Yaz mevsiminde ameliyat olur mu?

Yaz mevsiminde ameliyat olur mu?

 

Hastalar çeşitli korkular ve endişeler nedeniyle sıcaklığın yükseldiği yaz mevsiminde ameliyat olmak istemezler. Bu endişelerin başında yaranın mikrop kapması gelmektedir. Ancak bütün sene boyunca ameliyathane ısısı sabit tutulmaktadır. Dışarıdaki sıcaklık ameliyathaneyi ve hastaneyi etkilemez. Bu nedenle hastanede kalınan dönemde yaranın mikrop kapması diğer mevsimlere göre daha yüksek değildir. Bir diğer endişe de ameliyattan sonra eve gidince terlemenin mikrop kapmayı artırmasıdır. Her ne kadar ameliyat yerinde terleme daha fazla olabilse de bunun yarada mikrop kapmayı artırdığı saptanmamıştır. Bazı hastaların yara yerinde yazın kanamanın daha fazla olduğuna dair bir inanışları vardır. Ancak bu da bilimsel olarak doğru değildir.

 

Nadir de olsa yaz mevsiminde ameliyat olmanın bazı sakıncaları olabilir. Güneş ışığının doğrudan temas ettiği deri kısmında ameliyat izi daha belirgin kalabilir. Bu nedenle yüz ve boyunda yapılan ameliyatlardan sonra bu bölgelere doğrudan güneş ışığı vurmamalıdır. Bu korunma 3-4 hafta yeterlidir. Güneş altına çıkmak zorunlu ise güneş kremi kullanmak gereklidir. Daha sonra serbestçe güneş altına çıkılabilir.

 

Sonuç olarak ameliyat olmak için yaz mevsiminin geçmesini beklemeye gerek yoktur.  Bütün ameliyatları yaz mevsiminde olabilirsiniz. Hatta hastalar için tatil dönemi daha rahat bakım için olanak sağlar. Bazı hastalar işlerine ve eğitimlerine engel olmaması ve bazı durumlarda ameliyatın bilinmemesi nedeniyle ameliyat için yaz mevsimini tercih ederler.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal

Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır.

İhtisasını ise, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda başarı ile tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, mesleki çalışmalarına Emsey Hospital'da devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Yaz mevsiminde ameliyat
Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal
Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube