Meme kistleri nedir

Meme kistleri nedir

Kistler içi sıvı dolu keseciklerdir ve süt kanalı bezlerindeki genişlemeler sonucunda oluşur. Memede rastlanan her 4 kitlenin biri kist olup daha çok 35 yaşından sonra görülür. Değişik büyüklük ve sayıda karşımıza çıkabilir ve adet dönemleriyle ilişkili olarak büyüyüp küçülebilir.

Kistler ultrasonografik görüntülerine göre basit, komplike ve kompleks olarak tiplendirilebilirler. Basit olanlar düzgün sınırlı ve ince cidarlı olup çoğunlukla bir yıl içerisinde kaybolurlar. Basit kistlerde çapı küçük olup herhangi bir şikayete neden olmayanlar için özel bir takip ve tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Büyük ele gelen ağrılı basit kistler enjektörle boşaltılabilir. Boşaltılan içerik kanlı değilse veya 3 aylık izlemde tekrarlama olmuyorsa başka ek bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Kanlı olanlar veya birkaç kez tekerarlayanlar için patolojik inceleme gerekir.

Komplike kistler ise içeriği hafif yoğun olan kistler şeklinde tarif edilebilir ve aspirasyon faydalı olur.

Kompleks kistler ise cidarı düzgün olmayan, sıvı içeriği yoğun görünümlü, bölmeli, içinde katı kısımlar içeren kistlerdir. İçerisinde bulunan katı kısmın miktarına göerede kanser ihtimali artmaktadır. Bu tür kistlerde biyopsi ve/veya aspirasyon sitolojisi faydalı olacaktır.

Galaktosel ise emziren annelerde içi sütle dolu özel bir kist tipidir.

Bu makale 7 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Metehan Gümüş

Doç. Dr. Metehan Gümüş, 1990 yılında ukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1997 - 2002 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Genel Cerrah uzmanı olmuştur. İngiltere'de yaklaşık 1 yıl meme kanserinin estetik cerrahisi (onkoplastik cerrahi) eğitimi alan ve İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Meme Hastalıkları Kliniği'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışan Metehan Gümüş 2012 yılında Doçent ünvanı kazanmıştır. 200'den fazla ulusal ve uluslararası bilimsel eseri bulunan Doç. Dr. Metehan Gümüş yurtiçi ve yurtdışında birçok kongre ve kursa katılmış ve sunular yapmıştır. Adıyaman Devlet Hastanesi, Ardahan Asker Hastanesi, Elazığ Çağrı Tıp Merkezi, Dicle Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Peggy ...

Etiketler
Meme kistleri
Doç. Dr. Metehan Gümüş
Doç. Dr. Metehan Gümüş
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube