Migren Tedavisinde Botoks'un Yeri Nedir?

Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik
Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik
2 Şubat 2021135 görüntülenme
Randevu Al
Migren Tedavisinde Botoks'un Yeri Nedir?

Uluslararası Baş Ağrısı Komitesi'nin tanımlamasına göre 3 aydan uzun bir süre, ayda 15 gün veya daha fazla baş ağrısı yaşıyorsanız kronik migren hastası olabilirsiniz.

Kronik migren kişinin sosyal yaşamını, fiziksel ve mental performansını büyük oranda etkiler.

Bu ağrı dönemlerine depresyon, anksiyete bozukluğu ve kronik farklı ağrı tipleri sıklıkla eşlik eder. Ne yazık ki kronik migren hastalarının çoğu doğru tanı alamazlar, tedaviler yetersiz kalır ve aşırı ilaç kullanımına giderler.

Botoks, FDA(Amerikan Gıda İlaç Dairesi) tarafından kronik migrene yönelik koruyucu tedavi seçeneği olarak onaylanmıştır. Kronik migren hastalarında, enjeksion tedavisi, baş ve boyun bölgesinde 7 bölge ve 31 enjeksiyon noktasına belirlenen dozlarda, en az 12 haftada bir koruyucu olarak kullanılabilir.

Çeşitli nörolojik hastalıklarda kullanılan Botoks tedavisi ülkemizde Temmuz 2011'den beri Sağlık Bakanlığı tarafından kronik migrenli hastaların koruyucu tedavisinde kullanılmak üzere onaylanmıştır.

Botoks Tedavisinin Yararları Nelerdir?

Kronik migren yaşam kalitesini önemli oranda etkiler. Botoks uygulaması kronik migrende genellikle iyi tolere edilen ve onaylı tek önleyici tedavi yöntemidir.

Botoks, ağrı alıcıları üzerinde (nosiseptörler) doğrudan engelleyici etki göstererek ağrı oluşturucu maddelerin (nöropeptidler) salınımını engeller.

Ağrı merkezinin ağrıya duyarlılığının azalmasına neden olur. Böylece ağrı sinyallerini bloke ederek dolaylı migren gelişimini engeller.

Botoks tedavisi alanlarda yaşam kalitesi skorlarında ve baş ağrısına bağlı engellilik miktarlarında azalma ve başlangıç seviyelerine göre önemli iyileşmeler olduğu görülür.

Uygulama Nasıldır?

Öncelikle hasta Nöroloji uzmanı tarafından detaylı olarak değerlendirilir. Baş ağrısının ayırıcı tanısı ve gerekli ise tetkikleri yapılarak, hasta; tedavisinin etkisi, yan etkileri, etki süresi gibi konular hakkında bilgilendirilir. Her Botoks uygulaması 5 - 30 dakika sürer. Baş, boyun ve omuzlarda 31 - 39 ağrı tetkik noktasını kapsayan yeri ayrı bölgeye ince iğneler ile küçük miktar enjeksiyon yapılarak uygulanır. Tedavi en erken 12 haftada bir tekrarlanır.

Botox'un etki süresi 3 - 6 ay kadardır.

Uygulamanın Yan Etkileri Nelerdir?

Nadiren yaşanabilen ve geçici olan yan etkiler;

Enjeksiyon bölgesinde ağrı

Baş ağrısı

Yüz kaslarında kuvvetsizlik

Kaşıntı

Ciltte kızarıklık

Etiketler

Migren çeşitleriMigren atağıMigren tedavisiMigren ağrısıMigren cerrahisiMigreni tetikleyen yiyeceklerMigrenmigren ve botoksmigrende botoks tedavisi

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik

Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik

Uzm. Dr. Deniz Mataracı Çevik, 1976 yılında İstanbul’da doğmuştur.Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1999 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır.İhtisasını ise 2001-2006 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Nöroloji Uzmanlığını almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır