Doktorsitesi.com

Migren Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Uzm. Dr. Aycan Aydoğmuş
Uzm. Dr. Aycan Aydoğmuş
8 Eylül 2016872 görüntülenme
Randevu Al
Migren Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Migren şiddetli baş ağrısı atakları şeklinde tanımlanabilir.

Tek taraflı (ense, göz, alın, şakak, kulak, baş yarısı) lokalize/yaygın

Zonklayıcı nitelikte

Orta/ağır şiddette

4-72 saat sürebilen şiddetli baş ağrısı atakları şeklinde nitelendirilebilir.

Migren baş ağrısının şiddeti, yeri, şekli, sıklığı, süresi aynı kişilerde bile değişkenlik gösterebilir. Genetik geçiş söz konusudur. Genellikle ergenlik çağında başlar, 30-40 yaşlar en sık gözlemlendiği yaşlardır ve ilerleyen yaşla birlikte azalma eğilimindedir. Kadın/Erkek görülme sıklığı kabaca 3/1 oranındadır. Nörolojik ve fiziksel muayene bulguları normaldir. Görüntüleme (Kranial MR/BT/anjio), EEG, laboratuar incelemeleri genellikle normaldir. Migrende yapılan muayene ve testler diğer hastalıkları dışlamak amacı ile yapılır.

MİGREN AURASI

Migren baş ağrısına aura eşlik edebilir. Aura öncül, haberci anlamındadır. Migren atağı ile birlikte, yada tamamen bağımsız olarak gözlemlenebilir. Migren atağından genellikle 4 dk- 1 saat öncesinde başlar. Basit ışık çakmaları, karanlık noktalar, zik zak çizgiler, yarım/tam görme kaybı, renkleri farklı algılama, renk kaybı/dalgalanmalar şeklinde görsel olabilir.

Etiketler

Migren çeşitleriMigren tedavisi başarısıMigren nedeniMigren tetikleyicilerMigren tanısıMigren cerrahisiMigren belirtileri

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Aycan Aydoğmuş

Uzm. Dr. Aycan Aydoğmuş

Uzm. Dr. Aycan AYDOĞMUŞ, 1976 yılında Malatya'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1992 yılında Malatya Fen Lisesi’nde bitirdikten sonra Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2005 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır