Meme kanseri ameliyatlarında kurallar değişiyor !

Meme kanseri ameliyatlarında kurallar değişiyor !

Meme Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Biopsisi:

10 Yıllık Randomize Kontrollü Çalışmanın Sonuçları Yeni yayınlanan bir çalışmada, meme kanserli hastalarda koltuk altındaki lenf bezlerinin çıkarılmasının, sentinel lenf nodu biopsisi negatif bulunan hastalara faydası olup olmadığı araştırıldı.

Primer meme kanserli 516 vaka incelendi. Sentinel lenf nodu biopsisi negatif bulunan hastalar aksiller disseksiyon yapılan ve yapılmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Bütün hastalar radyoterapi aldılar ve neredeyse eşit sayıda hasta hormonal terapi ve/veya kemoterapi gördü.

Araştırmacılar, meme kanseriyle ilişkili problemlerde iki grup arasında anlamlı bir fark bulmadılar. Sadece, aksiller disseksiyon yapılan grupta sağ kalım hafifçe azalmıştı. Son yıllara kadar, klasik cerrahi öğretiler meme kanserinde uygun tedavinin koltuk altı lenf nodlarının tamamen çıkarılması olduğunu söylerdi. Meme kanserinde uzmanlaşmış araştırmacılar, sentinel lenf nodu sonucu negatif gelen hastalarda aksiller lenf disseksiyonunun sağkalıma herhangi bir etkisinin olmadığını saptamıştır. Her iki grupra da, hastaların yaklaşık % 90’ı meme kanseri ile ilgili problemlerden kurtulmuştur. Aksillada ek hastalık gelişmesi aksiller disseksiyon yapılmayan grupta % 1’den azdır. Sonuç olarak, sentinel lenf nodu biopsisi negatif olan meme kanserli hastalarda koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılmasından kaçınmak potansiyel komplikasyonları önleyen güvenli bir tedavidir. Sağlıklı lenf bezlerinin korunmasının ek faydaları vardır.

İlk olarak sentinel lenf nodu incelemesi yapılmadan meme kanserli hastalara aksiller disseksiyon yapılmamalıdır.

Kaynak: Veronesi U, Viale G, Paganelli G, et al Ann Surg. 2010;251:595-600 Özgün Makale: www.medicorium.com© kaynak belirtilmeden ve link eklenmeden alıntı yapılamaz.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Meme kanseri ameliyatları
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube