Doktorsitesi.com

Mol gebeliği

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
1 Temmuz 2015230 görüntülenme
Randevu Al
Mol gebeliği

Mol gebeliği, döllenme sırasındaki bir problem nedeniyle plasenta yani eşteki anormal durumdur. Plasenta, rahimde hızla büyüyerek kist şeklinde bir kütle oluşturur. Tıpkı iyi huylu bir kanser gibidir ve düşükle sonlanır.

İki tür mol gebeliği vardır. 

- Tam mol. Sadece anormal yapıda plasenta vardır, embriyo yani bebek yoktur.

- Kısmi mol. Anormal plasenta yanında bir miktar embriyonik doku da bulunur.

Mol gebelik pek yaygın bir durum değildir. Yaklaşık her 1000 gebelikten bir tanesinde oluşur. 40 yaşın üzerinde ise risk biraz daha artmış durumdadır.

- Belirtileri Nelerdir

- Vajinal kanama

- Ciddi derecede bulantı ve kusma

- Karın ağrısı ve kramplar

- Yüksek tansiyon

Teşhis Nasıl Konur

Eğer bu belirtiler varsa hemen doktorunuza haber verin. Ultrasound incelemeyle molar gebelik olup olmadığı anlaşılacaktır.

Tedavi Nasıl Yapılır

Tedavi, rahimden bu anormal doku çıkarılarak yapılacaktır. Dilatasyon ve küretaj denilen işlemde rahim ağzı açılır ve rahimdeki dokular vakumla alınır. Bu işlemden sonra gebelik hormonunun düzeyi takip edilerek, mol doku kalıntısı kalıp kalmadığı kontrol edilir. 

Daha Sonra Ne Yapmalı

Mol gebelikten sonra en az bir sene gebe kalmamalısınız. Çünkü ikinci kez mol gebelik geçirme riskiniz biraz daha artmıştır. Ancak umutsuzluğa kapılmaya gerek yoktur. Çoğu kadın, mol gebeliğinin ardından sorunsuz bir gebelik yaşar.

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır