Menopozda beslenme nasıl olmalıdır ?

Menopozda beslenme nasıl olmalıdır ?

Menopoz kadınların hormonal profillerinin ciddi şekilde değiştiği bir dönem, bu dönemin en büyük özelliği östrojen hormonundaki düşüştür. Menopozda kadınların östrojen seviyesi menopoz öncesi süreçteki seviyelerin %1’i civarına düşebiliyor. Menopoz döneminde östrojenin düşmesiyle kadınlarda kemik yoğunluğunda ciddi bir azalma görülmeye başlanıyor ve kadınlarda menopoz sonrasındaki 10 senede kemik yoğunluğunda %20’ye ulaşabilen bir azalma gözlemlenebiliyor. Bu da kemik erimesi ve kırık riskini ciddi şekilde arttırıyor. Menopoz sonrası kadınların kalsiyum ihtiyacı önceki döneme göre artıyor. Bu nedenle kalsiyumdan zengin yiyeceklere beslenmede bol bol yer vermekte yarar vardır. Başta süt ve süt ürünleri olmak üzere, ıspanak, pazı gibi koyu yeşil sebzeler, badem, susam gibi tohum ve çekirdekler, kalsiyumdan zengin besinlerdir. Kişi süt ve süt ürünü tüketmemeyi tercih ediyorsa, yerine kullandığı bitki sütü gibi alternatiflerin kalsiyum açısından fortifiye edilmiş olması oldukça önemlidir. Süt ürünü tüketmiyor ve bitki sütlerini evde  yapıyorsanız, kalsiyum alımınızın istenenden çok daha az olacağının bilincinde olmak ve dışarıdan takviye almak gereklidir..
Menopoz süresince D vitamini alımını önemsemek de yine kemik sağlığı için gereklidir. D vitamini için de kan seviyesi ölçüldükten sonra düşüklük varsa takviye almayı düşünmek iyi bir fikirdir. Bunun dışındaysa fiziksel aktivitenin kemik yoğunluğunu ve sağlığını korumak için önemli bir yardımcı olduğunu hatırlamakta yarar var. Çünkü ne demişler, işleyen kemik pas tutmaz. Menopoz döneminde bir diğer önemli noktaysa menopozla birlikte azalan östrojen hormonuyla birlikte artan iştah, ve ilerleyen yaşla birlikte yavaşlayan metabolizma hızının etkisiyle kilo alma potansiyelinin artmasıdır.
Bu dönemde olan kilo artışı hormonal değişikliklerin de etkisiyle ana olarak bel çevresinde olduğundan, sağlığı negatif etkileme potansiyeli çok daha yüksektir. Bu nedenle kilo kontrolü için beslenmedeki kalori yoğunluğunu düşürmek ve sebze, meyve tüketimini arttırmaya çalışmanın yanı sıra yeterli protein alındığında emin olmak yararlı olacaktır.

Bu makale 14 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Dyt.Gülce Gencan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2016 yılında diyetisyen unvanı almiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Fitoterapi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Mesleki çalışmalarına Dietizm Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Menopoz nedir
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube