Mışıl mışıl uyumak. nasıl ?

Mışıl mışıl uyumak. nasıl ?
“ MIŞIL MIŞIL UYUMAK “ : NASIL? Kulağa ne kadar da hoş geliyor. Peki, bu o kadar kolay mı?


Günümüzde her üç kişiden birisi uyku bozukluğundan yakınmaktadır. Uyku bozukluğu şahsın kendisini etkilediği gibi çevresini, işini ve dolayısıyla günlük yaşantısını da olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur.


Uykusuzluk iş kazalarının en önemli sebeplerinden bir tanesidir. “Bütün gece yatakta döndüm durdum. Sabahı zor buldum. ” gibi çok sık şikâyet ediyorsanız uzun vadede yardıma ihtiyacınız var demektir. Bizler uyku bozukluğunu “insomnia” olarak adlandırmaktayız.


Eğer uykuya geçiş dönemi otuz dakikadan fazla sürüyorsa, uyku esnasında sık sık uyanmak söz konusuysa, gecede altı saatten az uyunuyorsa ve bu haftada en az üç kez oluyorsa uyku bozukluğundan bahsedebiliriz. Hastalar genellikle uykularının çok yüzeysel olduğundan ve tam olarak dinlenemediklerinden şikâyet ederler. Uyku bozukluğu birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. Vücutta gece ağrıya neden olabilen her türlü rahatsızlık sağlıklı bir uykuyu engeller. Diyabet hastalarında sık sık idrara çıkma gibi dolaylı yoldan uyku etkilenmektedir. Psikiyatrik birçok rahtsızlık, örneğin depresyon önemli nedenler arasında sayılabilir. Bu tip durumlarda esas hastalığın tedavisi gerekmektedir. Böylelikle sorun kendiliğinden ortadan kalkar. Hastalıklar dışında çevresel faktörleri de unutmamamız gerekir. Gürültü, oda havasının kirli olması, uyku öncesi alkol, sigara ve kahve kullanımı gibi…


Az miktarda alkol alımı bile uyku kalitesini düşürüyor! Alkol vegetatif sinir sistemindeki dengeyi bozar. Alkol alımı sonrası kendimizi oldukça rahatlamış hissederiz. Kısa zaman içinde uykuya dalabiliriz. Ancak alkol vücutta kısa zamanda yıkıma uğrar ve sempatik sistem üzerindeki baskı ortadan kalkar. Bu şekilde vücudu uyarıcı etki ortaya çıkar. Uykudan ani uyanma, huzursuzluk, kalp çarpıntısı, ağızda kuruluk meydana gelir. Yani bir anlamda geceleyin geçici bir “yoksunluk sendromu” yaşarız. Sağlıklı bir uyku için size yol gösterebilecek bazı öneriler:


√ Her sabah ayni zamanda kalkmaya dikkat ediniz.


√ Gerçekten yorgun olduğunuz zaman uykuya gidiniz.


√ Uyku öncesi bazı rahatlatıcı alışkanlıklar faydalı olabilir. Örneğin ılık bir banyo, hafif bir ara öğün, kitap okuma gibi.


√ Düzenli spor yapınız. Spor için özellikle sabah erken saatler tercih edilmeli, en azından uyku öncesi en az altı saat ara verilmelidir. Hafif egzersizler için bile uyku öncesi dört saat ara verilmelidir.


√ Düzenli günlük bir ritim oluşturunuz. Düzenli yapılması gereken aktiviteleri hep ayni zamanda yapmaya dikkat ediniz.


√ Uykudan en az altı saat öncesi kafeinli içeceklerden kaçınınız. Alkol almayınız.


√ Uyku öncesi sigara içmeyiniz.


√ Kontrolsüz uyku tableti almayınız.

Sağlıklı bir yaşam dileğiyle....... Dr. Kandemir Berova

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Kandemir Berova

Etiketler
Alkol
Dr. Kandemir Berova
Dr. Kandemir Berova
Lefkoşa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube