Mesane Kanseri Hakkında

Prof. Dr. N.Aydın Mungan
Prof. Dr. N.Aydın Mungan
23 Ocak 202558 görüntülenme
Randevu Al
MESANE Mesane(idrar torbası) karın alt bölümünde içi boş bir organdır ve böbreklerde kanın süzülmesi sonucunda oluşan idrarı biriktirir. idrar mesaneye üreter adı verilen iki tüp aracılığıyla geçer. Mesanede biriken idrar belli bir hacime ulaşınca, işeme yoluyla atılır. Yani mesane idrarın birikmesi ve boşaltılmasını sağlayan dinamik bir organdır. Mesanenin dolup boşaldıkça hacmini değiştirmesine yardım eden kas tabakası vardır. İdrar mesaneden dışarıya üretra adı verilen bir tüp aracılığıyla atılır. MESANE KANSERİ Birçok kanser köken aldıkları dokuya veya yere göre adlandırılır. Sadece mesanenin yüzeyel katmanına (en iç katmana) sınırlı kansere yüzesel kanser veya kasa invaze olmayan kanser adı verilir. Tedavi sonrası, kasa invaze olmayan kanser nüks edebilir (tekrarlayabilir). Nüks genellikle aynı özelliklere sahip yine kasa invaze olmayan bir kanserin, eski yerinde veya mesanenin başka bir yerinde görülmesi şeklinde karşımıza çıkar ve bunların çok büyük çoğunluğu vücudun başka yerine yayılmazlar, olay sadece mesanededir. Mesane Kanserinin bu özelliği nedeniyle mesane tümörlü hastaların düzenli kontrollerine gelmeleri ayrı bir önem taşımaktadır .Ancak bazen nüks ile birlikte hastalığın ilerlemesi de söz konusu olabilir ve bu durumda kanser derinleşerek kas tabakasına geçebilir. Buna invaziv(derin) kanser denir.Kas içinde ilerlemiş mesane kanseri mesane dışına çıkıp çevre dokulara da yayılabilir. Eğer buralara ulaşmışsa akciğer, karaciğer, beyin, kemik gibi uzak organlara da atlamış olabilir.Bu yeni metastatik mesane kanseri denir.
Mesane Kanseri Hakkında

MESANE KANSERİ ŞİKAYETLERİ

Mesane kanserinde sık görülen şikayetler ve bulgular şunlardır:

1- İdrardan genellikle ağrısız kan gelmesi ve bunun zaman zaman durup sonra tekrarlaması

2- İşeme esnasında yanma veya ağrı

3- Sık idrara çıkma Bunlar mesane tümörünün kesin bulguları değildir.

Tanı Ve Evreleme

MESANE KANSERİ  / TANI VE EVRELEME

 

Doktor şikayetlerin nedenini bulmak için tıbbi hikaye alır ve muayene yapar. Bu muayene  makattan parmakla muayeneyi ve kadınlarda vajinal muayeneyi de kapsar. Ek olarak idrar ve kan örneklerini tümör hücrelerini araştırmak amacıyla laboratuara gönderir. Doktor direkt olarak mesane içine bakmak için sistoskop adı verilen bir alet kullanır. Bu işlem ancak anestezi altında yapılabilir. Fleksibl sistoskopi denilen daha gelişmiş bir yöntemde ise anesteziye gerek yoktur.Doktor bu alet aracılığıyla inceleme amacıyla mesaneden örnek doku alabilir. Kanser aramak için doku örneği alınmasına biyopsi (parça almak) denir. Birçok durumda kanserin varlığını ispatlayacak tek yol biyopsi almaktır. Eğer kanser kitlesinin tümü biyopsi esnasında alınmışsa, kanserin hem teşhisi hem de tedavisi uygulanmış olacaktır.

 

Biyopsi yapılması gereken bir hasta doktoruna şu soruları sormak isteyebilir.

 

 * Ne zaman, neden biyopsi yapılması gerekiyor?

 * Ne kadar sürecek? Acıtacak mı?

 * Ne tür yan etkiler beklemem gerekiyor?

 * Hastanede yatmam gerekiyor mu?

 * Biyopsi olmadan tanı konulamaz mı?

 * Sonucu ne kadar zamanda öğreneceğim?

 * Eğer kanser saptanırsa, tedavi hakkında kim bilgi verecek ve tedaviyi kim yapacak?

Mesane tümörü teşhisi konulunca doktor hastalığın evresini (kasa invaziv olup olmadığını) ve saldırganlık derecesini öğrenmek isteyecektir. Hücrelerin derecesi önemlidir çünkü, bu inceleme hücrelerin normalden ne kadar farklı olduğu veya hastalığın hangi hızla ilerleyeceği konusunda bilgi vermektedir. Düşük dereceli tümörler daha yavaş büyürler. İşte bu derece ve evrenin doğru olarak öğrenilmesi ancak biyopsi ile alınan tümör dokusunun patolojik incelenmesi ile mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra idrardaki hücrelerin incelendiği idrar sitolojisi ile de hastalığın derecesi hakkında bilgi edinilebilir ancak bu kesin tanı için her zaman yeterli olmayabilir. Ayrıca, piyasada bulunan ve genellikle idrardaki kanser hücrelerinin ürünlerini tespit etmeye yarayan test yöntemleri (kitler) mesane tümörü tanısında tek başlarına yetersiz kalmakta, tanıdan ziyade hastaların takipleri sırasında yardımcı olarak kullanılabilmektedirler.

Evreleme ise kanserin kaynaklandığı organdaki, lenf ya da kan yolu ile gidebileceği organlardaki yayılım derecesini gösterir. Kanserin evresi tanı esnasında belirlenir ve bu amaçla ek testler, örneğin; Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, intravenöz piyelografi, kemik sintigrafisi, akciğer grafisi  yapmak gerekebilir.

Etiketler

Mesane kanserinin evreleriMesane kanseri nedenleriMesane kanseri yaşam süresi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. N.Aydın Mungan

Prof. Dr. N.Aydın Mungan

Prof. Dr. N.Aydın Mungan, 1965 yılında Ankara'da doğmuştur. 1989 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1995 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğinden Üroloji uzmanı oldu. 1997'de ABD Teksas Baylor Kolej'de Prof. Dr. Scordino gözetiminde Prostat Kanseri üzerine çalıştı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.