MEME KANSERİ CERRAHİSİNDE BEKÇİ LENF DÜĞÜMÜ BİYOPSİSİ (SENTİNEL LENF NODU BİYOPSİSİ-SLNB)

Op. Dr. Ali Özlük
Op. Dr. Ali Özlük
21 Mayıs 2020455 görüntülenme
Randevu Al
MEME KANSERİ CERRAHİSİNDE BEKÇİ LENF DÜĞÜMÜ BİYOPSİSİ (SENTİNEL LENF NODU BİYOPSİSİ-SLNB)

Meme kanseri cerrahi uygulamaları arasında belki hastanın yaşam kalitesinin önemsenmesi adına en önemli cerrahi gelişmelerden biridir.Uzun yıllar yapılan çalışmalar sonucunda meme kanserinde koltuk altı lenf bezelerinin çıkarılmasının (diseksiyonunun) hastalığın sağkalımında çok etkili olmadığı hastalığın seyri hakkında bilgi verdiği ve koltuk altında kanserli beze varsa çıkarılarak lokal kontrolün sağlandığı gösterilmiştir. Meme kanserinde erken evrede hastaların yaklaşık %70 inde koltuk altı bezelerinde kanser hücresi olmadığıda bilimsel bir gerçektir.İşte bekçi lenf düğümü biyopsisi yöntemi bu grup hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kolda şişlik (lenfödem) gibi durumların önüne geçiyor. Meme kanseri cerrahisinde son 20-25 yılda uygulanan bekçi lenf düğümü biyopsisi ile koltuk altındaki lenf bezleri hakkında genellikle ameliyat esnasında yapılan işlemlerle fazla lenf bezesi çıkarmaksızın koltuk altında hastalığın durumu hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz.

NASIL UYGULANIR:

Bu cerrahi yöntemde hasta anestezi altında iken ameliyatın başlangıcında memeye mavi boya ve/veya minimal dozda radyoaktif madde vererek koltuk altını inceliyoruz.Boyalı ve/veya radyoaktivite ölçümü yüksek değerde olan lenf bezini buluyoruz ve bu lenf bezine Bekçi (Sentinel)lenf bezi diyoruz.Bu bezeyi ameliyat esnasında hasta uyurken patolojik incelemeye gönderiyoruz.Yaklaşık yarım saat süren hızlı patolojik inceleme sonucunda bu bezede kanser hücresi yoksa diğer bezeleri çıkarmıyoruz.Bu şekilde hastanın yaşam kalitesini bozan kolda şişlik (Lenfödem) ve omuz hareketlerinde kısıtlılık gibi olumsuzluklarla hastalarımız çok daha az karşılaşıyor.Eğer bekçi bezede kanser hücresi varsa ;memeye yapılan ameliyatın şekline,tümörün özelliklerine ve bekçi lenf bezesinin sayısı ve özelliklerine göre kimi zaman diğer koltuk altı lenf bezleri ameliyatla çıkarılabiliyoruz.Koltuk altına yönelik yapılan bu işlem eğer ameliyat öncesinde yapılan muayene,görüntüleme ve patolojik incelemeler sonucunda hastanın koltuk altında kanserli olabilecek lenf bezesi yoksa yapılabiliyor.Bekçi lenf düğümü biyopsisin deneyimli meme cerrahları tarafından uygun olan hastalara yapılması öneriliyor.

Etiketler

Koltuk altındaki bezeSentinel lenf noduMeme kanseri tedavisiMeme kanserinde cerrahiSentinel lenf nodu biyopsisi nedirSentinel lenf nodu biyopsisi hangi şartlarda uygulanırMeme kanseri cerrahisiSentinel lenf nodu biyopsisi (slnb)sentinel lenf nodu biyopsibekçi lenf düğümü

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ali Özlük

Op. Dr. Ali Özlük

Op. Dr. Ali Özlük, 1966 yılında Kırıkkale’de doğdu. Tıp eğitimini 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde ve mezuniyetinin ardından, ihtisasını 1997 yılında Ankara Onkoloji  hastanesinde tamamladı ve genel cerrahi uzmanı  unvanını aldı. 1997 ile 1999 yılları arasında Serik Devlet Hastanesi’nde; 1999 ile 2008 yılları arasında Antalya Devlet Hastanesi’nde ve 2008 ile 2011 yılları arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaptı.2011 ile 2015 yılları arasında Antalya Memorial-Medstar hastanesinde görev yaptı. Halen Özel muayenehane hekimliği yapmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır