Meme kanserinde genin önemi

Meme kanserinde genin önemi

Kanser gelişimine ilişkin tıbbi literatür sonuçları, meme kanserine yatkınlığı belirleyen genlerde mutasyon olan kadınlarda meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Genetik özelliklerin kanser gelişimindeki etkisine ilişkin literatür sonuçları, meme kanserine yatkınlığı belirleyen BRCA-1 ve BRCA-2 genlerinde değişim olan kadınlarda meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riskinin diğer kadınlara oranla çok daha yüksek olduğunu gösterdi.

Meme Kanserinde uluslararası araştırma sonuçları
Meme kanserine yatkınlık yaratan genlerin başlıca BRCA-1 ve BRCA-2 diye isimlendirilen genler olduğuna işaret eden Şeker, sağlıklı kişilerde normal hücrelerde bu genlerin DNA’nın stabilitesini sağlayarak kontrolsüz hücre büyümesini engellemeye yardımcı olduğunu ve bu nedenle tümör baskılayıcı özellik taşıdığını bildirdi.

Bir kadının BRCA-1 veya BRCA-2 geninde tehlikeli bir mutasyon taşıması halinde, bu kişide hayatı boyunca meme ya da yumurtalık kanseri gelişme riskinin büyük oranda arttığına dikkati çekti.

Meme kanserine yatkınlığı ortaya koyan BRCA geninin, kanser gelişimine etkisini araştıran çok fazla sayıda uluslararası çalışma olduğunu dile getiren Şeker, şunları kaydetti:

“ABD Ulusal Kanser Dairesi’nin resmi yayın organı olan Journal of National Cancer Institute’de yayımlanan makaleye göre, 2 bine yakın BRCA-1 veya BRCA-2 mutasyonu olan kadında meme kanseri riski yüzde 60, yumurtalık kanseri riski 59 olarak bulundu. John Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan ve BRCA mutasyonunun etkisini araştıran 10 büyük çalışmanın ortak sonucunda da BRCA mutasyonu olanlarda meme kanseri riski yüzde 57, yumurtalık kanseri riski yüzde 40 olarak tespit edildi.”

Bu makale 17 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Adem Dervişoğlu

Prof. Dr. Adem DERVİŞOĞLU, 1 Eylül 1966 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda yaparak 1997 yılında Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. 1990 - 1992 yılları arasında Gümüşhane Kelkit Sağlık Ocağı'nda mecburi hizmetini yerine getiren Prof. Dr. Adem DERVİŞOĞLU, 1992 - 1997 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Araştırma Görevlisi olarak, 1998 - 2000 yılları arasında, On Dokuz Mayıs Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olarak, 2000 - 2005 yılları arasında aynı üniversite'de Yardımcı Doçent olarak, görev almıştır. Prof. Dr. Adem DERVİŞOĞLU,  2005 yılında Californiya San Fra ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Genetik faktörler
Prof. Dr. Adem Dervişoğlu
Prof. Dr. Adem Dervişoğlu
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube