göz önüne aldığımızda cerrahi seçimin önemi daha da artmaktadır. Obezite cerrahisi için yoğun bir şekilde uygulanan mide bandı uygulamasının günümüzde yok denecek kadar az uygulanması,  tüp mide konusunda da uzun dönemde bizleri nelerin beklediği konusunda soru işaretleri uyandırması doğaldır.

Obezite cerrahisin 60 yıllık geçmişine baktığımızda pek çok cerrahi işlemin sunulduğunu, geliştirildiğini ve adapte edildiğini, bununla birlikte yine pek çok cerrahi işlemin kabul edilemez komplikasyonları neticesinde terk edildiğini görmekteyiz. Bu cerrahiler arasında sadece Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatı dayanıklı, etkin ve güvenli özellikleri sayesinde tek başına kendini göstermiştir. Robotik cerrahi sayesinde Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatının en zor aşaması olan mide-bağırsak ağızlaştırma işleminin daha kolay yapılması, robotik tecrübeye sahip cerrahlar tarafından bu ameliyatın robotik yöntemle daha yoğun yapılmasına imkan sağlamaktadır. Bizim serimizdeki morbid obez hasta grubunun büyük bir kısmını robotik ve laparoskopik yöntemlerle Roux-en-Y gastrik bypass cerrahisi uyguladığımız hastalar oluşturmaktadır.

Sonuç olarak tüm dünyada altın standart olarak tanımlanan Roux-en-Y gastrik bypass cerrahisi, bu alanda laparoskopik ve/veya robotik tecrübeye sahip cerrahlar tarafından uygulandığında morbid obez hastalar için tüp mide ameliyatına göre daha iyi bir seçenektir.

Etiketler

Tüp mide ameliyatıRoux-en-y gastrik bypassTüp mideMorbid obez tedavisiMorbid obezite nedirTüp mide ameliyatı ne demektir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli

Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli

Prof. Dr. Abdulkadir BEDİRLİ, lise öğrenimini 1981 yılında Kabataş Erkek Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır