Mide botoksu herkese yapılabilir mi?

Mide botoksu herkese yapılabilir mi?

Son günlerin popüler kilo verme yöntemi olan ‘’Mide Botoksu’’; etkili ve sağlıklı bir uygulamadır.

Bilindiği gibi özellikle kozmetik amaçla yaygın olarak uygulanan Botoks, sağlıkta pek çok rahatsızlık için kullanılan etkinliği kanıtlanmış bir ilaçtır. Bir bakteriden elde edilen Botoks; uygulandığı yerdeki kaslarda geçici olarak fonksiyon azalması yapmaktadır. Geçici olan bu uygulamalar birkaç kez tekrarlandığında uzayan etki elde etmek mümkündür.  Botoks etkisi 3-4 günde başlayıp; 4-6 ay kadar devam etmektedir.

Günümüzde kilo vermek amaçlı pek çok yönteme mevcuttur. Bunlardan en bilinenleri Diyet, spor, akupunktur, soğuk veya sıcak lipoliz, liposuction, ilaçlar dır. Pek çok kişi bu yöntemlerden bir veya bir kaçını denemiş; ya kilo verememiş, ya da kilo verip tekrar kilo alarak hayal kırıklığı yaşayabilmektedir. Özellikle diyet yapıldığında iştah duygusu en büyük sorunu oluşturmaktadır. Kişi bir diyet programına uymaya çalışmakta veya kendince bazı beslenme kontrol yöntemlerine başvurmaktadır; ancak burada en büyük sorun iştah duygusunun kontrolüdür. Sürekli bir yeme isteği ve bunu sınırlama duygusu. Bu durum kişide bir iç çatışma ve neticede mutsuzluk yaratmaktadır.  Bir yerden sonrada iştah duygusu galip gelerek tüm çabaların boşa gitmesine neden olmaktadır. İşte: burada Mide Botoksu devreye girmektedir. Mide Botoksu; midenin iki farklı bölgesinde yaklaşık 20 farklı noktaya yapılmaktadır. Fundus adı verilen ve iştah hormonu olan Ghrelin’in salgılandığı bölge ve mide kaslarının en güçlü olduğu Antrum bölgesi. Fundus bölgesine yapılan enjeksiyonlar kişinin açlık duygusunun kaybolması veya azalmasını sağlayarak diyet uygulanmasını kolay hale getirmektedir. Antrum Bölgesine yapılan Botoks mide kaslarının daha az kasılması ve dolayısı ile gıdaların barsağa itilmesi sürecinin uzamasına neden olmaktadır, daha uzun süre midede kalan gıda nedeniyle bir sonraki yeme ihtiyacı süresi uzamaktadır. Örneğin karbonhidrat ağırlıklı beslenen bir kişi 4-6 saat arayla acıkır; Botoks uygulamasından sonra bu süre 8-10 saate çıkmaktadır.

Mide Botoks’un diğer botoks uygulamalarından farkı daha yüksek dozda uygulanmasıdır. Genellikle 200 ünite olarak uygulanan botoks, gerektiğinde 500 üniteye kadar çıkılan dozlarda uygulanabilmektedir. Burada bahsedilen Allergan Botoks ’dur. Diğer bir botoks çeşidi olan Dysport botoks için farklı dozlar söz konusudur.

Mide Botoksu; uygulandıktan sonra bir bariatrik diyetisyen kontrolünde ‘’Detoks’’ programı ve devamında beslenme alışkınlıklarına yönelik düzenlemeler etkinliği ve kalıcılığı artırmaktadır.

‘’Mide Botoksu’’ ile ilgili sık olarak sorulan bir soru; her kiloya veya her yaşta yapılabilir mi şeklindedir. Bu sorunun en doğru cevabı:   ‘’Mide Botoksu’’ 18 ile 65 yaşları arasında fazla kilosu olan ve mide ameliyatı olmamış herkese yapılabilir.

Mide Botoksu: 18 yaşından önce yapılabilirliği konusunda kesin kanıtlar olmaması, 65 yaşından sonra ise kilo verme sürecinde yaşanabilecek sağlık sorunları nedeniyle önerilmemektedir.

Mide Botoksu; 5 kilo fazlası olana yapılabileceği gibi 100 Kilo fazlası olana da yapılabilir.  Bu yönüyle çok geniş bir nüfusa hitap eden bir uygulamadır.

Sonuç olarak; Mide Botoksu tüm çabalarına rağmen kilo vermekte zorlanan kişilerde, iştah duygusunu azaltarak ve doygunluğu uzatarak etkili kilo kaybı sağlamaktadır.

Bu makale 21 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. İbrahim Sakçak

Doç. Dr. İbrahim SAKÇAK, 1966 yılında Sungurlu’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SB. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1995 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Çorum Devlet Hastanesi, Anamur Devlet Hastanesi ve Adıyaman Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Doç. Dr. İbrahim SAKÇAK, 2008 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne atanmıştır. 2009 yılında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi2nde Girişimsel Endoskopi eğitimi almıştır. 2010 yılında ise ABD, Pensilvanya - Pittsburg Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde İnce Barsak Nakli konusunda çalışmalar yapmış ve eğitim almıştır. 2011-2012 yılları arasında İnönü Üniversites ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Zayıflama tedavisi
Doç. Dr. İbrahim Sakçak
Doç. Dr. İbrahim Sakçak
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube