Meme estetiği ve rekonstrüksiyonu

Meme estetiği ve rekonstrüksiyonu

Çeşitli sebeplere bağlı olarak kadınlarda meme dokusunun gelişememesi veya zamanla memenin içinin boşalması ve sarkmasına bağlı olarak memelerde şekil bozuklukları gelişebilir. İki meme arasında büyüklük veya şekil farkı da olabilir. Bu tür deformasyonları olan hastalarda meme dikleştirme ve toparlama ameliyatları yapılabilir. Ameliyat yaparken öncelikle kişinin kendi meme dokusu yeniden şekillendiril. Memeler arası asimetri varsa; eşitliği sağlamak için dokuların bir kısmı çıkartılabilir. Kişinin meme dokusu yeterli değilse meme protezi kullanılır. Böylece yeterli meme hacmi ve projeksiyon elde edilmiş olur.

Eğer meme sarkması varsa mastopeksi dediğimiz meme dikleştirme ameliyatı da eşzamanlı olarak yapılabilir. Meme ucu aşağıda ise yukarıya alınır. Meme protezleri temel olarak silikon yapıda olup sağlık açısından bilinen herhangi bir sakıncası yoktur. Hamile kalmaya veya emzirmeye engel değildir.

Emzirilen bebeğe bilinen bir zararı yoktur. Protezler ömür boyu kalabilir. Kişi istediği zaman çıkarttırabilir veya boyutlarını değiştirebilir. Yuvarlak ve anatomik/damla olarak iki ana şekildedir. Koltukaltından, meme ucu etrafından veya meme altı katlantı çizgisinden (IMF) konulabilir. En yaygın kulanım şekli meme altı katlantı çizgisidir ve ben de bu bölgeyi tercih ediyorum. Yerleşim planı olarak kasüstü fasya altına, kasaltına, veya meme dokusu altına konulabilir. Kasaltı yerleşim protez hatlarını gizlemek ve doğal bir görünüm için daha uygundur. Fakat ameliyat sonrası biraz daha ağrılı olur.

Bazı kişilerde özellikle doğumdan sonra veya ergenlikten sonra memenin aşırı büyümesi (makromamma / jikantomasti) görülebilir. Bu durum kadınlarda özgüven kaybına sebep olabilir. Ameliyat ile fazla olan meme dokusu çıkartılır ve geride kalan meme dokusu bir protez gibi şekillendirilerek göğüs duvarına asılır.

Fazla olan cilt “ters T” şeklinde bir kesi ile çıkartılır. Bu kesi alanı önce pembe-kırmızı renk alır fakat genellikle bir yıl içinde solarak cilt rengine ulaşır. “Ters T” nin yatay olan çizgisi meme katlantı çizgisi içinde kaldığından doğrudan bakışta görülmez. Meme ucu da olması gereken yere taşınarak diri ve dolgun görüntü elde edilmiş olur. Bu şekilde meme hem küçültülmüş ve hem de dikleştirilmiş olur.

Kanser veya diğer sebeplerden oluşan meme kayıpları için flep cerrahisi ile; sırt kası veya karın dokusu kullanılarak yeniden meme oluşturma ameliyatları yapılır. Bunun için öncelikle -varsa- karın bölgesindeki cilt-ciltaltı dokusu çıkartılarak meme şekli verilir. Olmayan meme dokusu yerine nakledilir. Bu şekilde hem karın toparlanmış olur hem de meme dokusu hastanın kendi dokularından elde edilmiş olur. Yaklaşık 3-6 ay sonra da meme ucu oluşturulur. Dövme/tatuaj tekniği ile de meme ucu renklendirilir.

İlk görüşmede hastanın şikayetleri, istek ve beklentileri dinlenir. Dikkatli muayene yapıldıktan sonra problemler tespit edilir. Ölçümler yapılır. Hastayla bunlar paylaşılır. Durum hasta ile müzakere edilir. Sadece meme protez mi, yoksa protez ile birlikte meme dikleştirme yapılması mı gerekir karar verilir. Öncelikle hastanın isteğine göre protez boyutları ve hacmi belirlenir. Hastanın beklentileri ile yapılabilecek uygulamalar örtüşüyor ise hastayla birlikte ameliyat kararı verilir. Ameliyattan önce varsa sürekli kullandığı ilaçlar değerlendirilir. Kan sulandırıcı ilaç varsa kesilmesi istenir. Sigara kullanımı sınırlandırılır.

Genel anestezi alacak hastalar için; ameliyat günü sabahı, hasta kahvaltı yapmadan kan tetkikleri ve genel değerlendirme için hastaneye yatırılır. Anestezi uzmanı tarafından sonuçları değerlendirilir ve hastanın muayenesi yapılır. Herhangi bir sorun yoksa hasta ameliyathaneye alınarak işleme başlanır. Her iki meme için, protez ameliyat sürem, yaklaşık bir saattir. Eğer meme dikleştirme/küçültme veya flep cerrahisi yapılacaksa süre 3-4 saate olur.

Ameliyattan sonra yaklaşık bir ay hastamızdan balensiz sütyen veya sporcu sütyeni giymesi istenir. Protezlerin yerine adapte olması 4-6 ay sürer. Ameliyat izleri ve memelerin son şekli alması için 9-12 ay geçmesi gerekir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Kahraman

Op. Dr. Ahmet KAHRAMAN, 1971 yılında Rize'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını eğitimini ise, Uludağ Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda tamamlamıştır.

Kütahya Çelebi Devlet Hastanesi, Kütahya Özel Kent Hastanesi, Van Yüzüncü Tıp Fakültesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi gibi bir çok kurumda görev almış olan Op. Dr. Ahmet KAHRAMAN, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Meme estetiği
Op. Dr. Ahmet Kahraman
Op. Dr. Ahmet Kahraman
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube