Meme kanseri tanısı aldım. ne yapmalıyım? nereden başlamalıyım?

Meme kanseri tanısı aldım. ne yapmalıyım? nereden başlamalıyım?

MEME KANSERİ SEVGİ, ŞEFKAT VE PROFESYONEL BİR EKİPLE TEDAVİ EDİLMELİDİR!..
Meme kanseri tanısı günümüzde her sekiz kadından birine verilmektedir.Meme kanserini olduğunu öğrenen bir kadın kafa karışıklığı ,spekülatif söylemler ,yanlış bilgi ve yönlendirmelerle başbaşa kaır.İşte bu dönmede doğru bilgi ve doğru yaklaşım en önemli başlangıçtır.

Meme kanseri  tanı ve tedavisinde son 30 yılda olan değişimler sayesinde ciddi gelişmeler olmuştur.Meme kanserinin yaygın görülmesi,tedavi yöntemlerinin değişmesi,farkındalığın artışı ve böylece erken dönemde meme kanseri tanısı alınması,tedavi yaklaşımında bireye özgü tedavilerin geliştirilmesi ile son yıllarda  onkolojik güvenliği yüksek,estetik sonuçları iyi,yaşam kalitesinin ve hastanın psikolojisının önemsendiği yüksek oranda sağkalımın olduğu tedavi yaklaşımları vardır.  

Günümüzde artık modern yaklaşım hastanın tedavi planlamasında kanser tedavisinde uzmanlaşmış bir ekip ile hastanında tedavi kararına katıldığı alternatiflerin tartışıldığı bir ortamda karar verilmesidir.Burada amaç hastaya en ideal bilimsel olan ve sonuçlarının en iyi olabileceği tedavi kararı olmalıdır.Bu yüzden ilk tanı anında aceleci,telaşlı  ve panik halinde hasta ve yakınlarının davranış şekillerinin yerine daha sakin ve tedavi temelinin doğru yapılandırıldığı bir yaklaşım sergilemekle  ideal bir başlangıç yapılmalıdır. Çünkü meme kanseri tanısını yeni öğrenmiş bir hasta öncelikle endişelenir,deyim yerinde ise şok olur ve korkuları vardır. Bu dönemde şefkatli bir yaklaşım ve doğru ve gerçekçi bilgilendirme ile hasta ve yakınlarında gerçeği kabullenme süreci başlar. Hasta bu dönem için kafasında birçok sorularla hekimin karşısındadır. Hasta ve yakınlarının bu süreci sıkıntısız geçirmesinde profesyonel bir anlayış çok önemlidir.

Hasta meme kanseri tanısını kabullendikten sonra daha akılcı ve doğru düşünmeye başlar ve doktorun karşısında ‘’Evet. Doktor!...Ben meme kanseri hastasıyım ne yapıyoruz nasıl başlıyoruz?’’ İşte bu aşamada Meme cerrahı, hastaya ideal tedavi seçenekleri ve sonuçlarını sunar ve tedaviye adım adım başlanır. Çünkü bizler bu grup hasta ve yakınları ile yaşam boyu birlikteliğimiz olacaktır. Sevgi ve şefkatle olan tecrübeli ve profesyonel yaklaşım tedavinin ilk ve en önemli basamağıdır. Tedavi seçeneklerinin hastanın yaşı,kanserin boyutları ve yaygınlığı, psikososyal durumu,yandaş hastalığının varlığı,ve kadının istek ve beklentileri dikkate alınarak  tedavi  karar birlikte  verilmelidir.

Tedavi yolculuğumuz iyleşeceğimize inanarak başlar..
Sağlıkla ve sevgiyle kalın…..

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Özlük

Op. Dr. Ali Özlük, 1966 yılında Kırıkkale’de doğdu. Tıp eğitimini 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde ve mezuniyetinin ardından, ihtisasını 1997 yılında Ankara Onkoloji  hastanesinde tamamladı ve genel cerrahi uzmanı  unvanını aldı. 1997 ile 1999 yılları arasında Serik Devlet Hastanesi’nde; 1999 ile 2008 yılları arasında Antalya Devlet Hastanesi’nde ve 2008 ile 2011 yılları arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaptı.2011 ile 2015 yılları arasında Antalya Memorial-Medstar hastanesinde görev yaptı. Halen Özel muayenehane hekimliği yapmaktadır. 1992 yılından bu güne meme hastalıkları ve meme kanseri cerrahisi ile ilgilenmektedir. 2011 yılında İtalya ‘da Milano’da IEO (Avrupa Kanser Merkezi) ve 2014 yılında Pittsburg Magee-women Hospıtal meme kanseri tedavisi  ve onkoplastik cerrahi ile ilgil ...

Etiketler
Meme kanseri tanı tedavi
Op. Dr. Ali Özlük
Op. Dr. Ali Özlük
Antalya - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube