Mikroenjeksiyon tekniği nasıl uygulanıyor?

Mikroenjeksiyon tekniği nasıl uygulanıyor?

Mikroenjeksiyon tekniği ile sperm sayısı ve hareketliliği az ve sperminde şekil bozukluğu bulunan erkekler baba olabiliyor. Yardımcı üreme tekniklerinde herhangi bir sebepten dolayı erkeğin spermi ile kadının yumurtasının buluşamadığı durumlarda uygulanan tüp bebektedavilerinde mikroenjeksiyon tekniği devreye giriyor. Mikroenjeksiyon, şiddetli erkek kısırlığında oldukça yüksek başarı sağlayan bir tekniktir. Tek bir sperm hücresi kadından alınan yumurtanın içerisine mikroskop yardımı ile incecik bir iğneyle yerleştiriliyor ve döllenme oluşması sağlanıyor.

Hangi grup hastalara mikroenjeksiyon uygulanır?

Mikroenjeksiyon, Sperm sayısı ve hareketliliği az ve sperm şeklinde fonksiyon bozukluğu olan erkeklerde uygulanan bir tekniktir. Mikroenjeksiyontekniğinde döllenme ve sperm oranı birbiriyle alakalı değildir. Tek sperm hücresi olan durumlarda bile döllenme oranı değişmez. Tek sperm hücresi ile de başarı sağlanabilir.

Sperm şeklindeki bozukluklardan dolayı döllenme sağlanamaz ya da çok düşük ihtimallerde oluşabilir. Bu teknik ile sperm şekli, döllenme ve gebelik oranını olumsuz etkilemez.

Yumurtalıkların aşırı uyarılması: yumurtaların aşırı uyarılması hafif olarak atlatılabilinir. Tüp bebek yönteminde, ancak bazı hastalarda ciddi problemlere de yol açabilir.

Çoğul gebelik riski: tüp bebek hastaya transfer edilen embriyo sayısına çok dikkat etmek gerekir. Aksi halde aynı anda birden fazla bebeğe gebe kalma riski çok fazladır. Birden fazla bebeğe gebe kalmak erken doğuma neden olabilir. Ayrıca hem anne hem de bebekler sağlık açısından problem yaşayabilir.

Yumurta toplama sırasında damar yırtılması: damar yırtılması çok nadir gerçekleşen bir risk faktörüdür. Damar yaralanması ile beraber iç kanama ve pelvik enfeksiyon oluşabilir.

Tedaviyi takip eden süreçte yolunda gitmeyen bir durum olursa tedavi iptal edilebilir.

Tüp bebek tedavisinde düşük doğum riski: normal yolla oluşan gebelikler kadardır.

 TÜP BEBEK KİMLERE UYGULANIR?

Şu unutulmamalıdır ki her kısırlık sorunu yaşayan çifte tüp bebek tedavisi uygulanmaz. Bir çok tedavi merkezi ve hastane kısırlık sorunu ile gelen hastaları direk tüp bebek tedavisine yönlendirmektedir ve bu çok yanlıştır. Hastanın iyi bir muayenesi sonucu küçük bir müdahale sonucu tedavisi mümkün olabilir. Bu yöntem en etkili kısırlık tedavisi olabilir ama her zaman uygulanabilir mi? tabi ki hayır. Çünkü tüp bebek tedavisini gerektirecek şartların oluşması gerekmektedir.

Bu durumda iyi araştırma yapmanız ve acele etmemeniz sizin daha da yararınızadır. Burada mesele ihtiyacınız olmayan bir tedaviyi size gerekliymiş gibi uygulayarak paranızı ve zamanınızı almak değil, hayallerini kurduğunuz bebeğinize sizi en kısa yoldan kavuşturmaktır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube