Mevsim geçişlerinde çocuk bağışıklığını güçlendirmek için öneriler

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için, çocukların mutlaka alması gereken besinler v

Mevsim geçişlerinde çocuk bağışıklığını güçlendirmek için öneriler

 

Kefir, tüketilen besinlerin emilimini arttırır, bağışıklığı güçlendirir, vücudun hormonal değişikliklere karşı uyum sağlamasına yardımcı olur ve enfeksiyonları önler.

Bal; düzenli kullanımda iyi bir bağışıklık sistemi düzenleyici ve enerji kaynağıdır. Ayracı demir bakımından da zengindir. İçeriğinde Clostridium adlı bakteri içermesinden dolayı 2 yaşının altındaki çocukların tüketmesi ve diyabet hastaları tüketimine dikkat etmesi gerekir.

A vitamini; görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımı, bağışıklık sistemi ve doku hücresi farklılaşmasında gerekli bir vitamindir.

A vitaminini organizmada iki yolla sağlanır. Retinol formundaki A vitaminini hayvansal kaynaklı karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta gibi besinlerden alırsınız. Bitkisel kaynaklardan ise beta karoten gibi karotenoidleri alır ve bunları organizmanızda A vitaminine dönüştürebilirsiniz.

Karotenoidlerin ( A vitamini ön maddesi) kaynakları kırmızı ve sarı portakal ile birçok koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. En çok sarı turuncu (havuç, kış kabağı vb.) koyu yeşil yapraklı sebzeler ile sarı ve turuncu meyvelerde (kayısı, şeftali vb.) bulunur.

B6 vitamini: Protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasında yardımcıdır. B6 vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemi için gereklidir.

Çocukluk çağında anne sütü ile beslenmemiş hazır mamalarla beslenen çocuklarda ihtiyacı daha fazladır. En iyi kaynakları, et, karaciğer, böbrek, tahıllar ve kuru baklagillerdir.

C vitamini: Zehirlenmeler ve ateşli hastalıklarda vücudu koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir vitamindir. Vücudumuzda kan yapımı için gerekli olan demir ve folik asidin kana geçmesini kolaylaştırır ve kullanımını arttırır. Böylelikle kansızlığı önler

C Vitamininin En Çok Bulunduğu Besinler; Limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller, çilek, böğürtlen, kuşburnu, domates, lahana, patates ile ıspanak, marul, yeşilbiber asma yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzeler zengin kaynaklarıdır. Bu besinleri taze olarak tüketmek, bekletmemek vitamin kayıplarını önlemek açısından önemlidir.

Çinko:  Hücresel bağışıklığın oluşumunda etkindir. Et, karaciğer, yumurta ve deniz ürünleri çinkonun en iyi kaynağıdır. Süt ve ürünleri, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve tahıllar yeterince çinko içerirler.

 

Çocuklar için bağışıklığı destekleyici besinlerden bahsettikten sonra en zor işi uygulama kısmı!! Bu yiyecekleri çocuklarımıza nasıl sevdirerek vermeliyiz? Öğünlerle birkaç tarif sizler için sundum.

  1. Kefir, tadını sevmeyen çocuklara için, 1 tatlı kaşığı bal ile tatlandırıp çocuğunuzun sevdiği bir meyve ile blendirize ederek kefiri sevdirebilir hale getirebilirsiniz.
  2. Kahvaltını yanın C vitamininden zengin 1 portakal, 1 mandalina, yarım limon, yarım greyfurt ve tadını yumuşatmak için bir elma ile meyve suyu hazırlayabilirsiniz.
  3. Çocuklarınızın kahvaltılarına mutlaka bir tane yumurta, isteklerine göre taze sıkılmış meyve suyu ya da 1 su bardağının içine 1 tatlı kaşığı bal ilave ederek kahvaltılarını kuvvetlendirin.
  4. Haftada minimum 1 kez balık omega-3 alımı açısından da faydalı olacaktır. Yanına havuç, turp, kırmızılahana ve yeşillikten rengârenk yapılan bir salata görsel olarak da ilgilerini çekecektir.
  5. Brokoli ve karnabahar gibi sebzeleri haşlayarak sarım sarımsaklı yoğurda batırarak sebzeleri farklı şekillerde dikkat çekici halde sunmaya çalışın.
  6. Sağlıksız atıştırmalıklar yerine ise, nohuttan cips hazırlayabilirsinz. Nohutları biraz yumuşayana kadar haşlayıp kurumaya bırakın sonrasında üzerine yağ gezdirerek fırınlayın, son olarak da çocuğunuzun sevdiği baharatlarla (pul biber, kimyon, sarımsak tozu gibi) karıştırarak servis edin.
  7. Yüz yüze eğitimin başlaması üzerine havaların da soğuması eklenince çocukların bakteri ve virüslerle maruz kalmaları kaçınılmaz, gece yatmadan önce fındık büyüklüğündeki yaş zencefili rendeleyip üzerine bir tatlı kaşığı bal, isteğe göre biraz limon ve tarçınla kaynar suda biraz bekletip içirirseniz boğazdaki tahrişi önler yatıştırır. Zencefilin termal etkisi terlemeye yardımcı olarak toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olur.

Bu makale 17 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Özden Örkcü

Dyt. Özden Örkcü,  1986’ da İstanbul’ da doğdu.İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’ da tamamladı. 2008 yılında Gaziosmanpaşa Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünü, 2015 yılında Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümünü tamamladı. Aldığı Eğitimler Dokuz Eylül Üniversitesi HACCP 9001 Kalite Yönetim Sistemleri Gıda Mühendisleri Odası ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Medipol Üniversitesi Karbonhidrat Sayımı ve Diyabette Beslenme Medipol Üniversitesi Beslenme Yaklaşımı ve Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği Haliç Üniversitesi Renal Diyetisyenliği Prof. Dr. Murat Baş Sağlık Afiyet Kanser ve Beslenme gibi birçok eğitim kurs ve sertifikasyon programlarına katıldı. 2008-2010 yılları arasında unlu mamüller sektöründe iş hayatına başladı, ürün geliştirme ve ürün kalitesini arttırmak adına birçok çalışmal ...

Etiketler
Adolesan dönemi
Uzm. Dyt. Özden Örkcü
Uzm. Dyt. Özden Örkcü
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube