Aslında bu ameliyat tek bir ameliyat değildir. Memenin kendisine yönelik bir ameliyat ve aynı oturumda kanserin ilk yayıldığı yer kabul edilen koltuk altı lenf düğümlerinin değerlendirildiği/temizlendiği ameliyat. Ancak genelde ikisi bir arada yapıldığı için tek bir ameliyat gibi değerlendirilir.
Bundan 100 sene önce meme kanseri ameliyatında “radikal mastektomi” denilen bir yöntem kullanılıyordu. Bu teknikte meme ile birlikte koltukaltı lenf bezlerinin hepsi ve göğüs duvarındaki pektoralis kasları (göğüs kasları) da alınıyordu. Bu büyük ameliyatın kanser ilerlemesinde pek bir etkisi olmadığı gösterilince ameliyatın genişliği azaltıldı. 50 sene kadar standart ameliyat “modifiye radikal mastektomi” oldu. Bunda da meme ve lenf düğümleri çıkarıldı ancak göğüs kasları korundu. 15 sene öncesine kadar meme kanseri olan hastalarda ağırlıklı olarak bu yöntem kullanılıyordu.
Kanser ilerlemesinde alınan meme dokusunun genişliği tartışması devam ettikçe ve bilgi birikimi arttıkça “meme koruyucu cerrahi”, yani memenin sadece hastalıklı kısmının alınması güncel hale geldi. Uygun hastalarda günümüzdeki temel teknik budur. Ancak bu teknikte de koltukaltı lenf düğümleri için ayrı bir kesiden uygulama gerekmektedir.