Morbid obezite - morbid obezim. ne yapmalıyım ?

Morbid obezite - morbid obezim. ne yapmalıyım ?

Çok özetle; önce diyet yapmalı ama en az 6 ay süren 2 diyet girişiminden sonra verdiğiniz kiloları fazlası ile geri alıyorsanız mutlaka cerrahi tedavi seçeneğini araştırmanız ve ilgili merkezlere başvurmanız gerekmektedir !

Öncelikle konunun ciddiyetini net ve kesin olarak anlamalısınız. Aşırı şişmanlığın sadece estetik ve sosyal bir handikap olmayıp hayatınızı tehdit eden, tehlikeli bir “hastalık” olduğunu, öte yandan tedavi şansınızın bulunduğunu bilmelisiniz. Sonra da başkalarından duyduklarınızı bir kenara bırakıp, kendinizi de hiçbir zaman suçlamamalı ve tıbbi yardım aramalısınız. Sitemizin ilgili bölümlerinde morbid obezite’nin ne olduğu ve sizi karşı karşıya bıraktığı tüm riskler ayrıntılı biçimde ele alınmıştır.

Morbid obezite ciddi bir hastalıktır

Çünkü morbid obezite hayatı kısaltan çok ciddi bir hastalıktır ve bilimsel olarak net biçimde kanıtlanmış en etkili tedavisi ise bariatrik ameliyatlar yani obezite cerrahisi ile mümkündür. Bu kişiler mide küçültme cerrahisi sayesinde 10-15 yıla varan oranda daha uzun ve sağlıklı yaşayabilmektedir.

Morbid obez iseniz doktora başvurmalısınız

Eğer çevrenizde bu konuya özelleşmiş bir şişmanlık yani obezite tedavisi merkezi yoksa, ilk olarak bulunduğunuz ildeki devlet ya da üniversite hastanelerindeki metabolizma ya da endokrin merkezlerine ya da bunlar da yoksa deneyimli dahiliyecilere başvurabilirsiniz. Bu ünitelerde mutlak surette diyet, egzersiz ve gerekiyorsa psikolojik destek de alarak bir müddet “ameliyatsız” tedavileri uygulamanız şarttır. Bu aşamada doktor gözetiminde belki birtakım ilaçlar da kullanılabilmektedir.

Bu şekilde dünyanın en iyi merkezlerinde bile morbid obezlerde kalıcı biçimde başarılı olma şansı maalesef çok düşüktür. Hatta rakam verirsek başarı şansı %2-4 arasındadır. Ama bu şans az diye tabi ki hemen ameliyat tercihi de kesin kez yanlıştır ve etik de değildir. Çünkü çok sınırlı ve az hastada başarılı da olsa nadiren kalıcı başarı mümkündür ve bu yol mutlak denenmelidir.

Mide küçültme ameliyatı kime uygun?

Kitap bilgisi ise şöyledir; bu koşullara uyan; yani diyetle zayıflayamadığı kanıtlanmış ve özel hormonal bozukluğu olmayan tüm morbid obezler eğer sağlık durumları da genel anestezi almalarına engel oluşturmuyor ise ve 70 yaşın altında iseler aslında mide küçültme ameliyatıadayıdırlar. Obezite cerrahisi sayesinde her gün yüzlerce morbid obez tüm dünyada yeniden sağlığına kavuşturulmaktadır. Şişmanlık cerrahisi sanıldığının aksine son derece makul riskleri olan ve deneyimli ekipler tarafından yapıldığı takdirde başarı oranı son derece yüksek bir dizi laparoskopik girişimden ibarettir.

Her yolu denemiş, defalarca diyetle kilo vermiş ve geri almış, birçok alternatif tedaviyi de uygulamış ve başarılı olamamış bir morbid obeze mide küçültme ameliyatı seçeneğini sunmamak ise kesinlikle bir tıbbi hatadır ve tabiki etik de değildir.

Özetle, morbid obez iseniz, neler yapmalısınız?

Zamanımızda bilimsel olarak morbid obezite tedavisinde önerilen ve evrensel olarak kabul gören tedavi yaklaşımını şöyle özetleyebiliriz:

1. Öncelik diyettedir ve en az 6 ay süre ile ve hem de en az iki kez yapılmış olmalıdır. Eğer kilo kaybı gerçekleşmiş ve bu da kalıcı olmuş ise zaten ileri bir tedaviye gerek kalmaz ve morbid obezite saf dışı bırakılmış olunur. Bu yaklaşımın başarı oranı % 2’ler mertebesinde olup çok düşüktür ama gene de mutlaka denenmelidir.

 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel

Prof. Dr. Mehmet Ali YERDEL, 3 Kasım 1961 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini 1967-1978 yılları arasında T.E.D. Ankara Koleji'nde bitirmiştir. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitimi esnasında 1982 yılında gönüllü olarak Northern General Hospital, Sheffield, İngiltere' de 2 ay süre ile Genel Cerrahi alanında çalışmalarda bulunmuştur. İhtisasınaise 1986 yılında Ankara Numune Hastanesi 6. Cerrahi Kliniği'nde başlamıştır. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'na transfer olmuş ve ihtisasını 1993 yılında burada tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. 1991 yılında burslu olarak Hiroshima Üniversitesi'nde Japonca eğitimi almıştır. 1991-1992 yılları arasında Japonya Okayama Universi ...

Etiketler
Mide küçültme cerrahisi
Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel
Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube