Menenjit aşıları

Menenjit aşıları

Yılda Meningeokok ( N.Menenjitis ) vakaların insidansı 443 vaka, bunların %10-30 ölümcüldür, %30-40 sekel bırakır. Bu bakteri sepsis ve menengit hastalığına neden olur, 13 tipi

saptanmıştır. A C Y W B Z E H I K L D X

Tek doğal kaynağı insandır. Dış ortamda çabuk ölür, insanda Orofarinx’te kolonize olup, 14-18 yaşlarda, erkeklerde, sosyoekonomik durum düşük bölgelerde artar. Bu kolonizasyon kısa sürelidir ( 0-2 ay ), temastan sonra ilk 10 gün riskli dönemdir ( sekresyonla yakın temas ). 2/100 000 olma ihtimalı var. Bebekler ilk 40 gün anneden dolayı korunmuşlardır.

Risk Grupları:

Yurt öğrencileri 14-18 yaş arası.

0-5 yaş arası, 65 yaş üzeri

Askerler

Hacılar

ÜSYE geçiriyorsa, sigara, afrika ziyareti, immun yetmezliği olanlar

Aspleni, HİV varsa

Belirtiler:

Basmakla solmayan peteşiler, ateş, halsızlık, huzursuzluk.

Tanı:

Orofarinx’tan ve kandan kültür, gram boyama.

Tedavi:

Hemen yapılmalıdır, Hidrasyon, sedasyon, yatak başı 30-45 derece kaldır AB verilmelidir ( Rifa, Ceftriaxon, siprofoxasin ). Beyin ödemi varsa gereken tedavi, Tedaviden ilk 24 saat sonra bulaşıcılık riski kalkar.

Komplikasyonlar:

Çok, sağ kalanların yarısı sekelli olur. Bu nedenle erken teşhis edilmezse ölümle sonuçlanır.

Korunma:

N.menengitis’in serotip dağılımı çok değişiklik gösterir, Haç’ta mesela tüm serotipleri toplanır, en önemli 5 serotipten korunmak gerekir.

Bunu da 2 aşı tipi ile gerçekleştirebiliriz:

Menveo aşısıA  C  Y  W ‘den korur. 7. Ve 13. Ayda 2 doz. Veya 2 yaş üstü ise tek doz olarak uygulanabilmektedir.

Bexero aşısı: 2 tip B‘den korur. 3.-5.- Ve 14. Ayda 3 doz. Veya 9. Ve 14. Ayda 2 doz olarak uygulanabilmektedir. 2 yaş üstü ise iki doz olarak, 2 ay ara ile uygulanabilmektedir.

Piyasada başka ticari adlı aşılar da var, ama uygulama ayları ve dozları değişmektedir, buna istinaden ben ticari isim kullanmak zorunda kaldım.

Koruyuculuk: %90 nin üstündedir, Koruma süresi 5-10 yıldır. 10 yılda bir tekrarı uygundur.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Muhammed Hallak

Uzm. Dr. Mohamed HALLAK, 1965 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1994 - 1998 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

2009 yılında Suriye Türkiye dostluk derneği kurmuş ve 2016 yılına kadar dernek başkanı olarak görevde kalmış olan Uzm. Dr. Mohamed HALLAK, 2010 yılında Halep il sağlık müdürlüğünde Türkiye işleri takip bürosu müdürü olarak atanmıştır.

Uzm. Dr. Mohamed HALLAK, Mesleki çalışmalarına ise şu an İstanbul Bakırköy'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Menenjit aşısı geçerlilik süresi
Uzm. Dr. Muhammed Hallak
Uzm. Dr. Muhammed Hallak
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube