Migrende yeni tedavi seçenekleri

Migren aşısı olarak tanıtılan önleyici enjeksiyon tedavisi ile ilgili bilgiler...

Migrende yeni tedavi seçenekleri

Migren baş ağrısı, DSÖ tarafından en sık engelleyicilk oluşturan rahatsızlıklardan biri olarak tanımlanmıştır. Aynı zamanda devletlerin sağlık bütçelerinde ciddi bir maliyet yükü yaratan halk sağlığı sorunlarından biridir.  Bu nedenle özellikle kronik migrenin tedavisi, hem bireylerin yaşam kalitesini ve işlevselliğini arttıracak, hem de devletin sağlık giderlerinde ciddi bir düşüş sağlayacaktır.

Küresel Migren ve Ağrı Derneği’nin 2021 Türkiye Migren Raporu’na göre;

  • Türkiye’de yaklaşık 13.1 milyon migren hastası vardır.
  • Bu hastaların yarısı, migrenin günlük hayatlarını ciddi şekilde etkilediğini belirtmektedir.
  • Yine hastaların yarısı, halen kendilerine uygun bir tedavi bulamadıkları görüşünü taşımaktadır.
  • Katılımcılara göre migren farkındalığı %25 civarındadır.
  • Hasta başı, yıllık doğrudan ve dolaylı migren maliyeti 4.249 TL olarak hesaplanmıştır(Bu miktar, muhtemelen enflasyon oranlarına göre son bir sene içinde değişkenlik göstermiştir.)

Kronik migren; üç aydan uzun süre, ayda 15 ve daha fazla migren atağı olması ve bunların 4 saatten uzun sürmesi veya bir ayda 8 migren atağı yaşanması ile tanımlanır.

Son yıllarda yapılan kontrollü çalışmalardan elde edilen kanıtlar, kalsitonin gen ilişkili peptid(CGRP) monoklonal antikorlarının kronik migren tedavisindeki etkinliğini göstermiştir.  Erenumab ve galcanezumab bu moleküllerden en iyi bilinenleridir.

“Migren aşı tedavisi” yanlış bir terminolojik ifade olmakla birlikte, aslında bir kronik migren proflaktik enjeksiyon tedavisi olan bu ilaçlardan Galcanezumab kullanımı; ilk ay iki yükleme dozu, sonra ayda bir idame dozlarının deri altına enjeksiyonundan ibarettir.  İlaç kullanım endikasyonu, ayda en az dört gün migren atağı yaşanmasıdır. İlaç etkinlik başlangıcı çok hızlıdır, auralı migrende de etkin bulunmuştur. Galcanezumab kullanımı 12 aya kadar, erenumab kullanımı ise 24 ay prospektif incelenmiştir. Kullanım süresi için bir konsensus hale yoktur.  18 yaş ve üstünde kullanılmaktadır ve yaş için üst sınır yoktur.  Erenumab için  yapılan son çalışmalardan birinde uzun vadeli etkinliğin zayıf olduğu düşünülmüştür. Bu tedavilerin ortalama bir yıl kullanımı sonucunda migren atak sıklıklarını yaklaşık %75 oranında azalttığı belirtiliyor.

Proflaktik enjeksiyon tedavileri, ülkemide henüz sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme kapsamına alınmamıştır. Ancak bazı özel sağlık sigortaları tarafından, ayrıntılı hekim epikrizi ile birlikte karşılanmaktadır.

Migren için geliştirilen CGRP bloke edici bu enjeksiyon tedavileri için hem daha fazla bilimsel veriye, hem de klinik pratiğe ihtiyaç vardır. Zamanla bu konuda daha net konuşabileceğiz.

Kaynaklar:

  1. https://migraine-pain.org/turkiye-migren-raporu-yayinlandi/
  2. Anna P Andreou , Matteo Fuccaro , Bethany Hill , Madeleine Murphy , Valeria Caponnetto , Rachael Kilner , Giorgio Lambru. Two-year effectiveness of erenumab in resistant chronic migraine: a prospective real-world analysis. J Headache Pain 2022 Nov 4;23(1):139.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36333710/

  1. Wim M Mulleners , Byung-Kun Kim , Miguel J A Láinez , Michel Lanteri-Minet , Patricia Pozo-Rosich , Shufang Wang , Antje Tockhorn-Heidenreich , Sheena K Aurora , Russell M Nichols , Laura Yunes-Medina , Holland C Detke. Safety and efficacy of galcanezumab in patients for whom previous migraine preventive medication from two to four categories had failed (CONQUER): a multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 3b trial. Lancet Neurol. 2020 Oct;19(10):814-825.

Bu makale 13 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Suna Özlem Mutlu

Uzm. Dr. Suna Özlem Mutlu, Özel Optimed International Çorlu Hastanesi' nde hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Uzm. Dr. Suna Özlem Mutlu
Uzm. Dr. Suna Özlem Mutlu
Tekirdağ - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube