Mevsimsel hastalıklar ve beslenme

Mevsimsel hastalıklar ve beslenme

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminde zayıflama, soğuk algınlıkları ve bahar yorgunluğu birlikte sık sık görülebilmektedir. Sağlıklı beslenmek, fiziksel aktivite, düzenli uyku ve stresten uzak durabilmek mevsimsel hastalıklara karşı vücudu güçlendirmek adına çok büyük önem taşımaktadır. Tabiî ki bu aynı zamanda Covid 19 enfeksiyonu ile mücadele için de önemli bir durumdur.

            Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye bağlı fiziksel aktivitede azalma olabilmektedir. Bir de gecelerin uzun olması televizyon karşısında daha fazla vakit geçirmeye sebep olmakta ve bu da sürekli atıştırma eğiliminin artması ve kişilerde kilo artışı ile sonuçlanabilmektedir.

            Sonbahar ile beraber üst solunum yolları hastalıklarında gözle görülür bir artış olmaktadır. Bir de buna Covid 19 enfeksiyonunu eklersek sağlıklı beslenmenin önemi daha iyi anlaşılabilir.

            Vücut direncini yüksek tutmak sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçmektedir. Tek tip beslenmek yerine besinlerde çeşitliliğe önem vermeli, bütün besin gruplarından gün boyunca düzenli ve dengeli bir şekilde tüketmeliyiz. Özellikle fermente süt ürünlerinden kefir ve yoğurt gibi besinler hem sindirim sistemimizi korur hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

            Sebze ve meyveler mevsimine göre tüketilmelidir. Sebze ve meyveler yüksek oranda lif, C vitamini ve mineral içerikleri yanında iyi birer antioksidan kaynağıdırlar. C vitamininden zengin portakal, mandalina, kivi,greyfurt gibi meyvelerin yanında kırmızı ve yeşil biber, pancar, turp, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana gibi besinler bolca beslenmemizde yer almalıdır. Günlük 3 porsiyon sebze ile 2 porsiyon meyve en azından yeterli olacaktır.

            Yine omega 3 kaynağı besinler çok iyi bir bağışıklık sistemi koruyucusudurlar. Özellikle, somon, sardalya, hamsi gibi balıklar haftada en azından bir kere tüketilmelidir.

            D vitamini kaynağı güneş, kışın çok fazla yüzünü göstermediğinden ve ayrıca kapalı ve sıkı giyinmek zorunda olduğumuz için vücudumuza D vitaminini yeterince alamamaktayız. Yapılan son çalışmalarda ise D vitamini eksik olan bireylerde Covid 19 enfeksiyonunun ağır seyrettiği gösterilmektedir. D vitamini kemik gelişimi için önemli olduğu kadar bağışıklık sistemi için de büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle gerekli durumlarda mutlaka D vitamini desteği dışarıdan alınmalıdır.

            Çinko, selenyum ve magnezyum mineralleri de bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Çiğ kuru yemişler, balık, kurubaklagillere de diyetimizde yer vermemizde büyük fayda vardır.

            Kış aylarında sıvı tüketiminde de yetersizlik görülebilmektedir. Sıvı tüketimi yaşamımızın her döneminde çok önemlidir. Vücuttan zararlı maddelerin atılması ve vücudun diğer fonksiyonları için su çok gereklidir. Günde 10-12 bardak su tüketmekte büyük fayda vardır.

            Ayrıca hep dediğimiz gibi bütün bunların yanında düzenli fiziksel aktivite de bağışıklığımız için önemlidir. Her gün yapılacak bir saatlik yürüyüşler yararlı olacaktır.

            SAĞLIKLA KALIN……

Bu makale 3 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tümay Karlıdere

Dyt. Tümay KARLIDERE, 1966 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında başarıyla tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen) unvanı almıştır.

Dyt. Tümay KARLIDERE, Balıkesir Merkez'de bulunan Karlıdere Sağlık Eğitim ve Danışmanlık  Merkezinde  hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Beslenme
Dyt. Tümay Karlıdere
Dyt. Tümay Karlıdere
Balıkesir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube