Meme onarımı (kanser sonrası)

Meme onarımı (kanser sonrası)

Meme rekonstrüksiyonu

Meme rekonstrüksiyon ameliyatı tümör veya başka bir hastalık nedeniyle alınmış olan memenin akabinde yapılan ameliyattır. Günümüz çağında yeni teknolojiler sayesinde doğal mem ile neredeyse birebir olan meme oluşturabilmektedirler.

Hasta ameliyat sonrası hasta tek göğüsün olmadığı zamanı geride bırakıp yeni ve daha kaliteli bir yaşama adım atmış olur.

Meme rekonstrüksiyonunda en iyi aday kimdir?

Meme rekonstrüksiyonu için en iyi adaylar, meme dokusu tamamen alınmış ve tümörlü dokuların tamamen ortadan kaybolduğu hastalardır. Hastanın ameliyatı ertelemek için birçok sebebi olduğu gibi meme rekonstrüksiyonu düşünmemiş de olabilir. Kendi dokusundan bir rekonstrüksiyon yapılacak ise doktor beklenmesini tavsiye edebilir. Her durumda doktorunuz ile konuyu yüz yüze görüşmeniz uygun olacaktır.

Meme rekonstrüksiyon ameliyat sonrası ne gibi zorluklar oluşabilir?

Her ameliyat için söz konusu olan komplikasyonlar meme rekonstrüksiyon ameliyatı için de geçerlidir. Nadiren sıvı toplama, kanama gibi durumlar oluşabilir. Sigara içen kişilerde yara iyileşmesi gecikebilir ve deformasyonlar oluşabilir. Kapsül kontraktürü (protez etrafındaki skar dokusunun protezi sıkıştırması) oluşumu en çok görülen sorunlar arasındadır.

Meme rekonstrüksiyon ameliyatı kemotreapi / radyoterap tedavisine engel olur mu?

Bu ameliyatı geçirmiş olan hastanın kanser nüksü (rekürrens) üzerine bir etkisi görülmediği gibi radyoterapi/kemoterapi tedavisine de engel olmaz. Amelyat sonrası düzenli mamografi çekimin zararı bulunmaz.

Meme rekonstrüksiyon ameliyatın ideal planlaması nasıl olur?

Ameliyata başlanmadan önce ideal olanı, genel cerrah ve plastik cerrahın birlikte plan yapıp ameliyata girmeleri şeklindedir. Sağlık durumunuz değerlendirildikten sonra, doktor hastanın bulunduğu yaşına, anatomik yapısına, dokuların durumuna göre ve hasta isteklerine göre, en iyi seçenekleri verecektir.

Meme dokusu alındıktan sonra, meme rekonstrüksiyonu görüntüyü düzeltebilir ve hastanın güvenini de arttırır. Ancak unutulmaması gereken, bu ameliyat sonucu sadece iyileştirme için, mükemmelliğe ulaştırmaz.

Meme rekonstrüksiyon ameliyat öncesi dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

Hasta eğer kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa, doktor kullanımını 10 gün öncesinden kesilmesini isteyebilir, ameliyat öncesi vücudun herhangi bir yerinde enfeksiyon olmamasına özen gösterilmeli. Hasta sigara içiyor ise ameliyat öncesi bırakması önerilir.

Meme rekonstrüksiyon ameliyatı nerede yapılır?

Meme rekonstrüksiyonu birkaç ameliyatın bir arada yapılmasını gerektirir. İlk basamak, ister meme dokusunun alınması ile eşzamanlı olsun ya da ikincil olarak yapılsın, ameliyat hastanede yapılır.

Ne tür anestezi uygulanır?

Meme dokusunun oluşturulması ameliyatı, genel anestezi ile uygulanır. Uygulanan ikinci ameliyatlar ise lokal anestezi genellikle sedasyon ile birlikte ile yapılır.

Hangi tarz protez kullanılır?

Tüm meme protezlerinin dış kısmında (kılıfında) silikon tabaka vardır, içinde ise ya  salin adı verilen tuzlu su karışımı bulunur veya silikon jel. 2006 yılından beri içi jel ile dolu olan protezler, Amerika Birleşik Devletleri’nde Food and Drug Administration (FDA) tarafından kabul edilmiştir. İki çeşit olan salin ve jel ile dolu protezler herkesin kullanımına açıktır.

Meme rekonstrüksiyon ameliyat hangi şekilde gerçekleşir?

Bu tarz ameliyatlarda birden fazla seçenek olduğu için kişiye göre teknik seçilebilir. En çok bilinen derinin genişletilmesi ve akabinde protezin konulmasıdır. Meme dokusu alındıktan sonra göğüs duvar adele altına doku genişletici yerleştirilir. Haftalar sonra tuzlu su ile dolu olan genişletici derinin istenen genişliğe ulaşmasından sonra protez ile değiştirilir. Meme başı ve koyu deri ise daha sonra yapılır. Derinin genişletilmesine ihtiyaç duyulmayan hastalarda meme dokusu alınırken protez yerleştirilebilir.

Flep rekonstrüksiyon ameliyatı nedir?

Bazen protez tekniğine alternatif olarak karından, kalçadan ya da sırttan bir doku alınarak meme yapılabilir. Bunaflep rekonstrüksiyonu adı verilir. Flep cerrahisi farklı tipleri mevcut:

1-    Deri, deri altı yağ tabakası ve kas dokusu orijinal yapıştığı bölgeye bir damar sapı ile bağlı kalmaya devam eder ve deri altında yapılan bir tünel yardımıyla memenin oluşturulacağı bölgeye kaydırılır. Tek başına memeyi oluşturabileceği gibi, bu dokunun altına bir protez de konabilir.

2-    Diğer tip bir flep cerrahisinde ise, doku bağlı bulunduğu karın, sırt veya kalça bölgesinden tamamen ayrılır ve damarları alıcı bölgedeki damarlara dikilerek yaşaması sağlanır (serbest flep ile rekonstrüksiyon). Bu ameliyatı yapabilmek için plastik cerrahın mikrovasküler cerrahi konusunda da deneyimli olması gerekir. Çünkü, ince damarların birbirine dikilmesi mikroskop altında mümkün olmaktadır.

Flep rekonstrüksiyon ameliyatları protez tekniklerine göre daha kompleks bir ameliyattır.  Skar oluşumları daha yüksek düzeydedir ve iyileşme süreci protez tekniğine göre daha uzundur.

İkincil bir ameliyata ne zaman ihtiyaç duyulur?

Meme rekonstrüksiyon ameliyatı zaman içinde tekrarlanması gerekebilir. İlk gerçekleşen ameliyat en kompleks olanıdır ve ikinci ameliyatlar nispeten daha kolaydır. Eğer doku genişletici ile rekonstrüksiyon yöntemi seçilmiş ise, doku genişletci çıkartılıp yerine bir protez konulur. Meme başı ve etrafındaki koyu derinin oluşturulması da ikincil ameliyat ile gerçekleşir. Yeni oluşturulan memenin diğer taraf ile uyum ve simetri içerisinde olması için normal meme işlem görür.

Meme rekonstrüksiyon ameliyat sonrası neler beklenmeli?

Ameliyat sonrası oluşan ağrı için doktorun önereceği ağrı kesici kullanılabilir. Gerçekleşmiş ameliyatın boyutuna göre 2-5 gün içinde hastaneden taburcu olunur. Sıvıların birikmesini engellemek için konulan drenler ameliyat sonrası birinci ya da ikinci haftada alınır. Dikişler 7-10 gün içerisinde doktor tarafından alınır.

Meme rekonstrüksiyon ameliyat sonrası normal hayata ne zaman dönülür?

Meme dokusu alınma ve rekonstrüksiyon veya sadece flep rekonstrüksiyonu ameliyatından sonra normal yaşam koşullarına dönülmesi 6 hafta sürebilir. Protez ile gerçekleşmişl ameliyatlarda ise bu süre daha kısa olabilir. Skarlar (yara izi) çoğu zaman içinde pembeliği kaybolup solabilir. Bu süre cilt kalitesine göre 1-5 yıl olabilir ve izler hiçbir zaman tamamen giderilmez.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Cleveland Clinic Plastic Surgery Department'ta 1 yıl boyunca çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, aynı süre zarfında Ankara Belis Estetik Cerrahi ve Lazer Merkezi'nde de görev yapmıştır. 1999 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör unvanı almış olan Dr. TÜREGÜN, 2007 yılından beri yurtdışında da ameliyatlar yapmakla beraber, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Marebelis Estetik'te devam etmektedir. Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi, Maksillofasyal Cerrahi, Or ...

Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube