Mezoterapi, ilk 1952 yılında Fransız Dr. Michel Pistor tarafından geliştirilen estetik amaçlı tıbbi bir işlemdir.
Mezoterapi nasıl etki eder?
Mezoterapide problemin olduğu bölgeye uygun homeopatik ajanlar, farmasötikal ajanlar, vitaminler, bitki ekstraktları (özütleri) mikroenjeksiyon tekniğiyle cilt ve/veya cilt altına uygulanır. Bu şekilde o bölgedeki kan dolaşımı, lenfatik dolaşım ve immün cevap düzenlenir.
Mezoterapiye cevap ne zaman başlar?
Hastalığın ciddiyetine göre ve vücut yapısına göre cevap değişir. Ancak genel olarak 2-3 seansta sonuç alınmaya başlar.
Mezoterapi hangi durumlarda kullanılır?
Sellülit
Saç dökülmesi
Skar revizyonu (ciltteki nebbe dokularının iyileşmesi)
Cilt gençleştirme
Lokal (bölgesel) yağlanma
Sellülit mezoterapisi
Ülkemizdeki kadınların neredeyse %80’inin sorunu olan selülit, kalça, bacaklar, karın, hatta kollar ve dizlerde bile oluşabilir. Selülitin oluşmasının sebebi olarak östrojen hormonu gösteriliyor. Östrojen hormonu da kadınlara özgü bir hormon olduğu için selüliti kadınlara özgü bir rahatsızlıktır. Östrojen, vücutta yağ ve şekerin depolanmasını sağlayarak insülini artırır. Özellikle buluğ çağı, hamilelik ve doğum kontrol haplarının kullanıldığı dönemlerde, bu hormon en üst seviyeye ulaşır. Kadın vücudunda kalça, karın, alt ve üst bacak bölgeleri yağ depolamaya uygun bir yapıdadır. Selülit, deri altındaki yağ hücreleri gereğinden fazla yağ depoladıkları zaman oluşur. Şişen hücreler dışarı doğru çıkıntılar oluşturur ve sonuçta deri girintili çıkıntılı bir hal alır.
Sellülitte Mezoterapi Nasıl Uygulanıyor?
Sadece bir kez kullanılıp atılan, 4 milimetrelik özel steril iğnelerle cilt altına şırınga edilen maddeler sellülitli alanda kan akımını ve lenfatik dolaşımı düzenler, yağ depozitlerini çözer ve sertleşmiş bağ dokuyu düzeltir. Bozulmuş olan yağ hücreleri ile dolaşım arasındaki ilişki tekrar kurulur ve yağ hücrelerine depolanmış yağ yeniden çalışmaya başlar, şeker ve yağ asitlerine ayrılarak kullanılabilir hale gelir. Mezoterapi süresince kişinin yapacağı düşük kalorili bir rejimle bu yağlar, vücut tarafından enerji olarak tüketilir. Mezoterapide, kişi, bölgesel olarak selülit yağlarını kaybettiğinden kısa sürede olması gereken şekle kavuşur.
Mezoterapiden Sonra Selülitler Yeniden Oluşabilir mi?
Kişi beslenmesine dikkat etmezse, tedaviden sonra eski yeme alışkanlıklarına dönerse, egzersiz yapmayı ihmal ederse selülitler yeniden oluşur, ancak bunlar yüzeysel yağ olarak vücuda eşit olarak dağılır.
Sellülit tedavisi için mezoterapi ile 4-10 haftada, haftada bir kez olmak üzere başarılı sonuçlar alınır. Eğer hasta diet ile bunu korursa sonuçlar kalıcıdır.
Saç dökülmelerinde Mezoterapi
Mezoterapi kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmelerinde ince ve zayıf saçlarda tedavi için başvurulabilecek oldukça faydalı bir yöntemdir. Özellikle saçların yoğun döküldüğü lohusalık döneminde, mevsimsel saç dökülmelerinde seanslar halinde uygulanmaktadır. Bu yöntemde çok ince uçlu mezoterapi iğnesi ile PRP, antiandrojenik maddeler, büyüme faktörleri, vitaminler, kan dolaşım düzenleyiciler ve keratin yapı elemanlarından oluşan bir kokteyl enjekte edilir.
Ayrıca saç ekimlerinden sonra da ekilen saçın daha sağlıklı ve uzun ömürlü olması için saç mezoterapisi veya PRP tavsiye edilmektedir.
Saç Mezoterapisi Hangi Sıklıkta Yapılır?
Saçın ihtiyacına göre haftada bir seans toplam 8-10 seans uygulanabilir. Saç mezoterapisi yoğun dökülme döneminde haftada bir, daha sonra ise ayda bir kez önerilmektedir.
Skar tedavisi
Skar, cilt lezyonundan sonra oluşan doku tamiridir. Doku oluşan hasarı giderirken bazen o bölgedeki reaksiyona bağlı olarak nebbe dokusu oluşabilir. Bu bölgelere üçer hafta aralıklarla 5-6 seans mezoterapi yapılabilir.
Cilt gençleştirme (Mezolift)
Güneş hasarı ve kollajen kaybı birleşerek cildin dolgunluğunu ve görünümünü bozar. Mezoterapi yoluyla vitaminler, antioksidanlar ve bağ doku maddeleri dermise çok ince iğnelerle enjekte edilir. Mesolift oldukça etkili bir anti-aging tedavidir. Ciltte kollajen sentezini uyarır; gençleşme, sıkılaşma ve parlaklık oluşur.
Seans sıklığı kişiye göre değişmekle birlikte, ilk ay 3 veya 4 seans, ikinci ve üçüncü ay 15 günde 1 seans, dördüncü ay 1 seans idame tedavisi şeklinde düzenlenmektedir. Seans sayısı arttıkça etkisi kalıcı olur. Botoks, dolgu ve kimyasal peeling uygulamalarına çok uygun bir destek tedavidir ve birlikte kullanılabilir.
Bölgesel yağlanma (Mezolipoliz)
Mezolipoliz, mezoterapinin bölgesel yağ eritme amacıyla kullanılan yöntemidir. Uygulamada soyadan elde edilen başta PPC (fosfatidilkolin) ve diğer bazı ilaçlar kullanılır. Fosfatidilkolin kolesterol ve karaciğer yağlanması tedavisinde kullanılmakta olan bir ilaç etken maddesidir. Etkisini yağ hücresi içindeki katı yağın çözünmesini sağlayarak gösterir (Emülsifiye edici etki). Böylelikle yağ hücrelerinin parçalanması ve uzaklaştırılması kolaylaşır. Uzaklaştırılan ve metabolize olan yağlar vücudun doğal lenfatik sistemiyle dışarı atılır.Bu yöntem diyet ve egsersizlere dirençli olan bölgesel yağ fazlalıklarını gidermek amacıyla kullanılır. Bölgesel olarak; karın, bel, kalça, sırt, bacak ve kollarda yağ birikimleri olanlarda başarı şansı yüksektir. Cerrahi yolla yağların çıkarılmasından sonra oluşabilen şekil bozukluklarının tedavisinde de ve selülit tedavisinde de uygulanabilir.
Mezolipoliz Kaç Seans Uygulanmalıdır?
Seans sayısı kişinin hedef yağ kitlesinin büyüklüğüne göre değişir.Bir seansda uygulanacak doz miktarı bellidir. Genellikle total seans sayısı 4- 8 olarak planlanır. Seanslar 4 – 6 hafta aralıklarla yapılır. Uygulamanın etkisi 2. haftadan sonra görülmeye başlar. Hastaların % 80 i asıl etkiyi ikinci seanstan sonra görmeye başladıklarını ifade ederler.
Mezolipoliz Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yağların karaciğer yoluyla parçalanması sebebiyle mezolipoliz yapılan süre içerisinde alkol alınmamalıdır. Aspirin ve ağrı kesici (NSAI) ilaçlar mezolipoliz işlemini baskıladığı için tedavi süresince kullanılmamalıdır.
Mezolipoliz Kimlere Uygulanmaz?
Hamile, emziren anne, kalp hastalığı olanlara, karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olanlara, antikoagulan tedavi görenlere, diyabet hastalarına mezolipoliz uygulaması yapılmaz.
Mezoterapinin yan etkileri nelerdir?
Enjeksiyon bölgesinde geçici ezik ve çürükler olabilir. Kullanılan maddeler sistemik dolaşıma karışmaz. Bu nedenle bu problemler geçicidir.
İşlem sonrasında günlük yaşantıya hemen dönülebilir mi?
Küçük iğne izleri 24 saat içinde tamamen kaybolmaktadır. İşlem sonrasında makyaj yapılabilir.
Mezoterapi işleminin maliyeti nedir?
İşlemin maliyeti yapılacak bölge genişliğine ve periyodik tekrarına göre değişir.
Mezoterapi tedavisini ne sıklıkla yaptırmayalım?
Yaklaşık 1-2 hafta ara ile yapılan 4-6 seanslık tedavi bir kür olarak kabul edilir. Tedavi sonucu oluşan canlılık ve iyilik halinin korunması için 3-6 ayda bir tekrarı önerilmektedir.
Mezoterapi tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mıdır?
İşlem sonrasında uygulama yapılan bölgede morluk görülebilir. Çok nadirde olsa alerji vakaları bildirilmiştir.